KULTURA U DOBA PANDEMIJE: Polaznici škole glume vrijedno rade i uče

Doba pandemije koronavirusa je značajno smanjilo broj projekata, kulturnih događaja, aktivnosti, te otežalo svakodnevni život. Veoma mali je broj projekata koji su pokrenuti u posljednje vrijeme, a jedan takav projekat je škola glume “PRONI” u Sarajevu.

O školi glume, časovima, planiranim aktivnostima i utiscima za dobarportal.net govorile su dramaturginja škole glume te dvije polaznice.

“Imali smo želju da obrazujemo mlade ljude, da im pomognemo da otkriju koje su njihove preference kada se radi o pozorištu, da ih naučimo šta je dobro, a šta je loše. Na prvom času smo saznali da dosta njih želi da upiše Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu te da žele profesionalno da se bave ovim poslom. Mislim da im mi možemo pomoći da upoznaju sebe kao glumce, ali i kao osobe, što je mnogo važnije”, kaže Mirela Salihović, dramaturginja u školi glume “PRONI” i studentica treće godine Akademije scenskih umjetnosti, na odsjeku za dramaturgiju.

Dodaje kako je školu glume pokrenula Adna Prolaz, članica Centra kulture i mladih, a da je projekt privukao mnoge osobe iz svijeta glume.

Adna Prolaz je došla na ideju da osnuje školu glume, i nakon što su se neke tehničke stvari riješile, raspisan je konkurs za ljude iz struke. Ja sam se prijavila na konkurs za dramaturga i mislim da je to bio pravi potez. Meni je ideja bila strašno zanimljiva zato što sam htjela da se oprobam u tome, da steknem dodatno iskustvo, upoznam nove ljude, i pomognem polaznicima da što bolje razumiju glumu”, govori Mirela Salihović.

Naglašava da se polaznici trude te da imaju želju za napretkom, a njihov krajnji cilj je predstava u kojoj će svi učestvovati.

“Predstava će da bude finalni proizvod škole glume, koja treba da uključuje sve polaznike. Na prvim časovima smo vidjeli da je svako od njih specifičan na svoj način i svi imaju ogromnu želju i volju da rade. Već smo počeli sa pisanjem predstave, a tema će biti ubijena djeca Sarajeva. Mislim da je to tema koja će uvijek biti aktuelna, i ne smijemo zaboraviti šta se desilo”, ističe naša sagovornica.

Mladi zainteresirani za glumu (FOTO: Facebook)

Potcrtava kako pandemija otežava rad škole glume te da se većina časova drži online, ali da to ne predstavlja problem za ljude koji žele da rade.

“Časovi se održavaju online, i tako će da bude dok se ova situacija ne promijeni. Međutim, gluma je takav posao da se ne može sve održavati online, tipa vježbe pokreta koje zahtjevaju da budemo na sceni, ali ćemo moći online da radimo vježbe čitanja, možemo razgovarati o tekstu. U svakom slučaju, snalazimo se”, ističe Mirela Salihović.

Svoje utiske o školi glume podijelila je i polaznica Rukija Husović.

Željela sam da upoznam nove ljude i da se ponovo bavim glumom. Inače sam u Prijepolju bila član amaterskog pozorišta i ovo mi nije prvi dodir sa glumom. Za sada sam jako zadovoljna, svi su fenomenalni, a ono što mi se najviše sviđa je to što smo svi različiti i super se slažemo”, kazala je Rukija Husović.

Posebno zadovoljna organizacijom bila je polaznica Aiša Kečo koja nije mogla da sakrije oduševljenje.

“Adna Prolaz je zaista sve ovo super organizovala i jako sam zadovoljna, posebno zato što treba ima ti mnogo volje i želje da se sve ovo organizuje, a Adna to odlično radi i meni je na neki način inspirativno koliko je ona dala sebe u ovu školu. Drago mi je što smo svi dobili priliku da se bavimo ovim, pogotovo jer nisu česte radionice i škole glume za nekoga našeg uzrasta, od 18 godina pa nadalje”, istakla je Aiša Kečo.

Za kraj dodajmo i to da su u školu glume dobrodošle sve osobe iz oblasti scenskih umjetnosti.

Autor: Adnan Alić

Bilješka o autoru: Adnan Alić rođen je 22.3.1999. godine u Sarajevu i trenutno je student prve godine Odsjeka za komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.