More
    HomeDRUŠTVOKOLUMNEKOLUMNA FIKRETA MEHOVIĆA: Šta je Nasrallah želio reći?

    KOLUMNA FIKRETA MEHOVIĆA: Šta je Nasrallah želio reći?

    Od dugo očekivanog govora vođe Hezbollaha kojeg čak i Arapska liga zvanično vidi kao terorističku organizaciju na kraju nismo dobili ono što su skoro svi narodi na Bliskom istoku očekivala.

    Hezbollah je jedini mogao brzo priskočiti u pomoć Hamasu i razvući kopnene snage izraelske vojske, uplašiti još više Izraelce i podići moral Palestincima. Iako to ne bi uticalo na zračne udare izraelske vojske barem na terenu Palestinci se ne bi osjećali usamljeni u svojoj muci.

    Kada je izrelski ministar gospodarstva poručio da će Izrael napasti Iran u slučaju da Hezbollah napadne Izrael poruka u Teheranu je najozbiljnije primljena. Kao jedina ozbiljna prijetnja Izraelu režim u Teheranu je ozbiljno uplašio se za svoju sudbinu. Oni su svjesni da rat s Iranom neće biti konvencionalni već najvjerovatnije nuklearni. Kada je izraelska vojska zaprimila najmodernije američke avione F-35 oni su modificirali njihove spremnike za gorivo i dobili po prvi put mogućnost da udare Iran i vrate se u Izrael.

    Nasrallah je veoma jasno poručio da je Hamas ostavljen da se bavi svojim problemima. Hamas je žrtvovan, dok Iran pokušava da sačuva posljednju kartu u rukavu a to je Hezbollah. Nasrallah je nekoliko puta ponovio da Iran nije znao da Hamas priprema napad na Izrael. Također je svima jasno stavio doznanja da ni Hezbollah nije ništa znao. Bojim se na kraju da ni Hamas ništa nije znao. Predugo žive u cionističkom okruženju a još uvijek nisu shvatili da nije bitno da li si znao ili ne ako predstavljaš ili možeš predstavljati bilo kakvu opasnost za cionističku državu ti ćeš postati meta.

    Cionistička država u pustinji Negev posjeduje špijunski centar koji prati sve telefonske komunikacije, fax, email, internet po cijelom svijetu. Špijunske satelite oni ne kupuju već ih proizvode njihovi stručnjaci. Milijarde godišnje investiraju u modernu tehnologiju. Podržavaju svojim novcem sva bitna istraživanja. Što se tiče globalne ekonomije oni su je stvorili ovakvu kako je poznajemo. Kada kupiš svaku avionsku kartu, auto, kuću, stan … njima plaćaš dio. Oni posjeduju najbolje obrazovne institucije u kojima rade najbolji profesori. Vjekovima su pozajmljivali novce vladarima, carevima i sultanima. Danas posjeduju organizacije koje posuđuju novac državama. Oni prave najbolje filmove, glumce, pjevače. Oni vladaju znanjem. A šta ti imaš?!

    Nije da zemlje regiona ne žele pomoći Palestincima prije svega da smire svoju savjest i zaustave se užasne slike koje dolaze iz Gaze. Međutim one ne mogu. One mogu osuđivati, prijetiti, slati apele i to je sve, nažalost. Zemlje u regionu ne posjeduju nikakvu napredniju tehnologiju koja bi im osigurala vojnu dominaciju ili bar toliko da ih se niko ne usudi napasti. Najjača vojska u regionu je Turska.

    Međutim u diplomatiji bilateralni odnosi dvije zemlje se mogu tumačiti po odnosu prema njihovim zvaničnicima. Ako uzmemo u obzir da Antonya Blinkena, američkog državnog sekretara, nije
    dočekao niko od najviših zvaničnika Turske, puno govori.

    Hossein Amir-Abdollahian, iranski ministar vanjskih poslova, skoro je se susreo s Recepom Tayyipom Erdoganom zvanično s ciljem iznalaženja rješenja za probleme u Gazi i regionu, a nezvanično mi smo najvjerovatnije sljedeći a onda možda i vi. Iako us turski predsjednik Erdogan i sirijski predsjednik Bašar el Asad više puta ove godine najavljivali mogućnost da sjednu za isti stol do toga još nije došlo. Međusobna neprijateljstva lidera muslimanskih zemlja u regionu glavni su uzrok svih patnji Palestinaca.

    Autor: Fikret Mehović

    Bilješka o autoru:  Mr. Fikret Mehović je doktorant na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smjer Sigurnosne i mirovne studije.

    Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net. 

    Must Read

    spot_img