Home DRUŠTVO REGION OD 2. DO 4. JUNA: U Beogradu konferencija o savremenim načinima liječenja...

OD 2. DO 4. JUNA: U Beogradu konferencija o savremenim načinima liječenja poremećaja iz spektra autizma

U Beogradu će od 2. do 4. juna 2022. godine, u hotelu Mona Plaza, biti održana međunarodna Konferencija o savremenim načinima liječenja poremećaja iz spektra autizma (South East European Conference on Autism – SEECA).

Cilj konferencije je upoznavanje zdravstvenih radnika, prvenstveno pedijatara, neurologa, imunologa i gastroenterologa i šire javnosti sa novim medicinskim tretmanima u oblasti poremećaja iz spektra autizma.

Konferencija je akreditovana od strane Zdravstvenog savjeta Srbije kao međunarodni kongres, te su i poeni za Kontinuiranu medicinsku edukaciju (CME poeni) obezbijeđeni (15 za predavače i 10 za pasivne učesnike). Organizatori konferencije su udruženja roditelja djece sa razvojnim problemima iz regiona – „Deca bez granica“ i „nAUkaTizam“, kao i udruženje ”Spektrum”.

Članovi udruženja, konstantno tražeći pomoć za svoju djecu kod svjetskih stručnjaka za autizam, uspjeli su doći do saznanja i informacija, koje sada žele da podijele široj javnosti, ali i da podstaknu širenje svijesti o medicinskim problemima sa kojima se susreću djeca sa poremećajima autističnog spektra. Tu se pojavila želja i ideja o održavanju ove konferencije koja bi učinila dostupnim informacije koje u ovom trenutku, u zemljama regiona, vrlo često, nažalost, nisu zastupljene i prepoznate.

Učesnici će imati priliku da čuju preko 20 predavača, koji su ugledni naučnici i kliničari iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Italije, Francuske, Poljske, Ukrajine, ali i vodeće stručnjake iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Mjesta u sali su već popunjena zbog ograničenog broja mjesta, a više informacija o konferenciji može se naći na web stranici. Svi materijali s konferencije bit će dostupni javnosti nakon završetka konferencije na web stranicama udruženja organizatora. 

Na učešće se do sada prijavilo više od 1000 zainteresovanih ljekara, roditelja i terapeuta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, kao i drugih evropskih zemalja.

Osim ljekara, dobrodošli su i roditelji, terapeuti koji rade sa djecom i osobama sa poremećajem iz spektra autizma, kao i svi koji su zainteresovani da nauče više o ovoj temi i time pomognu širenje saznanja, sa nadom da se djeci i osobama sa ovim kompleksnim poremećajem omogući da ostvare sve svoje potencijale.

Autor: Ana Motika

Bilješka o autoru:  Ana Motika rođena je 22.10.1998. godine, a 2021. godine diplomirala je novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Piše i istražuje o marketingu, javnom nastupu i medijskoj pismenosti, iskustvima s putovanja, ravnopravnosti polova i rodno zasnovanom nasilju. Članica je Erasmus studentske mreže.

Komentari

komentar

Must Read

POZIV ZA UČEŠĆE: Forum građana o odgovornom korištenju društvenih medija

Nova inicijativa poziva ljude širom Bosne i Hercegovine da se prijave za građanski forum za borbu protiv govora mržnje, dezinformacija i uznemiravanja na internetu...

NEJLA GUTIĆ: Nema ništa ljepše kad te druga žena pohvali

Nejla Gutić iz Sarajeva od djetinjstva je pokazivala interes prema manekenstvu, a prve korake na modnoj pisti napravila je sa 13 godina i od...

NIKOLINA ZUBAC: Na parketu dominira, a van njega ostavlja bez daha

Košarkašica Nikolina Zubac iza sebe ima sadržajnu igračku karijeru, a trenutno je slobodna te očekuje novi angažman. U razgovoru za dobarportal.net ističe da ljubav prema...

IDEALNA PRILIKA: Otvorene prijave za volontiranje na 28. Sarajevo Film Festivalu

Volontiranje je idealna prilika da se postane dio ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 12. do 19. augusta 2022. Volontiranje na...

RUBINA DEDIĆ: Ljubav prema ljepoti i takmičarskom duhu

Rubina Dedić, studentica je prve godine Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a uz studije uporedo radi alternativne poslove u wellness & spa centrima...

Komentari

komentar