Cancel Preloader

ZEĆIR RAMČILOVIĆ U SOBRANJU: Za razliku od devedesetih godina, danas se svijet ujedinio

 ZEĆIR RAMČILOVIĆ U SOBRANJU: Za razliku od devedesetih godina, danas se svijet ujedinio

Zećir Ramčilović (FOTO: Zećir Ramčilović, privatni arhiv)

U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije sa 104 glasa “za” i 3 glasa “protiv” usvojena je “Deklaracija o osudi vojnih napada koji ugrožavaju teritorijalni suverenitet i integritet Ukrajine”.

U Deklaraciji se osuđuje “ruska agresija na Ukrajinu, kao čin suprotan međunarodnom pravu, što ugrožava evropsku bezbjednosnu arhitekturu i dovodi u rizik mir na kontinentu i predstavlja neopravdano eklatantno kršenje međunarodnog prava”.

Protiv usvajanja Deklaracija bila su dva zastupnika stranke Levica, kao i poslanik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM), Ivan Stoiljković. Ivan Stoiljković u svom govoru je obrazložio zbog čega je protiv Deklaracije pozivajući se na međunarodno pravo i prošlost.

Njegovom govoru replicirao je zastupnik iz reda bošnjačkog naroda Zećir Ramčilović.

“Za razliku od devedesetih godina, na koje se svi dobro sjećamo, na krvavi raspad Jugoslavije, danas se svijet ujedinio i mi ovdje pokazujemo da smo dio onog što predstavlja progresivni i demokratski svijet. Bosna u devedesetim godinama je imala embargo, i tamo se desila agresija i genocid”, kazao je Zećir Ramčilović.

Zatim se direktno obratio Stoiljkoviću:

“Pomenuli ste međunarodno pravo. Gospodine Stoiljković, da li vi poštujete presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu? Kad nas već toliko pozivate na međunarodno pravo. Da li vi priznajete da je u Srebrenici počinjen Genocid nad bošnjackim stanovništvom ili ne?”, upitao je zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Sobranju.

Odgovora nije bilo. Ali svakako u vrijeme ove krize koja se može odraziti i na naš region, značajno je da i u Sjevernoj Makedoniji javnost jako senzitivna po pitanju protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i u svakom pogledu podržava unitarnost, te teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

Jasmin Alibegović

http://www.dobarportal.net

Related post