More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEPEDAGOGICA ZADA AGIĆ: Prelazak na online nastavu donio je nove zahtjeve koji...

    PEDAGOGICA ZADA AGIĆ: Prelazak na online nastavu donio je nove zahtjeve koji su unaprijedili sistem

    Zada Agić diplomirana je pedagogica, a trenutno ova 24-godišnja djevojka završava master studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

    Osnivačica edukativne stranice iz pedagogije “asr_edu” u razgovoru za dobarportal.net govorila je o tome kako je pandemija koronavirusa utjecala na obrazovni sistem.

    “Ova situacija koja traje već mjesecima nas je podstakla da razmišljamo o mnogim opcijama, iskoristimo sve resurse energije, kreativnosti i improvizacije, ali obzirom da je ovo sve postao jedan process i kontinuitet već se osjeća umor i psihički pritisak kod učenika, studenata, ali i nastavnog osoblja obzirom da biti online znači biti prisutan za pitanja, odgovore, pripremu časova, olakšavanje načina učenja, pronalazak novih metoda, međusobno usmjeravanje kako se ne bi dešavale velike oscilacije u učenju i napredovanju za razliku od ranijeg perioda prije pandemije”, kaže Zada Agić.

    Dodaje kako se ljudi po svojoj prirodi prilagođavaju novonastalim situacijama, i razmišljaju o mogućim rješenjima, pa je tako i slučaj u ovom periodu.

    “Moramo prihvatiti činjenicu da neke stvari u obrazovanju i svakodnevnom životu više neće biti kao ranije i da trebamo objeručke prihvatiti ovu situaciju i promjene koje je donijela, čuvati i raditi na svom fizičkom i mentalnom zdravlju jer samo tada možemo pomoći i drugima. U društvu često čujemo ‘Ako želite promjenu, pomjerite se s mjesta na kojem stojite i krenite’. Obrazovanje je proces, a proces sinonim za zbivanje, razvoj, unapređenje što znači da usvajajući znanja, vještne i navike izgrađujemo sebe i druge, tako noseći se sa promjenama kao ključem dolaska do nekog cilja”, ističe naša sagovornica.

    Dotakla se i faktora koji otežavaju rad učenika, studenata u ovom online periodu.

    “Postoji mnogo faktora i izazova koji su individualne prirode, ali provodeći sve više vremena u online okruženju i neposrednoj nastavi najviše se pozornosti obraća na obim gradiva i onoga što se predaje i prezentuje, kao i njegov kvalitet u odnosu na količinu vremena koje nastavnici ili profesori imaju na raspolaganju. Faktori koji otežavaju rad učenika ili studenata mogu biti povezani sa teškoćama pristupanja online platoformama, nedovoljno znanja iz informacijskih oblasti, nedostatak tehnologije i opreme za pristup ovom obliku nastave ili ne preuzimanje dovoljne količine odgovornosti za rad i izvršavanje zadataka”, smatra Zada Agić.

    Zada Agić (FOTO: Zada Agić, privatni arhiv)

    Unatoč navedenim faktorima, mišljenja je da su nastavnici/profesori prva linija za sve teškoće i nedoumice koje se pojave u procesu.

    “Često spomenem to da imam moć dodijeliti pehar za ličnosti koje ulažu mnogo više vremena, energije i znanja nego što je propisano i predviđeno, to bih zaista uručila svima koji su uključeni u odgojno-obrazovni sistem sa misijama za bolju budućnost djece i studenata, jer ne postoji količina novca koja se može platiti za te neprocjenjive i trajne vrijednosti”, naglašava naša sagovornica.

    Smatra da je kvalitet u odgojno-obrazovnom procesu prisutan sve dok su određeni zahtjevi zadovoljeni.

    “Prelazak na online nastavu donio nam je neke nove zahtjeve koji su svakako unaprijedili sistem, ali i postali novi izazov. Online nastavom se ne smanjuje kvalitet ukoliko se poštuju određene smijernice, preporuke i jača interakcija između nastavnika/profesora i učenika/studenata, ali svakako da je u sve ovo potrebno ulagati, unapređivati i prilagođavati svakodnevnim zahtjevima”, riječi su ove mlade pedagogice.

    Potcrtava kako je u svijetu već godinama unazad sistem online nastave prisutan te da je i na našem prostoru ova promjena dobro došla.

    “Učenici/studenti mogu na veoma jednostavan i pratičan način komunicirati sa nastavnicima/profesorima, preuzimati materijale, postavljati upite, istraživati o određenim temama, biti povezani i u stalnoj interakciji. Smatram da će kroz određeni period društvo postati mnogo informatički pismenije, da će olakšano učiti i obavljati zadatke i poslove, povezivati se i učiti sa ljudima širom svijeta, jačati sebe kao doprinositi ličnom razvoju, ali i svakako ćemo biti svjesniji vrijednosti živih susreta”, zaključuje Zada Agić.

    Must Read

    spot_img