SAMHAIN 2023.: Podijelite svoju ljubav sa anđeoskim energijama i neka svijet bude ljepši

0
5

Svake godine moramo imati jedan poseban dan u oči kog možemo komunicirati ili osjetiti iskonski i najčistiji oblik duhovnosti. To je upravo dan konvencionalno poznat kao Noć Vještica. Dok je većina modernih društava gleda u sujevjerju kao neki slijepi odvojak poganstva, zapravo su stvari mnogo drugačije!

Ako ovaj dan je samo na neki način zabava za djecu, zašto odmah sutrašnjim danom se proslavlja rimokatolički praznik mrtvih, Dan svih svetih? Naravno, činjenice su mnogo drugačije kada se gleda kroz naočale duhovnosti i historije. Mnoge civilizacije, ne samo Keltska prema kojoj je poznat Samhain, su obilježavali ovaj dan pod prilično dublje od samo pukog zastrašivanja malignim duhovnim silama.

Krenimo od indijskih religija koje su propagirale nešto što se naziva astralna razina. Sam Einstein je bio fasciniran indijskom Bhagavad gitom i smatrao je jednom od dražih knjiga. Budući da ove kulture opsežno ulaze u svaku poru duhovnog, u ovdje ćemo se samo pozvati na njihov koncept osmatranja morfologije svijeta koji nije vidljiv nama. Poput lukovice, prosvijetljeni Indijci bi vjerovali da se oko našeg svijeta nalaze drugi. U svakom od tih svjetova se nalaze različiti entiteti. Vjera u ovakvo nešto je dosta srodna bilo kojoj protoislamskoj ili protokrščanskoj, pa čak djelom modificirana i prihvaćena u tradicionalnim religijama. Doduše, samo konceptualno toliko koliko masa može shvatiti.

Vratimo se nazad ideji o svjetovima paralelnima nama. Stari Kelti i ostali pagani su vjerovali da sa 31. 10 na 1. 11. Se otvaraju vrata između svih ovih svjetova i entiteti, duhovna bića kao i duhovi umrlih imaju direktan pristup nama. Na ovaj dan, oblačili bi se ručno izrađeni kostimi koji bi asocirali na stvorenja iz drugih svjetova (demoni, goblini, zlodusi…) Kako bi ljudsko biće odbilo od sebe zle entitete koji kroz astralni tunel dolaze u naš svijet. Vjerovalo se da bi ova stvorenja odbila proganjati ljudske duše jer bi vjerovali da su to entiteti poput njih samih. No, na ovaj dan bi se radilo i o tome da se treba dati poštovanje duhovima voljenih na onom svijetu. Tako bi se i u tu svrhu radili rituali u kojima bi duše mrtvih komunicirale sa voljenima koji su ostali sa druge strane.

I danas su ostale niti ovakve kulture, ali su opisane kao Noć Vještica i Dan svih svetih. Za nas bitno je da pamtimo da u istoj astralnoj ravni pored duša mrtvih i malignih entiteta postoje i anđeoske i vilinske energije koje su naklonjene dobroti i spremne su nas podržati u našim potrebama.

Naravno, svake godine konstrukcija ovakvih energija je drugačija. Tako smo sad za Vas pripremili na koji način možete na Samhain uzeti sve najbolje vibracije za sebe. Ovaj Samhain je poseban. Nalazi se u mjesecu kada je bio i Petak 13. Pored istog, svjedoci smo pomračenja Sunca i lunarne eklipse u istom periodu. To nam daje osvrt i na nemile događaje koji nas sve zabrinjavaju. S toga, ovaj Samhain iskoristimo da se molimo i meditiramo za ono što svijetu sada najviše treba, a to je ljubav. Kako bi lakše navigirali našu energiju, astrološki ćemo razjasniti što se na nebu dešava u periodu Samhaina ove godine. Govorimo o noći 31/1. 11. ’23

Veoma su naglašene prodorne energije Marsa i Jupitera ove večeri. Ovo govori da se tad shvaća i doživljava da je potrebno da napokon pravda i ideali koji su izgrađeni na moralnim temelju se odbrane. Opet se vraćamo opozicijama koje su bile značajne u momentima eklipse i pomračenja. Ova opozicija je drugačija, nije vizualna! Ona se osjeti i vodi ka reakciji. Merkur jasno diktira da logika i moć komunikacije su zaslijepljeni instinktom i impulsom koji nastaje od Marsa. Mars ovom prilikom preklapa Merkur u Škorpionu ne dopuštajući mu da iskaže značajno za ljude, a to je racionalizacija, intelekt, zdrava komunikacija, analiziranje… Upravo radi takvog djelovanja Marsa, stabilna energija Merkura je blokirana. Time nemamo snagu kroz koju možemo lako da se odupremo nepravdi. Razlog tome je opozicija Jupitera koja stvara osjećaj paralize i nevjerice nad onim što se dešava. No, kao i uvijek! Uran je taj koji spašava dan. Stvara trigon sa Venerom koji u generalnom smislu nas upućuje da zbilja osjetimo da jedino ljubav i koegzistencija u sebi imaju žišku kojom se pali promjena koja nosi dobro svima. Upravo radi toga, svi trebamo u noći Samhaina da šaljemo meditacijom ljubav i mir kako bi osnažili ovaj aspekt i poslali nedvojbenu poruku Kosmosu da unese najbolje za sve one koji pate, ali i za sve nas.

U skladu sa ovim aspektima, većina nas bi mogla biti u stanju da prizove razne dobre duhove, anđeoske i vilinske entitete, kao i druge duhovne sile kroz meditacije i molitve te da one daju snagu da stvari budu lakše. Naravno, ukoliko gledamo predskazujuću situaciju u odnosu na ove aspekte, trebalo bi veoma uskoro da se dogode stvarne promjene i u našim životima koje će nas individualno usmjeriti da jedino sa ljubavlju i dobrotom možemo pokrenuti najbolje za sve nas. Zaista slijedi jedan malo lakši period. No, ukoliko gledamo i znakove koji bi mogli imati poseban uticaj na situaciju to bi bili u prvom redu Škorpija čija priroda razumije ovakva stanja i može birati mehanizme kojima će dobro kanalisati instinkt i pokazati gdje je mjesto svakome čije namjere nisu iskrene. Nakon toga, Bik koji će se ohrabriti i svojim stavom koji želi svima doprinjeti obilju dati jasno do znanja da samo koristeći dobrotu možemo stvoriti bolji svijet. Poseban simbol će dati Strijelac, koji radi pritiska na njegov vladajući planet Jupiter će naći snagu da unatoč svim izazovima pokaže kako je bitno ostati jak i pokrenuti promjene. To ne znači da optimistični Strijelac neće suštinski biti tužan. Zapamtite da budete tu za svoje prijatelje Strelčeve i da im pokažete naklonost. Oni od toga ponekad žive. Naravno, radi posebnog pritiska na Mars, znak Ovna bi svojom energijom mogao doprinjeti promjenama i boljem usmjerenju snage svih na pravu tačku. No isto kao i Strijelac, iscrpljenost i tuga bi mogli biti nešto što će teško podnositi. Pazite na svoje prijatelje Ovnove i nađite način kako da ih obradujete. Znati će kako to cijeniti. Inače, Kosmička vibracija Samhaina će trajati do 2. 11.

Naravno, ukoliko trebate sugestije ili konsultacije, javite se na e-mail akristaloterapija@gmail.com ili na Facebooku u grupnu konverzaciju: https://m.me/ch/AbbcRWnaxz65VIdk/