“NAŠE PTICE”: Obilježen Evropski dan posmatranja ptica

0
355
(Foto: Vanja Ćerimagić / Izvor: GIZ)

Prvi vikend u mjesecu oktobru obilježava se kao Evropski dan posmatranja ptica (EuroBirdwatch), s ciljem ukazivanja široj javnosti na ekološki značaj ptica i potrebu zaštite njihovih staništa.

Tom prilikom ornitološko društvo “Naše ptice” organizovalo je izlet na Livanjskom polju. Livanjsko polje je najveći močvarni kompleks u Bosni i Hercegovini i najveće plavno kraško polje na svijetu. Proglašeno je 2008. godine za močvaru od međunarodnog značaja pod okriljem Ramsarke konvencije, a 2011. godine uvršteno je na listu područja od međunarodnog značaja za ptice (IBA- Import Bird Areas). Trenutno se nalazi na listi potencijalnih Natura 2000 područja u Bosni i Herccegovini, ali još nema odgovarajući stepen zaštite na kantonalnom, entitetskom niti državnom nivou.

Na putu za Livanjsko polje posjetili smo Blidnje jezero. Iako nas vrijeme nije baš najbolje poslužilo, s obzirom na to da je mjesec oktobar, zanimljivo je vidjeti različite vrste ptica. Članovi orintološkog društva “Naše ptice” pristupili su svom zadatku promatranja ptica i izbrojali čak jato 56.

(Foto: Vanja Ćerimagić / Izvor: GIZ)

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti sa prirodnim ljepotama, ali i sa vrstama ptica koje ima. Problem nastaje u očuvanju staništa za ove životinje. Krivolov je najveća opasnost, ne samo za ptice, nego za svaku životinju. Lovci koji zloupotrebljavaju svoje dozvole doprinose istrebljavanju jedne vrste ptice čak. Elektronske vabilice služe kako bi privukla pticu, a kada to bude učinjeno, lovac ih ubije.

(Foto: Vanja Ćerimagić / Izvor: GIZ)

Prodaja ptica van granica Bosne i Hercegovine je česta pojava. Određenim zemljama potrebne su posebne vrste ptica, čak i za jelo “specijalitet”.

Sve su ovo problemi s kojim se susreću mnoga udruženja i područja, a mi kao da ne želimo dovoljno obratiti pažnju. Betonski stubovi i dalekovodi su još jedna od problema raznih područja kada su u pitanju ptice. Za sve ove probleme, zakon postoji, ali po svemu sudeći, ne sprovodi se!

(Foto: Vanja Ćerimagić / Izvor: GIZ)

Pri povratku zadržali smo se na Buškom jezeru. “Naše ptice” zajedno sa svojim partnerima napravili su promatračnicu za sve. Kada se popnete na promatračnicu, možete vidjeti svaku prirodnu ljepotu, ali sa dvogledom, te razne vrste ptica kojima je potrebna naša pomoć kako bi se sačuvale.

(Foto: Vanja Ćerimagić / Izvor: GIZ)

O očuvanju životne sredine nikada se nije više govorilo kao sada. Pandemija koronavirusa nas je naučila mnogo čemu

Poštuj prirodu kako bi ona tebe poštovala, sačuvaj pticu, jer i to je jedan život.