AKTIVISTA MUHAMED TUCAKOVIĆ: Budimo društvo jednakih vrijednosti

Muhamed Tucaković apsolvent je Međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu te je zaposlen kao projektni koordinator u Udruženju “Zaboravljena djeca rata”.

Ovaj 23-godišnjak u Udruženju “Zaboravljena djeca rata” počeo je raditi u julu 2020. godine, a prethodno je dugo vremena gradio svoju profesionalnu karijeru na aktivističkom radu.

“Udruženje ‘Zaboravljena djeca rata’ je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. Prvo je trenutno i jedino Udruženje u cijelom svijetu koje radi na društvenoj i pravnoj vidljivosti djece rođene zbog rata u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine i drugim zakonskim propisima. Osnovni principi Udruženja su: dobrovoljnost, otvorenost, raznolikost, tolerancija i demokratija”, kaže Muhamed Tucaković.

Dodaje da je Udruženje osnovano 2015. godine od strane nekolicine mladih aktivista i djece zaboravljene od strane rata, a svrha organizacije i cilj njenog nastanka je da se poboljša pravno stanje djece.




“Radi se na pravnoj i društvenoj prepoznatljivosti kategorije djece rođene zbog rata ne samo njih  već i majki koja su preživjela ratna silovanja. Udruženju sam se pridružio zbog njegovog cilja, koji je stavljanje u fokus ranjive i marginalne grupe koje su zaboravljene od strane današnjeg društva. To je, prema mome mišljenju, jedan od najbitnijih načina borbe za pravednije društvo”, navodi naš sagovornik.

Brojne aktivnosti Udruženja (FOTO: Udruženje “Zaboravljena djeca rata”)

Napominje da su do sada u Udruženju uradili nekoliko projekata podrške članovima samog Udruženja. Tu je i nekoliko mirovnih kampova koji su radili sa mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine, a izdvaja se i izložba “Breaking Free” koju su napravili sa osobama koje su bile žrtve silovanja.

“Naše Udruženje je prepoznalo umjetnost kao jedan od načina kako da izbaci priču koju žele da predstave javnosti i predstavu ‘U ime oca’ uz nekoliko omladinskih mirovnih kampova. Ajna Jusić, direktorica našeg Udruženja dobila je nekoliko priznanja radi njene hrabrosti da podijeli ličnu priču, a i samog njenog mirovnog i aktivističkog rada. Bila je i dobitnica mirovnog priznanja ‘Krunoslav Sukić’ a imala je priliku i da priča pred Organizacijom Ujedinjenih naroda te da održi predavanje za vrijeme dodjele Nobelove nagrade”, govori Muhamed Tucaković.

Ističe da u Udruženju koriste svaku priliku da ukažu na probleme djece rođene nakon ratnih silovanja.

“Traume izazvane posljednjim ratnim sukobom u našoj državi se prenose sa prošlih generacija na sadašnje, a naše Udruženje kroz rad i upornost pokušava da otvori priču i podstakne diskusiju o tim traumama”, naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, svako može postati član Udruženja.




“Svi mogu da se pridruže našoj borbi. Udruženje trenutno radi na izmjenama Zakona o diskriminaciji u kojima bismo uključili djecu rođenu zbog rata, da ih društvo pravno prizna. Do sada nismo naišli na punu podršku od strane političara, ali se nadamo da ćemo doći do nje. Budimo društvo jednakih vrijednosti, a ne društvo različitih etiketa”, zaključuje Muhamed Tucaković.

Autor: Amila Mehinagić

Bilješka o autoru: Amila Mehinagić rođena je 02.02.1999. godine u Zenici i trenutno je studentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.