Home DRUŠTVO APEL ZA POMOĆ BUDIMO HUMANI: Brat i sestra trebaju našu pomoć

BUDIMO HUMANI: Brat i sestra trebaju našu pomoć

Priča o građanima koji žive na rubu egzistencije, nažalost, svakim danom je sve više. Još jedna tužna životna priča o teškoj sudbini dvoje djece dolazi sa Pala.

Brat i sestra, Saša (17) i Kristina (15) Kubura, oboje maloljetni, žive sami u mjestu Podvitez, udaljenom skoro pet kilometara od Pala. Majka ih je ostavila još dok su bili mali, a prije nepunih sedam dana umro im je i otac.

Bez bliže rodbine koja bi brinula o njima, bez osnovnih uslova za život, sa jedva 100KM dječijeg dodatka Saša i Kristina žive u zapuštenoj trošnoj kući sa ispucalim zidovima, neispravnim instalacijama, vlagom i miševima.

Iako prepušteni sami sebi, nakon što su izgubili jedinog staratelja, brat i sestra redovno idu u školu i snalaze se kako umiju, dan za danom. Hranu im donose komšije za sad, kupuju drugari ili Kristina sa svojih 15 godina pokušava da skuva nešto sebi i bratu.

Želju da pomognu svojim drugovima izrazili su Sašini drugovi iz razreda koji su im lično, i uz pomoć dobrih ljudi, pružili pomoć u najneophodnijim stvarima za sada, hrani i ogrevu. Međutim, ovi hrabri i humani mladići Slavko i Luka, uz pomoć trećeg drugara, ne zaustavljaju se na tome. Kažu, učiniće sve što je u njihovoj moći kako bi svojim drugarima obezbijedili osnovne uslove za normalan život.

“Mi smo pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za njih, da mogu normalno da žive. U toku je akcija prikupljanja novca u našoj školi, a kutije za pomoć su postavljene i u većini kafića u Palama. Osim toga, kontaktirali smo načelnika Opštine, direktora Doma zdravlja, u akciju se uključila i naša škola. Dobili smo obećanje i od direktora Elektodistribucije da će im otpisati dug za struju, svima smo se obraćali i svi su obećali pomoći. Zaista se nadamo da će se što prije pokrenuti svi da zajednički pomognemo Saši i Kristini, jer uslovi u kojima oni žive su zaista loši. Čak nemaju gdje da se okupaju, odnosno nije sigurno, jer bojler je pokvaren i kaplje voda iz njega, ako dođe u dodir sa strujom može biti opasno”, priča nam Sašin drug Slavko Jakovljević.

Bez obzira na sve, Saša i Kristina su skromna djeca. Zahvalni su za svaku pomoć dobrih ljudi, a posebno ponosni na školske drugare koji se bore da bi njima obezbijedili što bolje uslove života. I dok njihovi vršnjaci danas imaju šta god požele, i opet su nazadovoljni, Saša i Kristina žele samo jedno, da imaju gdje da se okupaju i šta da jedu. Slavko i Luka pozivaju sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu Saši i Kristini da se jave, i barem malo olakšaju svakodnevne brige brata i sestre sa Pala.

U toku je otvaranje žiro računa na koji će građani moći da uplate novac za pomoć Saši i Kristini Kubura, do tada donirajte novac u kutijama predviđenim za to ili nazovite njihove drugove, oni će vas uputiti šta im je sve potrebno da bi mogli da žive, uče i raduju se kao i njihovi vršnjaci. Broj telefona: 065/264-351 (Slavko).

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar