SENADA MURATOVIĆ: Volim se srediti i umanjiti mišljenja da nogometašice van terena nisu ženstvene

Senada Muratović mlada je nogometašica iz Brčkog. Za ovu 22-godišnju djevojku nogomet je nešto posebno, a svoj prvi trening doživjela je kao da je osvojila cijeli svijet.

U razgovoru za dobraportal.net ističe da ljubav prema nogometu gaji još od svoje pete godine kada je sa dječacima zajedno igrala lopte.

“Nije me zanimalo ništa drugo osim lopte, ni komentari da to nije za jednu djevojčicu. Od malena sam sanjala kako ću jednog dana svima pokazati da to nije samo za dječake, sanjala sam igranje za veći klub, a iganje za reprezentaciju izgledalo je nemoguće, no jakom voljom i željom snovi su se počeli brzo ostvarivati. To je sve jedna velika emocija i sreća. Neopisivo”, kaže Senada Muratović.

Dok je igrala turnire sa dječacima, jedan trener je pozvao da se priključi treninzima te kako tvrdi bila je veoma sretna.




“Ubrzo su me primijetili i ženski klubovi tako da sam kao djevojčica od 13 godina dobila poziv da igram i kadetsku i seniorsku Premijer ligu Bosne i Hercegovine. To je znatno uticalo da iste godine mog igranja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine dobijem i poziv za omladinsku selekciju Bosne i Hercegovine”, dodaje naša sagovornica koja je svoje prve nogometne korake napravila u tuzlanskoj Slobodi, a potom je nastupala za Gradinu, Modriču, mađarski Ujpest te MLE.

Senada Muratović (FOTO: Senada Muratović, privatni arhiv)

Također, ova talentovana Brčanka prošla je sve omladinske kategorije reprezentacije Bosne i Hercegovine što je i krunisala sa pozivom za A selekciju naše države.

“Od četiri utakmice nastupala sam dva puta u prvoj postavi, debitansku od 64 minute i jednu sam bila na klupi. Prvi svoj poziv sa 13 godina, ne bih mijenjala ni sa jednim osjećajem u životu, jer je to neopisivo, svaki ostali je dolazio isto sa mnogo emocija i sreće. Poziv za A reprezentaciju koji je toliko dugo iščekivan je jedan poseban osjećaj, ne može to razumjeti onaj ko nije tu ljubav i ponos osjetio. Reprezentacija je nešto najljepše što sportista može doživjeti”, navodi ova mlada nogometašica.

Nezgodna povreda odvojila ju je od terena godinu dana.




“Posljednjim nastupom za A reprezentaciju imala sam nezgodnu situaciju na terenu, gdje sam idući dan povratkom u Mađarsku u klub osjetila jake bolove i kočenje.  Trening u klubu nisam mogla odraditi jer nisam mogla saviti koljeno. Klupski ljekar mi je dao pauzu od šest mjeseci, ali nažalost to nisam ispoštovala i nastavila sam igrati, ali nakon mjesec dana došlo mi je do puknuća . Sada sam super. Najveći žal ostaje neostvareni  transfer u Torino. Tamo sam boravila neko vrijeme i zbog povrede morala sam da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i napravim pauzu od godinu dana”, priča nam Senada Muratović.

Senada Muratović (FOTO: Senada Muratović, privatni arhiv)

Proteklu polusezonu nastupala je za Modriču.

“Kao povratnik iz inostranstva ponovo u Premijer ligu Bosne i Hercegovine jako teško mi je palo , jer sama nisam na fizičkom nivou da sam mogla tražiti inostrani angažman. Igrajući ovu polusezonu za Modriču bilo su veoma teški uslovi i mnogo je teže funkcionisati i raditi treninge koji nisu na toj kvaliteti na koju sam navikla u inostranim klubovima. Jako velika razlika se osjeti od pristupa do ispunjavanja svih obaveza prema jednom sportisti”, navodi naša sagovornica.

Osim što pruža odlične partije na terenu, ova mlada nogometašica ima i hobi, a bavi se fotomodelingom.




“Mnogo ljudi se interesuje i javlja putem društvenih mreža te mnogi komentari pristižu većinom lijepog i ohrabrujućeg sadržaja. Van terena, volim da opet odem na teren pogledati neku utakmicu i sve mi se vrti oko nogometa. Volim se družiti i izlaziti. Volim prije svega biti žensko, srediti se i umanjiti mišljenja da nogometašice van terena nisu ženstvene”, zaključuje Senada Muratović koja bi uskoro trebala napraviti inostrani transfer.

Senada Muratović (FOTO: Senada Muratović, privatni arhiv)