Home DOBAR DOBRE PRIČE TIM CALVARIA: Budući doktori i farmaceuti iz BiH pobrali simpatije stručnog žirija...

TIM CALVARIA: Budući doktori i farmaceuti iz BiH pobrali simpatije stručnog žirija na startup natjecanju u Splitu

U amfiteatru Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Splitu održano je dvodnevno Internacionalno studentsko Startup takmičenje.

Takmičari su bili raspoređeni u četiri pitcha, a po završetku svakog pitcha, po tri suca su imala priliku unutar pet minuta postaviti pitanja kojima bi objasnili nedoumice iz prezentacije takmičara.

Pitchala su 33 teama iz cijelog svijeta, što je uistinu opravdalo naziv natjecanja- Internacionalno studentsko startup natjecanje. Prusutnima su se obratili dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, prof.dr.sc. Maja Fredotović, ispred Sveučilišta u Splitu, sve prisutne pozdravila prof. dr.sc. Leandra Vranješ Markić te ispred grada Splita, Ela Žižić.

Suci su bili: Gergo Gulyas, Startup Campus, Michael Chaffe, Wolves Summit, Arjan Goudsblom, Preneurz Amsterdam, Iva Rakocevic, Kavedon Kapital, Sara Korchmaros, cLAB Ventures, Andreas Spechtler, Silicon Castles, Paulina Bialek, Expara IDM Ventures, Diana Florescu, Grai Group, Renata Brkić i Feelsgood Capital. Čak je devet sudaca koji dolaze iz različitih zemalja, a koliko sličnosti imaju u svojim poslovnim putevima, toliko su različiti.

Proglašenje pobjednika:

  1. mjesto – Alumnio (Slovenija)- razvoj inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji
  2. mjesto – Dock.me (RH, Split)-sustav za optimizaciju i napredno sidrenje u marinama
  3. mjesto – Makabi Agritech (RH, Zagreb)-inovativna mikrokapsula u koju se injektiraju hranjive i bioaktivne tvari s kontroliranim otpuštanjem (optimizacija gnojidbe i zaštite bilja u poljoprivredi)
  4. mjesto – Calvaria (BiH)-platforma za spajanje studenata medicine s iskusnim mentorima
  5. mjesto – Windward (RH, Split)-platforma za automatizaciju i optimizaciju organizacije sportskih regatta
  6. mjesto – AymoLive (RH, Split)-platforma za video prijenos uživo namijenjena umjetnicima (pjevači, slikari, plesači, …)
  7. mjesto – PS 1925 (Indija)-optimizacija aplikacije pesticida na poljima primjenom dronova
  8. mjesto – EasyPass (Srbija)-platforma za spajanje ponude i potražnje u obrazovnom sektoru (predavanja, poduke, …)

Drugo međunarodno sveučilišno startup natjecanje u Splitu (FOTO: Ustupljeno Dobarportal.net)

Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, i to za pobjednika 17.500,00 $ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije, 15.000,00 $ za drugoplasiranog, 12.500,00 $ za trećeplasiranog, dok ostalih troje finalista osigurava po 10.000,00 $ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije, licence za različite korisne startup alate, kao što su Cuttles, IdeaBuddy i Freedcamp.

CALVARIA kao finalista ovogodišnjeg Internacionalnog studenskog takmičenja osvojili su 10.000,00 $ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije. Najbolji startupi osvojili su i vrijedne nagrade u vidu licenci za različite korisne startup alate, kao što su Cuttles, IdeaBuddy i Freedcamp te 1.000,00 $ aktivnih kredita za korištenje Amazon Web Services cloud usluga.

Članovi žirija su pohvalili pitch prezentaciju CALVARIA i ponudili svoje mentorske i profesionalne kapacitete za razvoj Balkanskog i globalnog medicinskog brenda CALVARIA. Tim iz Sarajeva pozvan je i na Wolves Summit i Business Angels Impact Fund.

Studenti Univerziteta u Sarajevu, Sumeja Hadžalić, Ema Hadžić, Selma Terzić, Faris Salihbašić i Faruk Gutić, predstavljali su svoju ideju CALVARIA, platformu za spajanje studenata medicine s iskusnim mentorima. Tim CALVARIA je učesnik i finialista ovogodišnjeg Social Impact Award-a 2021 u Bosni i Hercegovini.

Drugo međunarodno sveučilišno startup natjecanje u Splitu (FOTO: Ustupljeno Dobarportal.net)

Komentari

komentar

Must Read

POZIV ZA UČEŠĆE: Forum građana o odgovornom korištenju društvenih medija

Nova inicijativa poziva ljude širom Bosne i Hercegovine da se prijave za građanski forum za borbu protiv govora mržnje, dezinformacija i uznemiravanja na internetu...

NEJLA GUTIĆ: Nema ništa ljepše kad te druga žena pohvali

Nejla Gutić iz Sarajeva od djetinjstva je pokazivala interes prema manekenstvu, a prve korake na modnoj pisti napravila je sa 13 godina i od...

NIKOLINA ZUBAC: Na parketu dominira, a van njega ostavlja bez daha

Košarkašica Nikolina Zubac iza sebe ima sadržajnu igračku karijeru, a trenutno je slobodna te očekuje novi angažman. U razgovoru za dobarportal.net ističe da ljubav prema...

IDEALNA PRILIKA: Otvorene prijave za volontiranje na 28. Sarajevo Film Festivalu

Volontiranje je idealna prilika da se postane dio ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 12. do 19. augusta 2022. Volontiranje na...

RUBINA DEDIĆ: Ljubav prema ljepoti i takmičarskom duhu

Rubina Dedić, studentica je prve godine Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a uz studije uporedo radi alternativne poslove u wellness & spa centrima...

Komentari

komentar