IVA MIHAILOVIĆ O ZDRAVOJ PREHRANI: Balans je najbitnija stvar u našim životima

Iva Mihailović iz Novog Sada, završila je inžinjerski menadžment u Novom Sadu, a svoje vrijeme usmjerila je na pisanje bloga o zdravoj prehrani i zdravim životnim navikama.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se želja za zdravim navikama kod nje javila još dok je bila mlađa, kada je primjetila da joj odeđene namirnice ne prijaju i da se osjeća loše.

“Od tada istražujem stalno o zdravoj ishrani i navikama, treninzima, hrani i njenom uticaju na moj organizam, što radim i danas. Blog koji propagira zdrav način života je bio u planu još prošle godine, ali sam odigrala sve do pandemije, kada nije bilo nijednog razloga da ne započnem baš tada”, kaže Iva Mihailović.

Iva Mihailović (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Otkrila nam je i kakvi su to recepti koje dijeli sa svojim pratiocima.

“Ono što postavljam na blogu je hrana koju svakodnevno jedem, od jutra do večeri, a recepti su interesantni i jednostavni za pripremu. To su ustvari zdrave verzije klasičnih obroka. Od slatkiša do slanih obroka koje jedem prije i poslije treninga, kao i savjeti koji su meni pomogli da napredujem”, ističe naša sagovornica.

Dodaje da se trudi svakodnevno objavljivati postove kako bi mogla prenijeti ljudima da je sve moguće bez ikakvog lišavanja i ekstrema.

“Smatram da je balans najbitnija stvar u našim životima, pa tako i u ishrani te da ne treba da se ičeg odričemo zauvijek kako bismo dobili rezultate“, govori ova Novosađanka.

Balans najbitnija stvar (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Kaže da na početku nije znala ništa o ishrani i mislila je da se sve može postići preko noći.

“Ako mislimo da možemo izgubiti 10 kilograma za 10 dana, varamo se. Na taj način može doći samo do premećaja u ishrani, jo-jo efekta”, potcrtava Iva Mihailović.

Naglašava kako je ključno da unosimo dosta vode u svoj organizam.

“Sve je moguće uz malo truda. Da bismo se zdravo hranili, ne moramo izmišljati toplu vodu, već jesti ono što je dostupno i držati se nekoliko glavnih koraka. Svi smo različiti i postoje stvari koje nekom odgovaraju, a nekom ne. Otkrijte koje namirnice vama prijaju, rasporedite 3-5 obroka u toku dana, jedite dosta povrća, bar jednu voćku dnevno, ne izbacujte nijedan makronutritijent, već se fokusirajte na količinu koju unosite i pijte dosta vode”, riječi su naše sagovornice.

Iva Mihailović (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Podijelila je i nekoliko savjeta za one koji nemaju vremena da pripremaju zdrave obroke.

“Meni se dešava često da ne stignem da jedem kod kuće pa zato spremim obroke unaprijed, spakujem i nosim sa sobom, uvijek kupim neku zdravu opciju koja me može zasititi. Nema potrebe za pecivom i brzom hranom, ako se vrijeme rasporedi kako treba”, priča ova Novosađanka.

Upitali smo je i da li je posjetila Sarajevo i uspjela odoljeti sarajevskim ćevapima.

“Uprkos svim zdravih navikama, morala sam probati sarajevske ćevape”, uz smijeh kaže naša sagovornica.

Zdravi obrok (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Na kraju poručuje da je moguće uživati u zdravom načinu ishrane i voditi takav život bez odricanja i stresa.

Moguće je pojesti parče torte, a ne ugojiti se, jer sve zavisi od našeg ophođenja prema hrani i balansa koji stalno pominjem. Sve je moguće ako to iskreno želimo, pa tako i loše navike zamenimo zdravim i budemo sretniji i ispunjeniji”, zaključuje Iva Mihailović.

Ivine zdrave palačinke koje će se svima svidjeti:

1 manja banana (100g)

1 kašičica kakaa

2 bjelanca

3 kašike ovsenih pahuljica/mekinja

10g whey proteina

80h niskomasnog sira

par pečenih badema

Napravite smjesu za palačinku od bjelanca, kakaa i mekinja. Dok to pečete, pomješajte sir sa whey proteinom i malo vode. Kada palačinka bude spremna, premažite je sa polovinom namaza, stavite bananu i urolajte. Ostatak namaza iskoristite da prelijete palačinku i pospite sa malo mrvljenih badema.

Autor: Segmedina Keško

Bilješka o autoru:  Segmedina Keško rođena je 24.12.1994 godine u Sarajevu, gdje i živi. Trenutno je studentica master studija na Fakultetu političkih nauka. Posjeduje iskustvo u administraciji i digitalnom marketingu te radu sa turistima. Sportom se bavi preko deset godina rekreativno i govori engleski jezik. Voli pravdu, iskrenost, ljubav, prirodu, životinje, ravnopravnost, putovanja te svoje slobodno vrijeme usmjerava ka promoviranju istog.