KOLUMNA FIKRETA MEHOVIĆA: Može li današnja bh. omladina braniti državu?

Premda je u Bosni i Hercegovini obavezno služenje vojske ukinuto 2006. godine a škole ne nude nikakve programe upoznavanja mladih djevojaka i muškaraca s oružanim snagama, obukom i sigurnim rukovanja vatrenim oružjem postavlja se legitimno pitanje koliko je današnja omladina sposobna da odbrani zemlju.

Sve demokratske zemlje omogućavaju korištenje oružja za to unaprijed napravljenim mjestima tinejdžerima od 14 godina uz superviziju i obuku licenciranih instruktora. Tako je u Velikoj Britaniji, Belgiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama… Što se mladi ranije obuče sigurnim rukovanjem vatrenim oružjem time će i društvo biti sigurnije. Jačanjem streljaštva jačamo sigurnost i odbrambenu
moć svoje zemlje.

Međutim, u Bosni i Hercegovini to nije tako. Zemlja koju su velikim djelom odbranili maloljetni vojnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ne dozvoljava upoznavanje s vatrenim oružjem i vježbanjem streljaštva i taktičkog treninga na mjestima napravljenim za tu namjenu i uz superviziju profesionalnih instruktora tinejdžerima mlađim od 18 godina.

Prije svega današnji tinejdžeri od 14 godina bolje poznaju svijet oko sebe nego oni koji donose ovakve zakone. Zašto bi se naša zemlja vodila nekim negativnim dešavanjima tamo negdje koje su izvršili maloljetnici i odlučila da i našim tinejdžerima treba zabraniti sve. Zaboravljaju da tamo negdje se veličaju ratni zločinci, prepravlja historija, otvaraju muzeji ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata, finansira odbrana zločinaca pred sudovima … Tamo negdje tinejdžeri se uče da vole one za koje je dokazano da su počinili strašne zločine, da ih smatraju uzorom, da posjećuju njihove muzeje i da
jednog dana budu opjevani kao „heroji“. Sjetimo se zadnjih dešavanja u Kosovu kada je srbijanska teroristička grupa napala tu nezavisnu državu.

Oni koji od Bosne i Hercegovine uporno pokušavaju da naprave „nemoguću državu“, „državu gdje prestaje svaka logika“… zaista se veoma lako mogu nositi s onima koji navodno predstavljaju bošnjački narod i štite njegove interese u bilo kojoj oblasti.

Sada zamislite kada su maloljetni heroji u Sarajevu s improviziranim puškama jurišali po brdu Žuč da odbrane ovu državu i njezin glavni grad, a sada njihova djeca ne mogu na moderno opremljenom strelištu na brdu Žuč kao ni na drugim strelištima uz obuku najboljih profesionalaca upoznati se s osnovama vatrenog oružja. Ne mogu jer neki Bošnjak je digao ruku za nešto i onemogućio im to. Obaveza svake građanke i građanina je da brani svoju zemlju u slučaju ratne opasnosti!

Bošnjacima se nikada nije oprostila pobjeda i herojska odbrana. Neke buduće bošnjačke heroje treba na vrijeme zaustaviti jer kako će velikosrbi biti heroji ako udare na obučene ljude! Nadajmo se da Bošnjaci nisu slali delegacije tamo negdje da tim vlastodršcima koji prave sav nered u Bosni i Hercegovini i regionu obećaju da oni neće svoju omladinu obučavati.

Nemojmo se čuditi ako tamo negdje ti tinejdžeri protiv kojih se vode još uvijek sudski postupci budu pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza i upišu vojnu akademiju!

Autor: Fikret Mehović

Bilješka o autoru:  Mr. Fikret Mehović je doktorant na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smjer Sigurnosne i mirovne studije.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net.