BRANKA JOTANOVIĆ: Uvijek bih zamijenila štikle kopačkama

DOBRE PRIČE SPORT

Branka Jotanović iz Maslovara, kod Kotor Varoša svestrana je 20-godišnja djevojka, koja se sportom bavi od svoje 12 godine.

Njena ljubav prema sportu razvila se na časovima tjelesnog odgoja te se iz godine u godine trudi da što više napreduje u tom, ali i u ostalim poljima.

“Imam za cilj da i u drugima probudim želju za zdravim životom, fizičkim i psihičkim napretkom i bilo kojim vidom aktivnosti. Ljudi kod mene mogu vidjeti primjer da se sve može stići, ali ne dopuštam da nađem izgovor da bih zanemarila ono zbog čega sam sada ovdje, a to je sport”, kaže Branka Jotanović.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da pokret može zamijeniti mnoge lijekove, ali nijedan lijek ne može zamijeniti pokret.

“U zdravom tijelu je i zdrav duh. Mislim da bavljenje sportom, osim što poboljšava motoriku, stabilnost, efikasnost, postiže mnogo toga više. Svako bavljenje sportom je jačanje i uma i tijela. Imala sam uzore od malih nogu u sportu što me je dodatno podstaklo da svoj život posvetim tome. Čovjek kada je u sportu on će pobjeći od loših stvari, ružnih misli, poroka. Bavljenje sportom usmjerava ljude ka zdravom životu. Suština i ideologija su ključne, kada se one spoznaju, samo je nebo granica”, naglašava naša sagovornica.

Branka Jotanović (FOTO: Branka Jotanović, privatni arhiv)

Dodaje da je aktivna u više sportova i da sve se odvijalo spontano.

“To se jednostavno desilo, i sve sam s lakoćom prihvatila. Aktivna sam u atletici, rukometu i mogu sada da kažem i u sudijskim vodama jer sam u novembru 2021. godine položila ispit za fudbalsku sutkinju”, govori Branka Jotanović.

Priča da kad god je gledala fudbalsku utakmicu najviše je obraćala pažnju na sudije, kako to sve oni rade te je poželjela da se oproba i u ulozi arbitra.

“Veoma je zahtjevno biti sutkinja, zato što se još uvijek smatra da ženama nije mjesto u fudbalu, što je naravno pogrešno mišljenje. Pored toga, igrači daju sebi za pravo da galame na sutkinje i svaku odluku smatraju neispravnom. Činjenica ženskog autoriteta se još uvijek ne prihvata, jer svaku sudijsku odluku od strane žene smatraju pogrešnom”, navodi naša sagovornica.

Branka Jotanović (FOTO: Branka Jotanović, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, divno je biti dama u kopačkama.

“Uvijek bih zamijenila štikle kopačkama, ali postoji dosta predrasuda. Naravno, na to se ne osvrćem jer ljubav prema sportu je mnogo jača i imam dovoljno podrške od svojih prijatelja i porodice. Najviše sam ponosna na svoju istrajnost i uloženi trud te što sam sa ovako malo godina izlaske zamijenila treningom što je doprinijelo mom uspjehu”, izjavljuje naša sagovornica.

Ova ambiciozna djevojka od sebe prije svega očekuje da bude dobar čovjek, te da istraje u svojim ciljevima bez obzira na peripetije. Njeni planovi su svakako vezani za sport, a mladima poručuje da uvijek daju sve od sebe.

“Odlučite šta želite da budete u životu, čime želite da se bavite. Posvetite se tome maksimalno i uspjeh je zagarantovan. Aktivno izučavajte problematiku tog da li sporta ili nauke, čime želite da se bavite i neka vam moto bude da je cilj samo jedan, a to je: Biti najbolji! Ako se budete vodili ideologijom da je cilj samo jedan, biti najbolji, sigurno ćete uspjeti. Ako ne budete najbolji, bit ćete među najboljima”, zaključuje Branka Jotanović.

Branka Jotanović (FOTO: Branka Jotanović, privatni arhiv)