TUZLANSKI NADREALISTI: Bešlagić reanimirao Kukića

Iz Skupštine Tuzlanskog kantona danas je stigla obavijest da će se sutra održati sjednica Skupštine hitnog karaktera, a po zahtjevu nove skupštinske većine koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

 

Ovako je prošle godine govorio Mirsad Čamdžić iz Naše stranke “Prije nešto više od godinu dana PDA je sa SBB-om rušila vladu koju je predvodila SDA. Danas SDA s DF-om uzvraća udarac. Naša stranka neće se petljati u tu, može se reći porodičnu svađu i ostaje pri svom principu da neće biti u vlasti ni sa SDA niti sa PDA! Svako uplitanje Naše stranke u koalicije čiji su predvodnici ili čak samo članovi SDA i PDA smatrat ćemo zlonamjernim. Među nama ni političkih ni ideoloških ni svjetonazornih ni bilo kakvih interesnih poveznica nema.”

 

Međutim, nije im trebalo dugo da dokažu dosljednost svojim stavovima i ideološkim uvjerenjima. Upravo Selim Bešlagić je govorio da u novoj Vladi Tuzlanskog kantona ne želi ministre iz Pokreta demokratske akcije, Stranke demokratske akcije, ali želi direktore, rukovodioce javnih institucija iz Kukićeve PDA.




NIJE BEŠLAGIĆU ŠIJA, ALI JESTE VRAT!

Ako ste malo zaboravili na lik “Vladara iz podzemlja”, red je da pojasnimo koga to Selim Bešlagić reanimira na tabutu.

“Sunce je ogrijalo Banoviće 1958. godine kada je Mevla rodila Mirsada”, kazala je “visoka” zvaničnica Pokreta demokratske akcije Elzina Pirić na predizbornom skupu u Banovićima.

U oktobru ove godine Kukić je osuđen na godinu dana zatvora pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem u “Elektrodistribuciji”.

Osuđivan je Mirsad i ranije. Za period 1994-2001. godine, kada se nalazio na čelu Rudnika Banovići, Kukić je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja. Infrastrukturu stranke u velikom broju čine neobrazovane osobe, lica sklona nasilničkom ponašanju, ali ruku na srce moguće je pronaći i poneku obrazovanu osobu koja je u potrazi za egzistencijalnim rješenjima došla pod okrilje banovićkog oca.

Aktivisti, članovi, članovi porodica postali su za njegove vladavine zaposlenici državnih institucija u Tuzlanskom kantonu. Stručnost nije potrebna. Stručni Kukiću nisu ni potrebni, već odani, lojalni i dovoljno “ludi” da nikad ne traže više od mrvica, ne misle i budu dostupni za mobilizaciju u svim potrebama i agregatnim stanjima.

Ovoga puta Vladu Tuzlanskog kantona ruše da bi dobili vlast, kad već nisu izbore.

Još uvijek u izjavama predstavnika SDP-a, PDA, SBB, Naše stranke, nismo čuli opravdane razloge, čak i nema argumenata, osim broja “ruku” koje će glasati za pad Vlade Tuzlanskog kantona. Tih famoznih “ruku” za formiranje nove Vlade kako sada stvari stoje Kukić i Bešlagić nemaju.




Ovaj dvojac penzionera, veterana u političkom životu Tuzlanskog kantona, kako sada stvari stoje zbog pohlepe za vlašću u vrijeme pandemije kada je potreban kontinuiran rad svih eksperata, bez obzira na zaposlenje, poziciju, mandate, većine, njih dvojica su odlučila da nas vode u blokadu ili seriju novog protjerivanja mladih i obrazovanih, a zapošljavanja odanih i nesposobnih.

Kako god, vrlo brzo ćemo saznati šta je Bešlagić dobio od ove koalicije, šta je dogovarao Edin Ramić, koja je uloga pingpong stranke SBB-a i naravno, hoće li Kukić SDP-u prepustiti poziciju premijera?

Bilo kako bilo, čeka nas uzbudljiva zima i još uzbudljivije proljeće.

“Mora da je veliko uživanje biti na vlasti, kada je se toliko ljudi želi dočepati.” FRANÇOIS VOLTAIRE