NVO BRAVO: Borba protiv korupcije ključni prioritet ka pridruživanju EU

Nevladina organizacija (NVO) Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO) je u periodu od 31. maja do 4. juna bila domaćin petodnevnog trening kursa u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Borba protiv korupcije–proširenje unije”, koji je finansiran od strane Europske komisije.

Projekat koji je za cilj imao podizanje svijesti o korupciji,  podučavanje mladih vještinama medijske pismenosti, te prepoznavanje korupcije i poduzimanje konkretnih koraka u borbi protiv korupcije, okupio je više od 20 mladih ljudi iz deset različitih zemalja Europe, partnera ovog projekta: Španije, Rumunije, Belgije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Ismail Šehić, direktor BRAVO (FOTO: BRAVO)

“Projektu su se odazvali i vrhunski stručnjaci i predavači koji  su svoja znanja i iskustva nesebično podijelili sa učesnicima, te se ovim putem zahvaljujemo: Stančević Bojanu iz ‘Transparency International’, Đurasović Peđi iz ‘Vaša prava’, Kovačević Anelu, prvom ‘whistlebloweru’ u BiH, Ferhatović Jasminu i Svetić Casparu iz Slovenije te Lovrić Irini, jedinoj zakonski priznatoj ‘zviždačici'”, naveli su iz NVO BRAVO.

Dodaju da su rezultati projekta mogli biti već vidljivi u centru grada Sarajeva u četvrtak, 3. juna, gdje su učesnici projekta simboličnim “flesh mob” nastupom privukli pažnju sugrađana.

Učesnici projekta privukli pažnju sugrađana (FOTO: BRAVO)

Projekat se nastavlja u Crnoj Gori, Beranima, nakon kojeg će BRAVO spremiti priručnik i web stranicu koja će biti pristupna svima.

“Kako je borba protiv korupcija ključni prioritet ka pridruživanju Europskoj uniji (EU), smatramo da je projekat od velike važnosti, te kao takav treba biti predstavljen široj javosti i dobiti svoj prostor”, poručili su iz NVO BRAVO.