SPORTSKA NOVINARKA AZRA ISIĆ: Nikad nije kasno raditi ono što volite

 SPORTSKA NOVINARKA AZRA ISIĆ: Nikad nije kasno raditi ono što volite

Azra Isić (FOTO: Azra Isić, privatni arhiv)

Azra Isić studentica je treće godine novinarstva na Sveučilištu u Mostaru. Ova 26-djevojka živjela je u Madridu, a kako je od djetinjstva voljela sport, odlučila se specijalizirati u sportskom novinarstvu.

U razgovoru za dobrportal.net naglašava kako je velika razlika između Madrida i Mostara.

“Madrid je sjajna metropola s gotovo 4 miliona stanovnika i ima sve. Mostar je s druge strane manji i tiši, što ne znači da je i gori. Sve ima svoje pluseve i minuse. U Mostaru nema stresa zbog velikog grada. Živite mirnije, što je vrlo cijenjeno u gradovima poput Madrida. A radim i ono što me raduje, posvećujući se sportskom novinarstvu”, kaže Azra Isić, koja trenutno piše za Dnevnik.ba na kojem obavlja praksu.

Dodaje da je još kao mala prije 16 godina igrala futsal kao odbrambena igračica.

“Budući da prve godine nije bilo puno ženskih ekipa, igrali smo protiv dječaka. Sljedeće godine formila se ženska liga. Kasnije smo se prebacili na veliki nogomet, ali samo sam malo trenirala. Osim nogometa, volim i mnoge druge sportove poput tenisa, biciklizma, košarke, plivanja. Također, uživam u utrkama Formule 1 i Moto GP-a”, ističe naša sagovornica.

Trenutak kada je shvatila da želi biti sportska novinarka desio se kada je Španija pobjedila na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi.

“Tada je jedna od novinarki bila Sara Carbonero koja je pratila ‘Crvenu furiju’. Na neki način je Sara je bila jedna od najmeditativnijih sportskih novinarki. Od nje je u Španiji započelo veće uključivanje žena u sportski svijet”, govori Azra Isić.

Azra Isić (FOTO: Azra Isić, privatni arhiv)

Otkrila nam je i kako je to biti djevojka u svijetu sporta.

“Ovisi o državi, ponegdje je profesionalnije, a negdje su žene samo kao ukras. Ali znam da će se promijeniti i da se može promijeniti. Žene znaju za sport i o njemu možemo izvještavati baš kao i muškarci. Istina je da lično nisam imala nikakvih problema. Naprotiv, svi me potiču i trude se da se svakodnevno usavršavam. Od profesora na fakultetu do kolega novinara i prijatelja”, potcrtava naša sagovornica.

Ističe da voli razgovarati sa sportistima jer uvijek imaju nešto zanimljivo za ispričati, neku super anegdotu, i općenito neku pozitivnu priču ili zanimljivu informaciju.

“Svako je nekako ostavio neki dobar utisak. Na primjer, Stevo Nikolić je bio super zanimljiv, Luis Ibañez također, s njim mi je bila prednost što sam mogla razgovarati na španskom jeziku. Toni Šunjić, koji je tek otišao u Kinu i pristao da mi da intervju. Slaven Musa s puno podataka mi se učinio vrlo zanimljivim. Ipak, kad bih morala odabrati samo jednog onda bi to bio Wagner Santos Lago. Ponajviše zbog njegove skromnosti, uprkos tome što je osvojio sve što je osvojio u Bosni i Hercegovini. Sjajan čovjek, kojem želim puno sreće u novoj trenerskoj karijeri. Ali svi su na neki način ostavili utisak i svima sam zahvalna za razgovor”, kaže Azra Isić.

Azra Isić i Wagner Santos Lago (FOTO: Azra Isić, privatni arhiv)

Iz ugla sportske novinarke komentirala je stanje sporta u našoj domovini.

