SLUČAJ GRAČANICA: Brutalno pregaženi pas, nakon oporavka ide na udomljavanje

DOBRE PRIČE SLIDER

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust će u narednom periodu za Mini pronaći sretan dom koji će joj pružiti svu potrebnu njegu i veliku ljubav, istu kakvom Mini zrači uprkos traumi i povredama koje je pretrpjela krajem prošlog mjeseca u Gračanici.

 

Predstavnici Fondacije Dogs Trust su prošle sedmice posjetili J.P. Veterinarsku stanicu Gračanica d.o.o., inače jednog od parterna u provođenju Dogs Trust Programa sterilizacije pasa, koja je pokazala iznimnu profesionalnu i ljudsku etiku reagujući vrlo brzo nakon brutalnog čina, te potpuno preuzimajući na sebe zahtjevne tretmane i liječenje ove prelijepe, mlade ženke.

Tokom posjete, Dogs Trust članovi su imali veliko zadovoljstvo da upoznaju Mini koja se oporavlja polahko ali sigurno te su uručili poklone za Mini i Dogs Trust. Priznanje za humanost sjajnom timu ove veterinarske stanice na čelu sa direktorom Zaimom Spahićem i sada već svima poznatim mladim veterinarom, Nermanom Avdićem.

 

Dogs Trust će preuzeti Mini čim njeno zdravstveno stanje to dozvoli što se očekuje već početkom naredne godine, te od tada snositi sve troškove za tretmane, adekvatnu njegu i brigu, obuku te “potragu” za trajnim vlasnikom koji će se sa Mini najbolje slagati i o njoj se uvijek dobro brinuti.




 

Pratite DT na društvenim medijima gdje će dijeliti sve informacije o Mini, a tu ćete pronaći i info o novim spašenim mješancima koji u Program fostering udomljavanja stižu početkom 2021. godine!  Dogs Trust još jednom poziva odgovorne vlasti u Gračanici da uskoro i transparentno finalizira krivični postupak protiv počinioca ovog monstruoznog čina namjernog povređivanja nedužne Mini.

 

 




 

Adekvatna zakonska sankcija za bilo koju, a posebno ovako nezamislivu okrutnost, od ključne je važnosti za poštovanje principa humanosti i zakona, ne samo u oblasti dobrobiti životinja, već zakona uopšte.  Upravo zato i u ovom kontekstu, još jednom pozivamo odgovorne lokalne vlasti u cijeloj Bosni i Hercegovini da konačno i hitno pojačaju svoju inicijativu za uspostavljanjem i dosljednim provođenjem zakonskih, sistemskih mjera, te osiguraju odgovorno vlasništvo pasa kako zbog neodgovornosti pojedinaca ne bi trpjeli i ljudi i životinje.

 

Pored značajne podrške u okviru programa koje finansira na preko 70% teritorije Bosne i Hercegovine, Dogs Trust također pruža tehničku i savjetodavnu pomoć onim lokalnim vlastima koje pokažu inicijativu da uspostave i provode zakonsko, humano i održivo upravljanje populacijom pasa.

 

Uspješno je obavljen i treći ortopedski zahvat u prostorijama VS PET DOC 4U Lukavac. Danas je sanirana preostala…

Objavljuje JP “Veterinarska stanica” d.o.o GračanicaPetak, 27. studenoga 2020.