Home DRUŠTVO KNJIŽEVNICA ESNEFA SMAJLOVIĆ MUHIĆ: Srebrenica ima mnogo neispričanih priča

KNJIŽEVNICA ESNEFA SMAJLOVIĆ MUHIĆ: Srebrenica ima mnogo neispričanih priča

Srebreničanka Esnefa Smajlović Muhić autorica je dvije knjige “Život prije i poslije Srebrenice” i “Majka Hatidža”.

U razgovoru za dobarportal.net kaže da Srebrenica za nju predstavlja mjesto djetinjstva, mladosti, ali i budućnosti.

“Ja živim u Tuzli ali sam zbog ljubavi prema mom rodnom kraju sa mojom majkom obnovila moju kuću koju je moj babo gradio za nas, za svoju djecu. Mnogo vremena provodim na svojoj zemlji u Srebrenici. Srebrenica nije samo mjesto tragedije, smrti i genocida. Srebrenica obiluje prirodnim ljepotama, zapravo to je jedna vazdušna banja gdje nebo ima najčistiju plavu boju, mjesto netaknute prirode. Najispunjenije i najljepše se osjećam u mojoj Srebrenici”, kaže Esnefa Smajlović Muhić.

Za ratni period vežu je bolna sjećanja s obzirom na to da je njena porodica Smajlović u genocidu stradala zaredom kroz tri koljena.

“Kroz sadržaj mojih knjiga ja ne dozvoljavam da me preplavi zaborav. Naprotiv, ja sam  kroz sudbine likova (moje porodice)  koje sam obrađivala u knjizi pokazala da smo mi vrijedan, otvoren, radišan i ekstremno hrabar narod. U nama leži ogromna snaga, pozitivni duh, srdačnost a to najbolje pokazuje agresija iz koje smo mi izašli još jači”, ističe naša sagovornica.

Njen motiv u pisanju bio je prvenstveno da se ne zaborave žrtve genocida u Srebrenici.

“Svjesna da mogu puno da pružim na širenju istine o genocidu koji je počinjen u mojoj Srebrenici te studiozno i istraživački pristupam ovoj temi. Sadržaj mojih knjiga govori o konkretnim sudbinama. Moje knjige čuvaju istinu o genocidu. Kroz promocije i sadržaj mojih knjiga njegujem kulturu sjećanja i ne zaborava tokom cijele godine i to je zapravo zadatak koji sam ja sebi postavila”, govori ova književnica iz Srebrenice.

Knjiga “Život prije i poslije Srebrenice” (FOTO: E. S-M., privatni arhiv)

Dodaje kako njena prva knjiga “Život prije i poslije Srebrenice” govori o genocidu i tragediji porodice Smajlović.

“Uvid je u priču o porodici Smajlović ali i uvid u priču svih žrtava Srebrenice i Podrinja. Knjiga je autobiografsko djelo posvećeno mom babi rahmetli koji je ubijen u genocidu kada je imao 45 godina. Knjiga je koncipirana u tri tematska poglavlja gdje ja u prvom poglavlju iskristilizirano, književno dokumentujem sliku agresije na Srebrenicu. U drugom dijelu opserviram novi život, poslijeratni period povratka u Srebrenicu da se porušeno obnovi. Srebrenice koja je porušena i na tim temeljima moralo se smoći snage za obnovu i novi život”, priča Smajlović Muhić.

Ističe da je do sada održano preko  30  promocija ove knjige s namjerom da se genocid u Srebrenici spominje tokom cijele godine a ne mjesec dana pred dženazu. Promocije su održane kako u BiH tako i u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Holandiji.

“Za veoma kratak vremenski period knjiga ‘Život prije i poslije Srebrenice‘ je doživjela veliko interesovanje od strane čitaoca. Stoga se odlučujem za prevod na engleski i turski jezik kako bi se strana populacija bolje upoznala sa genocidom u Srebrenici. U toku je realizacija prevoda knjige na makedonski i njemački jezik”, riječi su naše sagovornice.

Knjiga “Majka Hatidža” (FOTO: E. S-M., privatni arhiv)

Njena druga knjiga “Majka Hatidža” je historijski hronološki dokument u kome je prikazan život od rođenja do preseljenja na Ahiret Hatidže Mehmedović, a ovo djelo svjetlo dana ugledalo je 29. maja 2020. godine.

“Svi  važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu gdje je prikazana  slika agresije na Srebrenicu, pad Srebrenice 11. jula 1995. godine, organizovanje majki u udruženja, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže”, govori ova bh. književnica.

Prva promocija ove knjige održana je u Srebrenici 8. jula 2020., a druga 25. jula 2020. godine preko Bošnjačke kulturne zajednice Preporod iz Sjeverne Amerike.

“S obzirom na pandemiju koronavirusa i mjere kriznog štaba sve ostale aktivnosti vezane za promociju knjige ‘Majka Hatidža‘ prolongiraju se do daljnjeg dok se ne steknu povoljniji uslovi”, naglašava autorica.

Smatra da književnost ima mnogo suptilnije načine da se iskaže misao nego obični dijalog.

“Mnogo toga se može reći kroz dramu, pozorišne predstave koje znaju dočarati priču publici, mnogo toga kroz prozu,  romane, novele ali i kroz poeziju gdje stihovi znaju doći do srca ljudi. Srebrenica ima mnogo neispričanih priča pa bi valjalo o njima nastaviti pričati kako bi se istina u što većoj mjeri čula i pravda koliko toliko zadovoljila”, zaključuje Esnefa Smajlović Muhić koja je po zanimanju ekonomistkinja, a u budućnosti planira dovršiti započeti studij bosanskog jezika na Univerzitetu u Tuzli i nastaviti rad na svojoj trećoj knjizi.

Komentari

komentar

Must Read

OSCE ALBANIJA: Mladi novinari Zapadnog Balkana predstavili medijsku platformu u Tirani

Osamnaest mladih novinara sa Zapadnog Balkana okupilo se u Tirani od 10. do 14. oktobra 2021. godine kako bi razgovarali o medijskim izazovima u...

ZABORAVLJENA NEKROPOLA GORIŠIĆ POLJE: Potencijalni spomenik za razvoj bh. turizma

Bosna i Hercegovina, sa historijiskog aspekta, je karakterstična država i razlikuje se od država u regionu, ali i svijetu. Bilo da se radi o...

POTPISAN SPORAZUM: Iz Sarajeva krenulo uvođenje rodne ravnopravnosti na univerzitete u regionu

U Sarajevu je potpisan sporazum o regionalnoj saradnji javnih i privatnih univerziteta na implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji rodne ravnopravnosti na univerzitetima u...

ADNA BIBER, MISS BIH: Voljela bih da osvojim krunu na svjetskom takmičenju

Adna Biber pobijedila je u finalu izbora za Miss Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i ova 19-godišnja Sarajka će predstavljati našu domovinu na...

POČELA PRVA SEDMICA ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH: Predstavljen Okvir za realizaciju Ciljeva

Prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini počela je danas promocijom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i  Hercegovini "Pozivam sve u...

Komentari

komentar