SJEVERNA MAKEDONIJA: Iz štampe izašao roman “Na pola puta” autora Alije Avdovića

U izdavaštvu Udruženja Divan, a s podrškom Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije iz štampe je izašao novi roman “Na pola puta” renomiranog bošnjačkog i makedonskog autora Alije Avdovića čije je ovo peto izdanje.

“Ovaj roman prati ritam srca koji ljubavlju pulsira, gdje su ljubav i pravda hrabro povezane, gdje nadi udahnjuju duh, gdje nam autor autobiografski toplo i iskreno priča tu svoju priču, o životu nekada davnom u Sandžaku, prošlom i sadašnjem u selu Orizaru. U ovom romanu svako od likova, svako od njih nosi svoju sudbinu kao breme života koje se prosipa u vremenu dalekom, prošlom i ovom sadašnjem”, istakla je u svojoj recenziji Amina Porović. 

Urednik izdanja prof. dr Zećir Ramčilović je kazao kako je roman stvaran i da izaziva velike i pomiješane emocije u kome se prepliću sudbine Bošnjaka Sandžaka, Makedonije, dijaspore…

“Centar dešavanja je veleško selo Gornje Orizare, gdje osim emocija, ljubavi, pravde, hrabrosti, odmazde…, osim lirskog u romanu isti predstavlja i značajan doprinos za historiju bošnjačkog naroda u Makedoniji što je isto tako važno za mlađe i generacije koje dolaze”, naveo je prof. dr Zećir Ramčilović.

Autor Alija Avdović bio je vidno sretan zbog novog romana.

“Inspirisala me je naša sudbina koja zaslužuje da se ovjekovječi, da se ne zaboravi jedan egzodus Bošnjaka pedesetih godina prošlog vijeka s prostora Sandžaka koji su iz više razloga morali da napuste svoja vjekovna ognjišta. Tada je to bio dug put do Turske. Kao i obično do cilja nikada ne stižu svi, mnogi su ostali, neki su ostali na putu prema Turskoj. Mi smo mi ostali ovdje u Makedoniji, negdje na pola puta kako sam i naslovio roman”, naglasio je autor Alija Avdović. 

Udruženje Divan je jedno od onih koje pored drugih opće korisnih aktivnosti, ima bošnjački predznak. U izdavaštvu Divan kao i prije nastavljaju s podrškom, promocijom i afirmacijom bošnjačkih pisaca iz Makedonije. Ovaj roman, kao i mnogi drugi podržan je i od Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije što je još jedna potvrda i o kvalitetu ovog izdanja.