SAMRA SELIMBEGOVIĆ: Razvojem klizačkih sportova vratimo Sarajevu olimpijski duh

Samra Selimbegović ljubav prema brzom klizanju naslijedila je od svog oca koji je klizao za bivšu Jugoslaviju i koji je, svojevremeno, bio jedan od najboljih brzoklizača na ovim prostorima.

Ova 22-godišnja djevojka svoju karijeru započela je u Klizačko-koturaljskom klubu Bosna, a trenutno radi kao instruktorica škole klizanja i rolanja u Klubu sportova na ledu Unitiy.

“Svoje prve klizačke korake napravila sam sa četiri godine, zahvaljujući ocu, koji je svoju karijeru nastavio kao trener. Od tada pa do danas, sport je postao sastavni dio mog odrastanja, sazrijevanja i predstavlja moj način života”, kaže Samra Selimbegović, inače studentica smjera za genetiku na Prirodno-matemtičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Posebno je ponosna što je kao reprezentativka Bosne i Hercegovine nastupala za svoju državu kako na regionalnim takmičenjima, tako i na svjetskim prvenstvima.




“Zaista je neopisiv i poseban osjećaj nastupati za svoju domovinu i klizati sa vrhunskim klizačima svijeta. Svaki nastup je za mene predstavljao novo iskustvo koje me motivisalo da nastavim dalje i trudim se još više.  Kao reprezentativka Bosne i Hercegovine imala sam priliku veoma često putovati, a nastup na svjetskom prvenstvu u Japanu izdvojila bih kao najznačajniji uspjeh u svojoj sportskoj karijeri. Nevjerovatan je osjećaj sreće i ponosa vidjeti zastavu svoje države među svjetskim silama u brzom klizanju”, ističe ova mlada Sarajka.

Samra Selimbegović (FOTO: Samra Selimbegović, privatni arhiv)

Dodaje da joj je najdraža medalja ona prva, bronzana, koju je osvojila 2007. godine u mađarskom Szegedu.

“Sve zlatne i srebrene medalje koje sam osvajala kasnije, ne mogu se porediti sa tom, zbog toga što mi je ta medalja bila podsticaj da ulažem u sebe i treniram još više i bolje. Ni jedan uspjeh ne dolazi preko noći, a ključ uspjeha je kontinuiran i kvalitetan rad i usavršavanje. Međutim, pored svojih sportskih  rezultata, smatram da sport i zdravlje čine dvije strane iste medalje, te da je zdravlje i zdrav životni stil  najvažnije ostvarenje svakog sportiste”, naglašava naša sagovornica.

Osim što je ostvarila nekoliko veoma značajnih sportskih rezultata, ponosna je i na činjenicu da nije zapostavila obrazovanje i nauku.




“Smatram da za razvoj kvalitetne ličnosti, sport i obrazovanje mogu i moraju da idu jedno uz drugo. Sport treba da bude sastavni dio naše životne škole i uspjeha do kojeg možemo doći samo svojim znanjem, radom i trudom”, govori Samra Selimbegović.

Samra Selimbegović (FOTO: Samra Selimbegović, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, klizački sportovi nedovoljno su zastupljeni u Bosni i Hercegovini te je učešće države u razvoju ovih sportova minimalno.

“U Sarajevu je zainteresovanost za klizačke sportove, iz godine u godinu sve veća zahvaljujući sve većem broju manjih klizališta na općinskim nivoima. Međutim, potrebna je veća afirmacija i popularizacija klizačkih sportova na području čitave države. Ulaganjem u infrastrukturu klizačkih sportova raste zainteresovanost i učešće stanovništva svih generacija u ovim aktivnostima, što poboljšava zdravlje,fizički izgled te razvoj vještina kao što su samodisciplina, izdržljivost, ravnoteža, a osim u ovim segmentima, klizanje značajno utiče na pravilan razvoj mišića i kostiju, te utiče na smanjenje simptoma alergija i astme”, napominje ova mlada Sarajka.

Navodi kako je Ledena dvorana jedan od simbola Sarajeva koji oživljava olimpijski duh.




“Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati ledenu plohu aktivnu tokom čitave godine, koja bi, osim značajaza takmičare, bila velika atrakcija za turiste u ljetnom periodu”, kaže naša sagovornica.

Samra Selimbegović (FOTO: Samra Selimbegović, privatni arhiv)

Dodaje da je za mlade klizače veoma značajna uloga trenera i instruktora, kako u klizanju tako i u životu općenito.

“Zbog neadekvatnih uslova i mogućnosti klizanja tokom čitave godine, sve je veći broj djece koji od klizačkih sportova odustaju uslijed nedostatka leda, bez obzira što se trenažni proces održava tokom čitave godine, rolanjem atletikom i slično. Bitno je motivisati djecu i naučiti ih da vole ono čime se bave, kako bi se djeca zadržala i bila što bolja u sportu koji odaberu. Smatram da ima talenata i budućih perspektivnih klizača, ali da uslovi u kojima treniraju nisu adekvatni za ostvarivanje značajnijih rezultata na svjetskom nivou”, mišljenja je Samra Selimbegović.

Naglašava da je pandemija koronavirusa jedan novi izazov i za trenere i za sportiste.




“Bitno je ostati fokusiran na svoje ciljeve i ne dozvoliti da usljed nedostatka takmičenja i kolektivnih treninga dođe do razvoja ljenosti, gubitka motivacije i stvaranja nezadovoljstva, pa u ovim vremenima značajnu ulogu imaju sportski psiholozi. Treninzi u našem klubu su nastavljeni ali uz adekvatno pridržavanje propisanih mjera. Klizači trebaju održavati kontinuitet svog treninga i trenirati kao što su trenirali i ranije,naročito zbog činjenice da je neizvjesno kada će ova situacija sa koronavirusom biti okončana”, potcrtava ova mlada Sarajka.

Samra Selimbegović (FOTO: Samra Selimbegović, privatni arhiv)

Ističe da se sada maksimalno posvetila radu sa djecom i stvaranju novih generacija klizača koji će doprinjeti razvoju klizačkih sportova u našoj državi.

“Nadam se da ću u skorijoj budućnosti imati priliku da sa svojim mladim i talentovanim klizačima ostvarujem značajnije rezultate na međunarodnim takmičenjima, što bi me značajno motivisalo u mom daljem radu sa mlađim generacijama i osnažilo da razvojem klizačkih sportova vratimo Sarajevu olimpijski duh koji mu pripada”, jasna je naša sagovornica.

Mladima poručuje da se nikada ne zadovoljavaju malim ciljevima i mediokritetom, već da se trude i rade na ostvarenju svojih snova.

“Prije svega mladi moraju znati šta žele i vole da rade jer samo uz moto: ‘ja to mogu i ja to hoću’ rezultati neće izostati”, zaključuje Samra Selimbegović.