ODBOJKAŠICA TAMARA ĆEŠIĆ: Najsretnija sam bila kada sam branila boje Bosne i Hercegovine

Brčanka Tamara Ćešić odbojkašku karijeru započela je sa svojih 12 godina, a trenutno nastupa za Centar Ort iz Sarajeva koji se takmiči u Super ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova 24-godišnja djevojka koja igra na poziciji primača u martu ove godine imala je operaciju, a u razgovoru za dobarportal.net ističe da je sada spremna za nove izazove.

“Operacija je uspješno završena, sada sam hvala Bogu dobro i radim na oporavku. Težak period za mene, kad nešto volite jako je teško bez toga, ali evo vraćam se polako i oprezno”, kaže Tamara Ćešić.

Dodaje da je nedavno i počela sa treninzima.

“Moja želja za odbojkom je prevelika, ali moram da se strpim i da dođem u najbolju formu vjerovatno najbolju do sada, da pokušam s ovom ekipom da se vratim na parket, vjerovatno da i mi pokušamo napasti Premijer ligu Bosne i Hercegovine”, ističe naša sagovornica.

Ekipa Centar Ort Sarajevo (FOTO: Tamara Ćešić, privatni arhiv)

Komentirala je i stanje ženske odbojke u našoj domovini.

“Žao mi je, ali naša Bosna i Hercegovina ima minimalne uslove za rad bez obzira što se neki klubovi i trude da promjene neke stvari.  Imamo veoma uspješne i talentirane sportiste, ali jedan od većih problema jeste nedostatak finansija. Iskreno, voljela bih da se situacija promijeni kako bi zadržali mnoge sportiste u našoj državi”, govori ova mlada odbojkašica.

U svojoj dosadašnjoj karijeri ponosna je na sve uspjehe kojih je bilo mnogo.

“Moram izdvojiti da sam najsretnija bila kada sam branila boje Bosne i Hercegovine i igrala za reprezentaciju više puta,  a zatim osvojila sa ekipom Svjetske Studentske igre. Naravno bilo je još uspjeha i pobjeda ali eto te dvije su mi nekako posebne u sjećanju. Također, ponosna sam što sam uvijek imala roditeljsku podršku od malih nogu i početka moje odbojkaške karijere”, naglašava Tamara Ćešić.

Tamara Ćešić u dresu reprezentacije BiH (FOTO: Tamara Ćešić, privatni arhiv)

Odgovorila je i na pitanje kako je danas biti uspješna sportašica u našoj državi te da li se cijeni dovoljno taj trud.

“Pa prvo hvala na komplimentu. Ne znam ponekad nemam odgovor na ovo pitanje jer danas je to sve stvar ljudskih obraza i ko kako gleda na sport. Smatram da u svojim dosadašnjim klubovima gdje sam igrala imala sam poštovanje i cijenilo se to odakle sam došla gdje sam igrala i šta sam od iste odbojke imala iza sebe, koje uspjehe koje poraze i slično, tako da što se mene same tiče to je u redu i iskreno se da će se i dalje cijeniti rad i trud”, riječi su naše sagovornice.

Mlada Brčanka oktrila nam je i da li se namjerava baviti trenerskim poslom nakon završetka igračke karijere.

“S obzirom na to da treniram mlađe kategorije i u ovom klubu, vjerovatno jednog dana poslije moje karijere ću se okrenuti tom trenerskom putu koliko toliko. Jer odbojka za mene mora postojati u životu na bilo kakav način. To je ono što me ispunjava”, potcrtava ova ambiciozna odbojkašica.

Tamara Ćešić (FOTO: Tamara Ćešić, privatni arhiv)

Dotakla se i života u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Eh to Sarajevo… Moram priznati da pored ljepote koji pruža ovaj grad, upoznala sam za kratko vrijeme i dobre ljude. Navikla se još nisam, s obzirom da sam četiri godine živjela u Mostaru koji je manji od Sarajeva i u kojem je sve na dohvat ruke i nije baš tako lako. Prednost Sarajeva je što mi je sada bliže moje Brčko nego kada sam bila u Mostaru. Lijepo je Sarajevo i nije bez razloga glavni grad”, govori Tamara Ćešić.

Ova zanosna Brčanka važi i za jednu od najljepših sportašica u Bosni i Hercegovini.

“Mogu samo reći da je moje srce već osvojeno što dovoljno govori o svemu. Imam divnog momka koji je također bio uspješni sportista i koji mi dosta pomaže i podrška je u svemu”, govori ova lijepa odbojkašica.

Tamara Ćešić (FOTO: Tamara Ćešić, privatni arhiv)

Govorila je i o svojim planovima za budućnost.

“S obzirom na to da sam trenutno na master studiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prioritet mi je magistrirati pa raditi u svojoj struci.  Što se odbojke tiče, sada se oporavljam od povrede, za sada sam ovdje, a Bože zdravlja. Nadam se da ću se kvalitetno oporaviti pa pokušati igrati malo van granica naše države, kao što je većini to želja. Naravno, želja mi je i da se jednoga dana ako Bog da ostvarim i kao majka”, riječi su naše sagovornice.

Na kraju našeg razgovora imala je i poruku za mlade.

“Mlađoj generaciji poručujem da  budu manje na društvenim mrežama, da provode vrijeme s porodicom i društvom. Ako trenirate jako je bitno gledati ko vam šta kaže, a ne šta će vam neko reći. Pratite svoje ciljeve i budite uporni u tome. Jer upornost se uvijek isplati”, zaključuje Tamara Ćešić.