Home SLIDER IVA MIHAILOVIĆ O ZDRAVOJ PREHRANI: Balans je najbitnija stvar u našim životima

IVA MIHAILOVIĆ O ZDRAVOJ PREHRANI: Balans je najbitnija stvar u našim životima

Iva Mihailović iz Novog Sada, završila je inžinjerski menadžment u Novom Sadu, a svoje vrijeme usmjerila je na pisanje bloga o zdravoj prehrani i zdravim životnim navikama.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se želja za zdravim navikama kod nje javila još dok je bila mlađa, kada je primjetila da joj odeđene namirnice ne prijaju i da se osjeća loše.

“Od tada istražujem stalno o zdravoj ishrani i navikama, treninzima, hrani i njenom uticaju na moj organizam, što radim i danas. Blog koji propagira zdrav način života je bio u planu još prošle godine, ali sam odigrala sve do pandemije, kada nije bilo nijednog razloga da ne započnem baš tada”, kaže Iva Mihailović.

Iva Mihailović (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Otkrila nam je i kakvi su to recepti koje dijeli sa svojim pratiocima.

“Ono što postavljam na blogu je hrana koju svakodnevno jedem, od jutra do večeri, a recepti su interesantni i jednostavni za pripremu. To su ustvari zdrave verzije klasičnih obroka. Od slatkiša do slanih obroka koje jedem prije i poslije treninga, kao i savjeti koji su meni pomogli da napredujem”, ističe naša sagovornica.

Dodaje da se trudi svakodnevno objavljivati postove kako bi mogla prenijeti ljudima da je sve moguće bez ikakvog lišavanja i ekstrema.

“Smatram da je balans najbitnija stvar u našim životima, pa tako i u ishrani te da ne treba da se ičeg odričemo zauvijek kako bismo dobili rezultate“, govori ova Novosađanka.

Balans najbitnija stvar (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Kaže da na početku nije znala ništa o ishrani i mislila je da se sve može postići preko noći.

“Ako mislimo da možemo izgubiti 10 kilograma za 10 dana, varamo se. Na taj način može doći samo do premećaja u ishrani, jo-jo efekta”, potcrtava Iva Mihailović.

Naglašava kako je ključno da unosimo dosta vode u svoj organizam.

“Sve je moguće uz malo truda. Da bismo se zdravo hranili, ne moramo izmišljati toplu vodu, već jesti ono što je dostupno i držati se nekoliko glavnih koraka. Svi smo različiti i postoje stvari koje nekom odgovaraju, a nekom ne. Otkrijte koje namirnice vama prijaju, rasporedite 3-5 obroka u toku dana, jedite dosta povrća, bar jednu voćku dnevno, ne izbacujte nijedan makronutritijent, već se fokusirajte na količinu koju unosite i pijte dosta vode”, riječi su naše sagovornice.

Iva Mihailović (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Podijelila je i nekoliko savjeta za one koji nemaju vremena da pripremaju zdrave obroke.

“Meni se dešava često da ne stignem da jedem kod kuće pa zato spremim obroke unaprijed, spakujem i nosim sa sobom, uvijek kupim neku zdravu opciju koja me može zasititi. Nema potrebe za pecivom i brzom hranom, ako se vrijeme rasporedi kako treba”, priča ova Novosađanka.

Upitali smo je i da li je posjetila Sarajevo i uspjela odoljeti sarajevskim ćevapima.

“Uprkos svim zdravih navikama, morala sam probati sarajevske ćevape”, uz smijeh kaže naša sagovornica.

Zdravi obrok (FOTO: Iva Mihailović, privatni arhiv)

Na kraju poručuje da je moguće uživati u zdravom načinu ishrane i voditi takav život bez odricanja i stresa.

Moguće je pojesti parče torte, a ne ugojiti se, jer sve zavisi od našeg ophođenja prema hrani i balansa koji stalno pominjem. Sve je moguće ako to iskreno želimo, pa tako i loše navike zamenimo zdravim i budemo sretniji i ispunjeniji”, zaključuje Iva Mihailović.

Ivine zdrave palačinke koje će se svima svidjeti:

1 manja banana (100g)

1 kašičica kakaa

2 bjelanca

3 kašike ovsenih pahuljica/mekinja

10g whey proteina

80h niskomasnog sira

par pečenih badema

Napravite smjesu za palačinku od bjelanca, kakaa i mekinja. Dok to pečete, pomješajte sir sa whey proteinom i malo vode. Kada palačinka bude spremna, premažite je sa polovinom namaza, stavite bananu i urolajte. Ostatak namaza iskoristite da prelijete palačinku i pospite sa malo mrvljenih badema.

Autor: Segmedina Keško

Bilješka o autoru:  Segmedina Keško rođena je 24.12.1994 godine u Sarajevu, gdje i živi. Trenutno je studentica master studija na Fakultetu političkih nauka. Posjeduje iskustvo u administraciji i digitalnom marketingu te radu sa turistima. Sportom se bavi preko deset godina rekreativno i govori engleski jezik. Voli pravdu, iskrenost, ljubav, prirodu, životinje, ravnopravnost, putovanja te svoje slobodno vrijeme usmjerava ka promoviranju istog.

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar