OD 2. DO 4. JUNA: U Beogradu konferencija o savremenim načinima liječenja poremećaja iz spektra autizma

U Beogradu će od 2. do 4. juna 2022. godine, u hotelu Mona Plaza, biti održana međunarodna Konferencija o savremenim načinima liječenja poremećaja iz spektra autizma (South East European Conference on Autism – SEECA).

Cilj konferencije je upoznavanje zdravstvenih radnika, prvenstveno pedijatara, neurologa, imunologa i gastroenterologa i šire javnosti sa novim medicinskim tretmanima u oblasti poremećaja iz spektra autizma.

Konferencija je akreditovana od strane Zdravstvenog savjeta Srbije kao međunarodni kongres, te su i poeni za Kontinuiranu medicinsku edukaciju (CME poeni) obezbijeđeni (15 za predavače i 10 za pasivne učesnike). Organizatori konferencije su udruženja roditelja djece sa razvojnim problemima iz regiona – „Deca bez granica“ i „nAUkaTizam“, kao i udruženje ”Spektrum”.

Članovi udruženja, konstantno tražeći pomoć za svoju djecu kod svjetskih stručnjaka za autizam, uspjeli su doći do saznanja i informacija, koje sada žele da podijele široj javnosti, ali i da podstaknu širenje svijesti o medicinskim problemima sa kojima se susreću djeca sa poremećajima autističnog spektra. Tu se pojavila želja i ideja o održavanju ove konferencije koja bi učinila dostupnim informacije koje u ovom trenutku, u zemljama regiona, vrlo često, nažalost, nisu zastupljene i prepoznate.

Učesnici će imati priliku da čuju preko 20 predavača, koji su ugledni naučnici i kliničari iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Italije, Francuske, Poljske, Ukrajine, ali i vodeće stručnjake iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Mjesta u sali su već popunjena zbog ograničenog broja mjesta, a više informacija o konferenciji može se naći na web stranici. Svi materijali s konferencije bit će dostupni javnosti nakon završetka konferencije na web stranicama udruženja organizatora. 

Na učešće se do sada prijavilo više od 1000 zainteresovanih ljekara, roditelja i terapeuta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, kao i drugih evropskih zemalja.

Osim ljekara, dobrodošli su i roditelji, terapeuti koji rade sa djecom i osobama sa poremećajem iz spektra autizma, kao i svi koji su zainteresovani da nauče više o ovoj temi i time pomognu širenje saznanja, sa nadom da se djeci i osobama sa ovim kompleksnim poremećajem omogući da ostvare sve svoje potencijale.

Autor: Ana Motika

Bilješka o autoru:  Ana Motika rođena je 22.10.1998. godine, a 2021. godine diplomirala je novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Piše i istražuje o marketingu, javnom nastupu i medijskoj pismenosti, iskustvima s putovanja, ravnopravnosti polova i rodno zasnovanom nasilju. Članica je Erasmus studentske mreže.