“Bosna i Hercegovina je preplavljena sportskim zvijezdama. Količina dobrih nogometaša koje je ova zemlja dala je nevjerovatna. Nogometaši, rukometaši, košarkaši i još mnogo toga. Jedini problem koji vidim u zemlji je taj da nedostaje profesionalizacije u mnogim sportovima. Unatoč tome što imaju profesionalce. Gotovo svi dobri sportisti na kraju odlaze u inostranstvo. Možda bi se stvari promijenile kada bi se više uložilo u infrastrukturu i profesionaliziralo druge sportove, više sponzora u različitim sportovima te educiralo ljude da ih prate. Istina je da sam u četiri godine koliko sam ovdje vidjela napredak. Sve treba svoje vrijeme i najvažnije je da ide naprijed. Kvaliteta postoji”, mišljenja je naša sagovornica.

Prema njenim riječima, pomalo je teško uspoređivati ​​sportsko novinarstvo u Španiji s onim u Bosni i Hercegovini.

“Moglo bi se reći da je u Španiji sportsko novinarstvo mnogo razvijenije. Što nije teško. Španija ima ekipe poput Real Madrida, Barcelone ili Seville, i velike sportiste poput Rafaela Nadala, Sergia Ramosa, Miguela Induraina, Pau Gasola.  To su svjetski poznata imena koji olakšavaju rad sportskih novinara. U Španiji isto tako postoji puno sportskih emisija kao na primjer ‘El Chiringuito de jugones’, sportskih kanala kao ‘Teledeportes’ i tako jedan dug popis”, ističe Azra Isić.

Također, mišljenja je da je u Španiji veća uloga žene u sportskom novinarstvu.

“Iako i ovdje imam sjajne kolegice sportske novinarke, kao što je Ivana Soldo, kod nje možete primjetiti njezinu ljubav prema sportu. Ovdje, kako sam već spomenula ima nevjerovatnih igrača ali su općenito vani. Sabahundin Topalbećirević koji je živa enciklopedija i još mnogo izvrsnih sportskih novinara. Postoji vrlo malo bosanskohercegovačkog sportskog programa, kanala ili emisija, a u dnevniku se samo daje pet minuta prostora za sport. Može to biti i jedan veliki plus za mlade na ovim prostorima, imaju prostor da se razviju i ima mjesta da se mnogo toga popravi. Naravno, svjesna sam da je to lanac i trebalo bi se više stvari i oko sporta promijeniti ali korak po korak”, smatra ova mlada sportska novinarka.

Sabahudin Topalbećirević i Azra Isić (FOTO: Azra Isić, privatni arhiv)

Odgovorila je i na pitanje na koji način se može oduprijeti senzacionalističkim i navijačkim naslovima u sportskom novinarstvu.

“Svi se novinarski etički kodeksi temelje na tri koncepta, a to su: istina, objektivnost i tačnost. Odnosno, svi novinari, uključujući sportske, morali bi svoj rad temeljiti na ova tri koncepta prilikom izvještavanja. Ako govorimo o profesionalnim novinarima, govorimo i o izbjegavanju tih naslova, mislim, ne razmišljajući o tome koliko klikova ili koliko prefiksa ćemo imati u svojim vijestima, već da izvještavamo adekvatno, kao novinari, a ne kao navijači. U vrijeme kada pišemo ili izvještavamo, moramo se ponašati kao profesionalni novinari i pridržavati se onoga što je zapisano u našim kodeksima. Poput liječnika, sudije ili pravnika, i oni se moraju pridržavati svojih. I ne može svako biti sudija, pravnik ili liječnik”, objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže, pokušava ne planirati previše, ili bolje rečeno, ne praviti neki fiksni plan.

“Da ste me pitali prije nekoliko godina, nikada ne bih zamislila da ću živjeti u Bosni i Hercegovini, a još manje da ću tu i studirati. Pogotovo s barijerom koju sam imala s jezikom. Dakle, moj je plan nastaviti studirati i rasti kao sportska novinarka”, jasna je ova ambiciozna djevojka.

Poručuje da nikad nije kasno posvetiti se onome što volite.

“Ako nam ponekad život nije pružio priliku u trenutku u kojem smo to željeli, ne znači da nam je neće pružiti.  Važno je prepoznati šta volite i skužiti kad vam život pruži tu priliku. Ne, nikad nije kasno raditi ono što volite. Istina je da ponekad put nije lagan, ali vrijedi”, zaključuje Azra Isić.

Jasmin Alibegović

http://www.dobarportal.net

POVEZANE OBJAVE ...