NEDIM BERBIĆ: Izrađuje portrete koji su spoj mašte i kreativnosti

Nedim Berbić rođen je u selu Mrdići pokraj Banovića, a ovaj keramičar po struci trenutno je nezaposlen. Ipak, još od malih nogu gajio je interesovanje o umjetnosti.  

Početkom pandemije korona virusa, zapazio je i spoznao da ima talenat za izradu portreta, što je postala njegova preokupacija.

“U mene je inače amidža Safet Berbić,poznati slikar koji je uradio mnogo prelijepih portreta, i napisao je dosta dobrih knjiga. Za razliku od njega, ja portrete radim vizuelno putem digitalnih programa jer nisam baš vješt sa olovkom”, kaže Nedim Berbić.

Rad Nedima Berbića (FOTO: Nedim Berbić, privatni arhiv)

Dodaje da je sve ideje započinju iz glave pa ih onda samo prenese u program.

“Sam proces izrade portreta je prikupljanje mnogo fotografija i onda se dajem na maštu. Preko programa obrađujem i izrađujem portrete. Iskružujem fotografije i dodajem detalje kako bi što ljepše izgledali sa puno ideja iz svoje glave. To je i Božiji dar i samo se mogu Bogu zahvaliti što je tako”, ističe naš sagovornik.

Rad Nedima Berbića (FOTO: Nedim Berbić, privatni arhiv)

Prema njegovim riječima, izrada portreta može trajati 15 minuta, a nekad i više sati u zavisnosti od toga koliko su zahtjevne fotografije.

“Najviše sam ponosan što radim portrete za sport i sportiste. Najdraži portreti koje sam uradio su oni za moje drugare Armina i Ahmeda Hasanbegovića, koji su inače velike nade našeg fudbala, kao i portret Ivice Osima. Volio bih da u budućnost negdje nekad otvorim izložbu svojih portreta”, zaključuje Nedim Berbić, koji mladima poručuje da ne gube nadu te da koriste svoju maštu i kreativnost.

Rad Nedima Berbića (FOTO: Nedim Berbić, privatni arhiv)