Home DOBAR DOBRE PRIČE MLADA UMJETNICA ZLATA JAŠAREVIĆ: Mandale predstavljaju univerzum, u svaku dam dio sebe

MLADA UMJETNICA ZLATA JAŠAREVIĆ: Mandale predstavljaju univerzum, u svaku dam dio sebe

Zlata Jašarević iz Gračanice trenutno je studentica master studija na Hemiji i inženjerstvu materijala na Tehnološkom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli i bavi crtanjem mandala.

U razgovoru za dobarportal.net ova 25-godišnja djevojka ističe kako se crtanjem mandala počela baviti sasvim spontano u avgustu 2016. godine nakon što joj je Instagram bio preplavljen raznim neobičnim šarama i oblicima koji su privukli njenu pažnju.

“Počela sam pratiti razne mandala umjetnike iz svijeta i jedan dan odlučila da se i sama okušam u tome. Poslužit ću se rečenicom jedne svoje prijateljice koja se također bavi mandalama a to je ‘Nisam ja pronašla mandale, nego su one mene’, i apsolutno se slažem s tim, jer evo, četiri godine kasnije još uvijek se ‘družim’ s njima”, kaže Zlata Jašarević.

Dodaje kako mandale potiču iz budističke i hinduističke kulture i u prijevodu sa sanskrita bukvalno znači ‘krug’.

“One predstavljaju univerzum, ideju da se život nikada ne završava i da je u životu sve međusobno povezano. Također predstavljaju spiritualni put kroz koji jedna individua prolazi. Mandale se mogu pronaći i u drugim kulturama od Asteka, Maja, do Indijanaca i Perzijanaca, jer nema te kulture i civilizacije koja se nije bavila svetom geometrijom kruga. Danas je sam termin ‘mandala’ postao generičan termin za bilo koji graf, dijagram ili geometrijski obli, te su jako populariozovane pojavom bojanki za odrasle”, ističe naša sagovornica.

Zlata Jašarević i mandale (FOTO: Zlata Jašarević, privatni arhiv)

Naglašava kako su mandale mnogo više od nekog pukog ukrasa.

“Još jedna zanimljiva činjenica je ta da je poznati švicarski psiholog i psihijatar Carl Gustav Jung, začetnik analitičke psihologije, zapravo uveo,popularizirao mandale u zapadnjačkoj kulturi, te ih je koristio u svojim psihoanalizama, i na osnovu njih ustanovio neke emocionalne poremećaje”, govori ova mlada umjetnica.

Potcrtava kako je crtanje mandale dugotrajniji proces te da sama izrada zavisi od veličine mandale i koliko je neka mandala detaljisana, kao i da na neke mandale zna utrošiti i do 30, 40 pa i 50+ sati.

“Sve započinje pripremom, iscrtavanja kružnica i linija po kružnici, zbog simetrije, jer ono što je specifično za mandale jeste ta njihova simetrija koju one imaju. Zatim ide samo crtanje mandale, koju radim prvo običnom olovkom, pa onda sve ponovim rapidografom. Sve što crtam-crtam slobodnom rukom, bez korištenja ikakvih šablona, jer je to upravo ono prvo što me svi pitaju. Kada je sam dizajn gotov onda prelazim na njegovo bojenje, gdje koristim akrilne i gouache boje. I kada na kraju sve obojim, slijedi ponavljanje kontura mandale ponovo sa rapidografom”, objašnjava Zlata Jašarević.

Zlata Jašarević i mandale (FOTO: Zlata Jašarević, privatni arhiv)

Kako kaže, mandale joj služe kao način za opuštanje, preusmjeravanja vlastitih misli i način da se poveže sama sa sobom.

“Dok crtam koristim to vrijeme za preispitivanje same sebe i svojih postupaka, tako da je to jedan od primarnih razloga zašto se bavim njima a ujedno i moja motivacija. Nikad nemam u glavi zacrtano kako će neka mandala izgledati (osim možda boje), nego pustim da ono kako se ja osjećam da to i prenesem na papir. Vraćam se opet na Carl Junga, koji je ustanovio da raspoloženje dosta utiče na to kako će neka mandala izgledati, i da čovjek u suštini podsvjesno crta kružne oblike i motive. Inspiracije ima svugdje oko nas samo ako znamo gledati, jer motivi mandala se nalaze i u prirodi” ističe naša sagovornica.

Ne krije da je veoma ponosna na svaki svoj rad.

“U svaku mandalu dam dio sebe, i to je ono što je čini posebnom. Teško je izdvojiti bilo šta, ali ako baš moram to bi vjerovatno bila izložba Orijentalnih umjetnosti u Mostaru, na kojoj se našao i moj rad, koji sam uradila zajedno u kolaboraciji sa kaligrafkinjom Zanom Tahirović-Hadžić”, riječi su ove mlade umjetnice.

Zlata Jašarević i mandale (FOTO: Zlata Jašarević, privatni arhiv)

Smatra da u posljednje vrijeme mandale dobivaju pomalo na popularnosti u Bosni i Hercegovini te da ljudima počinje biti malo bliži sam termin mandala.

“Većina koliko sam primjetila koristi druge tehnike kao što su tačkaste mandale ili iscrtavanje po nekim predmetima. Drago mi je da sve više ljudi zapravo prepoznaje benefite mandala, jer kao što sam već rekla, mandale su mnogo više od nekog pukog ukrasa”, mišljenja je Zlata Jašarević.

Pandemija koronavirusa poremetila je i njene mnogobrojne planove.

“Mislim da nema osobe kojoj pandemija nije poremetila planove, pa tako i moje. Ali nema veze, ja sam ovo vrijeme iskoristila za neke druge stvari za koje prije nisam imala mnogo vremena, tako da u svemu negativnom uvijek ima i nešto pozitivno”, kaže naša sagovornica.

Zlata Jašarević i mandale (FOTO: Zlata Jašarević, privatni arhiv)

U budućnosti se nada lijepim i dobrim stvarima.

“Nadam se da ćemo moći u skorijoj budućnosti da živimo bez straha za zdravlje, jer ono nam je najpreče”, ističe ova mlada umjetnica.

Na kraju našeg razgovora imala je i poruku za mlade.

“Svim mladima bih poručila ono što sebi svakodnevno govorim a to je da se trude da budu dio rješenja a ne dio problema. Da stalno rade na sebi, da se konstantno usavršavaju, da uče i da se trude što više mogu, jer će se trud sigurno isplatiti. I budu optimistični i onda kada okolnosti i nisu takve”, zaključuje Zlata Jašarević.

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar