More
  HomeDRUŠTVOREGIONZEĆIR RAMČILOVIĆ U SOBRANJU: Za razliku od devedesetih godina, danas se svijet...

  ZEĆIR RAMČILOVIĆ U SOBRANJU: Za razliku od devedesetih godina, danas se svijet ujedinio

  U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije sa 104 glasa “za” i 3 glasa “protiv” usvojena je “Deklaracija o osudi vojnih napada koji ugrožavaju teritorijalni suverenitet i integritet Ukrajine”.

  U Deklaraciji se osuđuje “ruska agresija na Ukrajinu, kao čin suprotan međunarodnom pravu, što ugrožava evropsku bezbjednosnu arhitekturu i dovodi u rizik mir na kontinentu i predstavlja neopravdano eklatantno kršenje međunarodnog prava”.

  Protiv usvajanja Deklaracija bila su dva zastupnika stranke Levica, kao i poslanik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM), Ivan Stoiljković. Ivan Stoiljković u svom govoru je obrazložio zbog čega je protiv Deklaracije pozivajući se na međunarodno pravo i prošlost.

  Njegovom govoru replicirao je zastupnik iz reda bošnjačkog naroda Zećir Ramčilović.

  “Za razliku od devedesetih godina, na koje se svi dobro sjećamo, na krvavi raspad Jugoslavije, danas se svijet ujedinio i mi ovdje pokazujemo da smo dio onog što predstavlja progresivni i demokratski svijet. Bosna u devedesetim godinama je imala embargo, i tamo se desila agresija i genocid”, kazao je Zećir Ramčilović.

  Zatim se direktno obratio Stoiljkoviću:

  “Pomenuli ste međunarodno pravo. Gospodine Stoiljković, da li vi poštujete presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu? Kad nas već toliko pozivate na međunarodno pravo. Da li vi priznajete da je u Srebrenici počinjen Genocid nad bošnjackim stanovništvom ili ne?”, upitao je zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Sobranju.

  Odgovora nije bilo. Ali svakako u vrijeme ove krize koja se može odraziti i na naš region, značajno je da i u Sjevernoj Makedoniji javnost jako senzitivna po pitanju protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i u svakom pogledu podržava unitarnost, te teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

  Must Read

  spot_img