BUDIMO HUMANI: Brat i sestra trebaju našu pomoć

0
484
Kristina (15) i Saša (17) (FOTO: Privatni arhiv)

Priča o građanima koji žive na rubu egzistencije, nažalost, svakim danom je sve više. Još jedna tužna životna priča o teškoj sudbini dvoje djece dolazi sa Pala.

Brat i sestra, Saša (17) i Kristina (15) Kubura, oboje maloljetni, žive sami u mjestu Podvitez, udaljenom skoro pet kilometara od Pala. Majka ih je ostavila još dok su bili mali, a prije nepunih sedam dana umro im je i otac.

Bez bliže rodbine koja bi brinula o njima, bez osnovnih uslova za život, sa jedva 100KM dječijeg dodatka Saša i Kristina žive u zapuštenoj trošnoj kući sa ispucalim zidovima, neispravnim instalacijama, vlagom i miševima.

Iako prepušteni sami sebi, nakon što su izgubili jedinog staratelja, brat i sestra redovno idu u školu i snalaze se kako umiju, dan za danom. Hranu im donose komšije za sad, kupuju drugari ili Kristina sa svojih 15 godina pokušava da skuva nešto sebi i bratu.

Želju da pomognu svojim drugovima izrazili su Sašini drugovi iz razreda koji su im lično, i uz pomoć dobrih ljudi, pružili pomoć u najneophodnijim stvarima za sada, hrani i ogrevu. Međutim, ovi hrabri i humani mladići Slavko i Luka, uz pomoć trećeg drugara, ne zaustavljaju se na tome. Kažu, učiniće sve što je u njihovoj moći kako bi svojim drugarima obezbijedili osnovne uslove za normalan život.

“Mi smo pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za njih, da mogu normalno da žive. U toku je akcija prikupljanja novca u našoj školi, a kutije za pomoć su postavljene i u većini kafića u Palama. Osim toga, kontaktirali smo načelnika Opštine, direktora Doma zdravlja, u akciju se uključila i naša škola. Dobili smo obećanje i od direktora Elektodistribucije da će im otpisati dug za struju, svima smo se obraćali i svi su obećali pomoći. Zaista se nadamo da će se što prije pokrenuti svi da zajednički pomognemo Saši i Kristini, jer uslovi u kojima oni žive su zaista loši. Čak nemaju gdje da se okupaju, odnosno nije sigurno, jer bojler je pokvaren i kaplje voda iz njega, ako dođe u dodir sa strujom može biti opasno”, priča nam Sašin drug Slavko Jakovljević.

Bez obzira na sve, Saša i Kristina su skromna djeca. Zahvalni su za svaku pomoć dobrih ljudi, a posebno ponosni na školske drugare koji se bore da bi njima obezbijedili što bolje uslove života. I dok njihovi vršnjaci danas imaju šta god požele, i opet su nazadovoljni, Saša i Kristina žele samo jedno, da imaju gdje da se okupaju i šta da jedu. Slavko i Luka pozivaju sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu Saši i Kristini da se jave, i barem malo olakšaju svakodnevne brige brata i sestre sa Pala.

U toku je otvaranje žiro računa na koji će građani moći da uplate novac za pomoć Saši i Kristini Kubura, do tada donirajte novac u kutijama predviđenim za to ili nazovite njihove drugove, oni će vas uputiti šta im je sve potrebno da bi mogli da žive, uče i raduju se kao i njihovi vršnjaci. Broj telefona: 065/264-351 (Slavko).