MUHAMMED KARAOSMAN: Vrijeme je da oživim i neke stare pjesme

Muhammed Karaosman, rođen u Zvorniku, sa adresom prebivališta u švedskom gradu Malme, u muzici je od jedanaeste godine života. Naime, završio je muzičku školu i dobar dio svog života se bavio isključivo muzikom.

I baš onda kada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom i kada je imao po pet nastupa sedmično, tada javnosti poznat kao Alpaka, pjevač se povukao sa scene i napravio trinaestogodišnju pauzu.

“Godine 2007. sam radio punom parom, imao sam nastupe ne samo vikendima već i radnim danima i publika me je znala pod imenom Alpaka. Zavolio sam Sarajevo i bio sam dobro prihvaćen u tom gradu koji ima posebnu dušu. Tada sam snimio i album ‘Bolje za nas’, čiji je većinski autor bio Amil Lojo. Pjesme s tog albuma i danas odlično zvuče. Međutim, uprkos popularnosti počeo sam da osjećam neku prazninu, zasitio sam se noćnog života i svega onoga što taj posao nudi, jednostavno nisam se dobro osjećao. Zbog toga sam prestao pjevati a počeo sam tražiti sebe. Tačnije, tražio sam tu duhovnu notu koju sam bio zapostavio i onda kada sam je našao i kada sam se duhovno oporavio počele su se rađati ideje o novim pjesmama”, počinje svoju priču Muhammed, koji je sada, kako kaže, konačno svoj.

Muhammed Karaosman (FOTO: Muhammed Karaosman, privatni arhiv)

Njegov put traženja samog sebe opisao je naš istaknuti umjetnik Eldin Huseinbegović u pjesmi “Svoj”, koja je inače i Muhammedova povratnička pjesma.

“Eldin je napisao obje moje nove pjesme ‘Svoj’ i ‘Majka Bosna’, a radimo i treću. Što se tiče novih pjesama znajući s kim radim, znao sam u kojem smjeru će to ići i ko će to prepoznati. Energija je čudo, a kada se duše prepoznaju one onda utječu i na druge, poklopile su se te talasne dužine i ide to nekako složno kao braća, što mi ustvari i jesmo. Osjećam sinhronizaciju, nema nikakve napetosti tokom rada, štaviše uživam u poslu. A pjesma ‘Svoj’ govori o meni, mom životu i svemu kroz šta sam prošao u posljednjih petnaestak godina. Sve sam to ispričao Eldinu koji je moju priču pretočio u pjesmu”, kaže Muhammed, koji je osim što je pjevač i muzičar, i vrhunski barista. Posjeduje i svoj brend Alpaka’s Coffee Specialist, te dvije ugostiteljske radnje u Malmeu, a planira u skorije vrijeme otvoriti jednu i u Sarajevu, gradu koji voli i u kojem provodi dosta vremena.

Muhammed Karaosman (FOTO: Muhammed Karaosman, privatni arhiv)

U narednom periodu Muhammed planira snimiti još jednu autorsku pjesmu, te jednu sevdalinku, ali i jednu vrlo neobičnu numeru, o kojoj će se tek čuti.

“U planu je da što bolje i kvalitetnije pjesme snimam i sa što boljom video porukom za koju je zadužen moj prijatelj Edin Edos Hodžić i Njegova Emd produkcija. U pripremi je nova pjesma koju također potpisuje Eldin Huseinbegović, a spremamo i nešto što do sada niko nije uradio. Vjerujem da će to biti baš prijatno iznenađenje za sve ljubitelje ove fine muzike”, rekao je Muhammed.

Ipak, ono što je zaista posebno, jeste i to da je odlučio oživjeti neke svoje stare pjesme. Prva pjesma koja će biti vizualizirana je pjesma “Bolje za nas”, koja je i naslovna numera njegovog albuma snimljenog prije skoro četrnaest godina.

Ova pjesma je doživjela svoj puni procvat proteklih nekoliko godina jer su je prepjevali Emrah Emšo, Adnan Babajić i Elvedina Šehić. Svi navedeni pjevači su snimili covere ove pjesme u studiju “AL” kod Amila Loje, koji je ujedno i njen autor.

Muhammed Karaosman (FOTO: Muhammed Karaosman, privatni arhiv)

Na pitanje zašto je toliko čekao da snimi spot za ovu pjesmu i zašto je baš nju odabrao da oživi, Muhammed je odgovorio:

“Nedugo nakon snimanja albuma ‘Bolje za nas’ sam se i povukao sa scene i upravo tada je uslijedila moja trinaestogodišnja pauza. Međutim, kada sam vidio da su je masovno počeli snimati i prepjevavati mnogi mladi pjevači, tek sam ustvari i shvatio da se radi o jednoj izuzetno kvalitetnoj pjesmi, kakvu rijetki imaju priliku snimiti baš na početku karijere. Najveći podstrek mi je bila izvedba Elvedine Šehić, nekako je najbolje donijela emociju koju nosi ta pjesma koja je baš fina i kulturna i nekako mi je žao nekih narodnjačkih trilera koji nisu za pjesmu. Uglavnom, shvatio sam da mi je ta pjesma već dugo kao siroče, ja snimam nove, a imam vrhunsku pjesmu koja treba samo da oživim i ovjekovječim spotom i da je konačno ponovo udomim.”

Snimanje spota za pjesmu “Bolje za nas” počeće sljedećeg mjeseca u Švedskoj u produkciji “EmD”.

Muhammed Karaosman (FOTO: Muhammed Karaosman, privatni arhiv)