VRELO MILJACKE: Zavirite u neobičan i zagonetan pejzaž gdje ptice zadovoljno pjevaju

Rijeka Miljacka svojim sjajom i čarolijom zanese mnoge posjetioce koji u Sarajevo dođu. Dok god protiče krije i kriti će tajne mnogih Sarajlija. Jednostavno, mala rijeka prepuna mostova ljubavi, prijateljstva i istinskih vrijednosti.




Za razliku od drugih, Sarajlije imaju mogućnost da uživaju u beskrajnoj ljepoti Miljacke o kojoj je pisano i pjevano u više navrata. Samo oni čije najveće tajne krije ova malena rijeka odu na njen izvor, a na izvoru sarajevska bajka počinje. Igra bezbroj potoka i voda isprepletenih sa kamenjem i okolnom šumom daju fascinantne pejzaže zbog kojeg sve više ljudi se odlučuje da posjeti ovu lokaciju koja podsjeća na lokacije iz najpoznatijih svjetskih bajki.

Vrelo Miljacke (FOTO: Screenshot)

To je mjesto koje je odličan primjer kako da razumijemo šta je to priroda, a ta priroda je knjiga sa bezbroj stranica i sa beskonačno mnogo sadržaja. Tu ptice zadovoljno pjevaju, a posjetioci koji dođu im zavide jer bi vrlo rado zamijenili mjesta i ostali tu, u šumi, na 1.010 metara nadmorske visine, a samo dva kilometra od centra Pala.




Gledati prvi put vrelo Miljacke je kao kad gledaš prvi put svijet oko sebe. Lijep je to svijet. Šaren, isprepleten mnogobrojnim tokovima, zelenilom i drvećem, a opet neobičan i zagonetan. Da, upravo takav je izvor sarajevske dame. To je mjesto gdje čovjek opet pušta svoje korijene i vezuje se sa onim što je bilo i bit će poslije nas. Ta nevjerovatna veza sa prirodom, tu u prelijepom ambijentu, dolazi do posebnog izražaja.

Uživajte u prelijepim kadrovima koje je za Vas pripremilo Udruženje “Mapa kulture”, koje je ujedno i autor ovog teksta.