UDOMI.BA: Prva aplikacija u Bosni i Hercegovini za udomljavanje životinja

Enver Gluhić iz Tuzle kreirao je aplikaciju udomi.ba za udomljavanje životinja i prva je ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Aplikacija omogućava bilo kojem korisniku da objavi oglas za udomljavanje životinje koji će biti dodatno promovisan na društvenim mrežama. Oglas treba sadržati sve važne informacije o životinji koja se poklanja kako bi potencijalni udomitelj mogao odlučiti da li želi udomiti tog ljubimca ili ne. S druge strane, postoji značajan broj ljudi koji žele udomiti ljubimca za sebe i njima aplikacija omogućava da pregledaju objavljene oglase i kontaktiraju vlasnike životinja te se međusobno dogovore sve u vezi s udomljavanjem.

“Činjenica da na društvenim mrežama postoje razne grupe namijenjene udomljavanju životinja me je navela na razmišljanje o mogućem rješenju koje će pojednostaviti taj proces i ujediniti što više ljubitelja životinja na jednom mjestu. S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedna web aplikacija namijenjena striktno udomljavanju životinja odlučio sam napraviti web aplikaciju”, rekao je Enver Gluhić za dobarportal.net.

Korištenje platforme udomi.ba je potpuno besplatno za sve (FOTO: Enver Gluhić, privatni arhiv)

Naglašava da je korištenje aplikacije udomi.ba potpuno besplatno za sve. 

“Ovaj projekt za sada se finansira isključivo iz vlastitih sredstava. Svakako da bi podrška dobro došla, ali za sada je situacija takva da je i trošak izrade aplikacije i ostali troškovi poput hostinga, reklame na društvenim mrežama i mnogi drugi finansiran iz ličnih sredstava. Za potrebe ovog projekta je registrovana i djelatnost kod nadležnih organa kako bi sve bilo u potpunosti usklađeno sa Zakonom”, ističe naš sugovornik.

Aplikacija i profili na društvenim mrežama su objavljeni prije nekoliko dana i od tada je broj pratitelja došao do brojke od oko 500 te su udomljene dvije životinje. Reakcije korisnika su pozitivne, a česte su pohvale na račun brzine i jednostavnosti samog procesa. Aplikacija je prilagođena svima bez obzira na nivo informatičke pismenosti. Ako nastave širenje ovakvim tempom očekuje se da će do kraja tekuće godine udomi.ba izrasti u jednu respektabilnu, prepoznatljivu i veoma popularnu platformu u Bosni i Hercegovini putem koje će svoj topli dom naći stotine, a u jednom trenutku i hiljade životinja širom zemlje.  

Autor: Tea Iličić

Bilješka o autoru: Tea Iličić rođena je 1999. godine u Zenici. Aktivizmom se počela baviti još u srednjoj školi, odakle se zainteresirala za politologiju. Trenutno je studentica master studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Svoje vrijeme posvećuje neformalnom obrazovanju, koje smatra zanimljivijim načinom učenja.