MLADA I USPJEŠNA: Ida Tokalić, studentica komunikologije koja ruši sve predrasude

DOBRE PRIČE SLIDER

Ida Tokalić studentica je treće godine komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Za ovu 21-godišnju djevojku novinarstvo je najveća ljubav i nešto o čemu je istinski maštala i ka čemu je težila od malih nogu.

“Svi koji me poznaju mogu potvrditi i znaju koliko sam često dosadna sa svojom profesijom. Smatram da svako od nas treba u životu birati posao koji voli, vjerujem da je to već izlizana rečenica ali je zaista istinita. Uvjerila sam se mnogo puta na svojoj koži, nekako dubinski osjetila tu ljubav prema poslu gdje, kada se vratite uopće niste umorni ma koliko sati proveli na radnom mjestu. Ujedno bi to i bio moj savjet, ne samo mladima nego svima. Uvijek idite za onim čemu vaše srce teži, bez obzira koliko vam je godina – 20, 30 ili 40 – nikad nije kasno”, kaže Ida Tokalić.

U svom novinarskom radu posebno izdvaja dva velika projekta.




“Moji prvi koraci ka televiziji su naprevljeni u sklopu emisije ‘The Tinka Show’ gdje je moj najveći uspjeh tada, sa 19 godina, dva emitovana priloga na javnom servisu. Smatram da nema baš svako tako rano, pogotovo kao brucoš, takvu priliku. To je nešto što je obilježilo početak mog novinarskog rada i nešto gdje sam po prvi put ostavila svoj pečat na takav način”, govori naša sagovornica.

Ida Tokalić (FOTO: Manuel Nikolić)

Najviše je ponosna na svoju voditeljsku ulogu na Televiziji 5 u emisiji “Žene na ti”.

“Kada god pričam o ovome lavina emocija jednostavno navire jer stvarno dajem svu ljubav koju osjećam prema novinarstvu u ovaj projekat, ako se uopće i može nazvati projektom jer je meni to mnogo više od toga. Smatram da je ovo nešto što će apsolutno obilježiti moju novinarsku karijeru, moj prvijenac koji će bilo šta drugo definitivno teško nadmašiti. Kada bih sumirala sve utiske i morala izdvojiti najveći uspjeh, to bi zasigurno bilo moje iskustvo u usporedbi sa mojim godinama”, ističe ova studentica komunikologije koja ruši sve predrasude.

Smatra da je ključno imati blag pristup kako bi se publika zainteresovala za svaku od tema.




“Kada nastupate napadno i mučite nekoga sa informacijama, svojim obraćanjem, nema ništa od toga. U komunikaciji sa različitim profilima ljudi, primijetila sam da je ključno svakome prići na najljepši način, kroz šalu ili opušten razgovor, nekako opušteno prezentovati to što želimo. Pokušavam teme koje donosimo gledaocima iz sedmice u sedmicu učiniti što opuštenijima i otvorenijima uz osmijeh naravno jer kada tako krenete sigurno ćete primamiti vaše slušaoce i gledaoce. Niko od nas ne voli neku težinu, evo prva ja”, mišljenja je Ida Tokalić.

Ida Tokalić (FOTO: Ida Tokalić, privatni arhiv)

Navodi da ne može izdvojiti nekog sagovornika koji je posebno dojmio.

“Svaki sagovornik mi otvori neku novu dimenziju razmišljanja i viđenja koju do tada nisam otkrila. Oduševljavaju me različite priče i emocije koje te priče nose sa sobom”, naglašava ova 21-godišnja djevojka.

Prema njenim riječima,  kada se ugasi kamera, Ida je kombinacija svega.




“Prije svega puno jedem, iako to niko na prvu ne bi pomislio. Mnogo sam emotivna, nekada i previše. Posvećena porodici, najviše braći koji su moja velika ljubav. Većinu slobodnog vremena provodim kući jer ne volim puno izlaziti. Veliki sam šaljivdžija definitivno, nerijetko na svoj račun. Mislim da bi morali postaviti neke skrivene kamere, nakon što se ugase ove prave kako bi otkrili sve tajne”, govori Ida Tokalić.

Dodaje da pored studija novinarstva, trenutno radi i kao media planer u jednoj agenciji za digitalni marketing.

“Mislim da za nešto dodatno više i nemam vremena toliko kao prije, ali eto zanimljiva činjenica koju mogu podijeliti jeste da sam trenirala pet sportova: karate, plivanje, atletiku tenis i košarku. Kada imam slobodnog vremena, što je rijetkost, volim da pišem”, riječi su ove svestrane djevojke.

Ida Tokalić (FOTO: Ida Tokalić, privatni arhiv)

Otkriva da je njena majka najviše inspiriše i motiviše u radu.

“Odrasla sam okružena jakim ženama, moja mama i dvije majke. Smatram da su me jake, uspješne i odlučne žene odgojile. Najviše od toga moja mama koja je istinski borac za mene, i kojoj zauvijek dugujem previše toga jer da nije bilo njene žrtve, hrabrosti i ustrajnosti ja zasigurno ne bih sada hodala u ovim cipelama. Ona će zauvijek biti moja inspiracija, motivacija, oslonac i najveća podrška. Zbog nje znam da mogu, zbog nje hoću i to je ujedno moj najstrožiji i najblaži žiri kojeg imam. Kada nešto nije kako treba znam da će osuditi i ispraviti iz najboljih namjera,  ali isto tako bez obzira koliko loše nešto bilo postoji zagrljaj u kojem uvijek mogu pronaći utjehu. Trudim se da ona uvijek bude ponosna na ono što jesam i ono što radim”, kaže naša sagovornica.

Govorila je i o svojim planovima za budućnost.




“Kod mene apsolutno ništa ne ide po planu, tako da ću reći: šta bude nek bude. Uvijek se nađem u nekim nepredviđenim situacijama i desi se nešto što nisam očekivala, mijenjam planove u zadnji tren. Tako da je moj plan ide svojim tokom”, ističe ova studentica komunikologije.

Ida Tokalić (FOTO: Ida Tokalić, privatni arhiv)

Napominje da se njeni ciljevi uvijek mijenjaju te da je to jedino i ispravno.

“Cilj mi je da budem uspješna u industriji digitalnog marketinga, kao i u novinarstvu. Jedan od mojih uzora jeste Emela Burdžović pa mi je cilj biti novinarka čvrstog stava poput nje i neko ko će na pravi način izvještavati i informisati javnost”, naglašava ova ambiciozna djevojka.

Imala je i poruku za sve mlade.

“Čuvajte zdravlje, pogotovo u ovakvim trenucima. Sanjajte, trčite za svojim snovima i ne dopustite nikome da ih ukrade.Težite ka tome da volite i budete voljeni”, zaključuje Ida Tokalić.