MELA OMEROVIĆ: Trening s tegovima je neizostavan u procesu oblikovanja tijela i regulisanja tjelesne težine

DOBAR INTERVJU SPORT

Mela Omerović, magistarica je sporta i tjelesnog odgoja, a trenutno je na doktorskom studiju gdje bi uskoro trebala nastaviti sa izradom svoje doktorske disertacije na temu vezanu za olimpijsko dizanje tegova.

U Sarajevu je otvorila je prvu, samo za žene, trening zonu u Sarajevu, što je bio povod razgovora za dobarportal.net.

Odakle ljubav prema sportu?

Ja potičem iz sportske porodice, otac je bio džudista i reprezentativac bivše Jugoslavije u olimpijskom dizanju tegova, a danas je trener i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom sportu. Brat je također bio olimpijac i osvajač olimpijske medalje na Olimpijadi mladih u Singapuru u džudu. Kasnije je bio i osmi u Evropi u olimpijskom dizanju tegova i dugogodišnji reprezentativac. S obzirom na to da su roditelji oni koji od malih nogu mogu prepoznati afinitete svoje djece prema određenom sportu, tako sam i ja bila dijete kojem je sport od malih nogu velika ljubav. Prve sportske korake pravim u gimnastičkoj sali u FIS-u, kada sam imala samo pet godina. Počinjem s gimnastikom jer je ona savršen alat koji nam razvija motoriku i priprema nas za primarni sport kojim ćemo se baviti.

Mela Omerović (FOTO: Mela Omerović, privatni arhiv)

Kako je izgledala Vaša sportska karijera?

Nakon gimnastike, svoju ljubav prema sportu pronalazim u tenisu, i ostajem u tom sportu narednih deset godina. Već s deset godina počinjem da odlazim na takmičenja gdje pokazujem veliki talenat i počinjem osvajati svoje prve turnire. Naporan rad koji je bio praćen mnogobrojnim odricanjima, kako od porodice, prijatelja, života općenito, bio je rezultat mog ulaska u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Prekretnica prestanka bavljenja tenisom je bila porodična odluka kada sam odbila ponudu da se preselim u Hrvatsku i tamo nastavim sa svojom karijerom.

Koliko je bio težak put do državne prvakinje u olimpijskom dizanju tegova?

Olimpijsko dizanje tegova sam počela trenirati sa svojih 13 godina, kada je to bio samo jedan dodatni alat u vidu moje kondicione pripreme kako bih unaprijedila svoje motoričke performanse. Uvijek sam trenirala sa klupskim kolegama Kluba dizača tegova “Bosna”. Iznenada sam odlučila 2021. godine da se takmičim na državnom prvenstvu i rekla ocu da se osjećam spremnom. U toku priprema sam povrijedila skočni zglob gdje sam doživjela veliko razočarenje ali moja želja, i sportski duh mi nisu dali da odustanem. Mnogi su bili za to da odustanem i saniram povredu, ali ja nisam odustajala. Kada sam izašla na podijum zaboravila sam na svu bol i rekla da ja to moram jer možda neću imati više priliku da se takmičim. Tako da sam u svojoj kategoriji postala državna prvakinja i zaokružila svoju takmičarsku karijeru. Nakon toga sam svu svoju ljubav prema sportu i znanje, sada iz perspektive trenera usmjerila ka ženskoj populaciji.

Mela Omerović (FOTO: Mela Omerović, privatni arhiv)

Kada ste i kako došli na ideju da otvorite trening zonu samo za žene u Sarajevu?

Ja sam oduvijek željela da u Sarajevu žene imaju svoj privatni opušteni ambijent gdje neće imati nikakvu barijeru da počnu da se bave sportom. Željela sam olimpijsko dizanje tegova dići na veći nivo, razbiti sve predrasude po pitanju ovog sporta i usaditi ljubav prema ovom sportu svim ženama koje dođu da treniraju. Kroz njihove mnogobrojne treninge i rezultate sam uspjela to da ostvarim. Danas sve žene koje dođu u naše sportsko udruženje uživaju na treninzima, posebno kada vide svoj brzi napredak i način na koji ovaj sport definiše njihovo tijelo i mišićnu muskulaturu.

Gdje se održavaju i kako izgledaju treninzi?

Treninzi se održavaju u našem sportskom udruženju u centru grada. Program je koncipiran tako da upražnjavamo različite programe, kako bismo kroz metodiku obučavanja došli do tehničkih vježbi olimpijskog dizanja tegova. Za žene nešto sasvim novo s čime se prije nisu susretale, što im stvara dodatne izazove, motivaciju i zanimljiv trening, tako da jedva čekaju nešto novo da nauče.

Mela Omerović (FOTO: Mela Omerović, privatni arhiv)

Koji su to benefiti treniranja, posebno za žene?

Primarni cilj svake žene je lijepa definicija tjelesne muskulature. Međutim, ovo je sport koji prije svega utiče na unapređenje mobilnosti lokomotornog aparata, saniranje i sprečavanje mnogobrojnih povreda i deformiteta tjelesne posture, a krajnji rezultat je jačanje mišića i skidanje potkožnog masnog tkiva. Danas je u svijetu, trening s tegovima neizostavan u procesu oblikovanja tijela i regulisanja tjelesne težine.

Kolika je važnost ishrane u procesu treniranja?

Trougao sportskog treninga: ishrana, odmor (san) i trening, su ključ svakog uspjeha. Bez adekvatnog unosa makro i mikro nutrijenata nema rezultata. Svoje članove nikada ne podvrgavam rigoroznim dijetama, sasvim suprotno, kroz moj plan ishrane učim ih da zdravo žive. Važno je unositi sve namirnice, ali ključ zdrave ishrane je u pravilnom načinu pripreme obroka i raspodjeli namirnica.

Mela Omerović (FOTO: Mela Omerović, privatni arhiv)

Kako animirati mlade da se bave sportom?

Veoma je važan trenerski pristup već od prvog treninga. Kroz svoj sedmogodišnji trenerski posao, kroz svog oca sam naučila da prije svega moramo biti dobri pedagozi pa tek onda treneri. Roditelji su ključni faktori u usmjeravanje djece ka sportu od malih nogu. Morate da pratite svoje dijete, i čim pokaže interesovanje za određeni sport da ga odvedete na prvi trening. Roditelji su naši najveći motivatori, koji moraju da budu uz nas, da prate naše treninge, da nam ne daju da odustanemo, dok sami ne usadimo u sebi ljubav prema sportu i sami ne zagrizemo da više ne možemo bez sporta.

Vaša očekivanja i planovi u budućnosti?

Privući što veći broj članova, promovisati olimpijsko dizanje tegova u Bosni i Hercegovini na najvećem nivou i kroz svoje rezultate ostvariti sve zacrtane ciljeve. Ako nemamo rezultate ne možemo ostvariti ništa od onoga što smo zamislili.

Mela Omerović (FOTO: Mela Omerović, privatni arhiv)