More
    HomeSPORTFUDBALEMINA PAŠALIĆ: Ljubav prema suđenju sam naslijedila od svog oca Zikrije

    EMINA PAŠALIĆ: Ljubav prema suđenju sam naslijedila od svog oca Zikrije

    Emina Pašalić studentica je na Ekonomskom fakultetu u Zenici, a ova 24-godišnja djevojka je i nogometna sutkinja.  

    Sudijsku karijeru započela je još u srednjoškolskim danima kada ženski nogomet u Bosni i Hercegovini nije bio toliko zastupljen kao sada i jedna je od prvih sutkinja u Zeničko-dobojskom kantonu.

    “Suđenjem se bavim već sedma godina a ljubav i talenat prema suđenju sam naslijedila od svog oca Zikrije koji je svojevremeno sudio Premijer ligu Bosne i Hercegovine i bio jedan od najboljih. Uz njega i njegove utakmice javila se ljubav prema nogometu i želja da i ja budem sutkinja”, priča Emina Pašalić.

    Ističe da trenutno dijeli pravdu na utakmicama Prve ženske lige Federacije Bosne i Hercegovine, a pored toga sudi mečeve i na nivou kantona te susrete Omladinske lige.

    “Lagala bih kad bih rekla da je jednostavno suditi. Suđenje je u suštini djelovanje u momentu i sekundama. Imamo pravo na nekoliko sekundi da donesemo pravilnu odluku pa u nekim zahtjevnijim utakmicama može biti jako teško procijeniti situaciju ali kroz iskustvo dođete do tog osjećaja za igru pa bude dosta lakše”, kaže naša sagovornica.

    Emina Pašalić (FOTO: Emina Pašalić, privatni arhiv)

    Dodaje da je ispočetka bila skeptična i mislila je da kao sutkinja neće biti prihvaćena u muškom nogometu. Ipak, kako je vrijeme prolazilo, uvjerila se u suprotno.

    “Naročito kroz posljednjih nekoliko godina žensko suđenje postaje jako prihvatljivo, kako u svijetu, tako i kod nas ovdje na Balkanu pa možemo vidjeti kako ženske sudije sude muškarcima i u višim selekcijama, a i sama sam bila u takvim prilikama pa ovom prilikom želim da se zahvalim predsjedniku našeg kantonalnog udruženja nogometnih sudija Adnanu Alispahiću i predsjedniku Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona Murisu Jabandžiću koji su omogućili da u završnici kantonalne lige sudim seniorima na nekoliko utakmica i koji stvaraju zdravu i pozitivnu priču i koji se zalažu i za nas žene”, navodi Emina Pašalić.

    Emina Pašalić (FOTO: Emina Pašalić, privatni arhiv)

    Napominje da je po prirodi jako samouvjerena i hladnokrvna te da ne podliježe pritiscima na terenu.

    “Tu i tamo se dese neprijatne situacije ali je sve to normalno u sportu kojim se bavim i nije bilo nešto što nisam znala iskontrolisati. Kada sudim fokusiram se maksimalno na igru i igrače i stvarno ne obraćam pažnju na tribine i dobacivanja sa strane kojih je svakako bilo ali te stvari ne uzimam ka srcu jer je sve to u momentima strasti. U svakom slučaju uglavnom bude više pozitivnih komentara na što sam jako ponosna”, naglašava naša sagovornica.

    Prema njenim riječima, nema neke velike razlike u suđenju muškarcima ili ženama.

    “Suđenje je suđenje, bilo muškarcima ili ženama, pionirima ili seniorima ali ako ću biti potpuno iskrena, reći ću da je uglavnom lakše suditi muškarcima jer me gledaju sa većim poštovanjem jer sam po prirodi slabiji spol od njih”, govori Emina Pašalić.

    Emina Pašalić (FOTO: Emina Pašalić, privatni arhiv)

    Ova mlada Zeničanka svojim izgledom privlači pažnju mnogih muškaraca.

    “Naravno da mi komplimenti, kao i svakoj drugoj ženi, laskaju ali više volim da se ističem jer dobro sudim a ne zbog izgleda. Bude i onih neprijatnih, nažalost, ali te eliminišem u startu i ne osvrćem se na njih”, jasna je naša sagovornica.

    Poručuje da je ponosna što je upkos usponima i padovima i dalje tu, u zdravoj sredini i sportu kojeg najviše voli.

    “Odsudila sam neke utakmice, čak i finalne i presudne, o kojima sam možda čak i maštala. Ali moje vrijeme tek dolazi. Naravno da je najveći cilj vrh, a to je FIFA i moje najveće ambicije obuhvataju to da budem međunarodna sutkinja, a uz stalno usavršavanje i rad i trud nadam se da ću da budem i jedna od najboljih”, zaključuje Emina Pašalić koja je i personalna fitness trenerica te radi na prijemu u Fitness Studio “ZEFit” u Zenici.

    Emina Pašalić (FOTO: Emina Pašalić, privatni arhiv)

    Must Read

    spot_img