PREDSTAVLJAMO VAM: Zerina Kamberović, odbojkaški dragulj iz Živinica

Živiničanka Zerina Kamberović mlada je odbojkašica koja trenutno igra na poziciji libera u ŽOK Stars Živinice.

Ova 18-godišnja djevojka na ovoj poziciji igra samo jednu sezonu, dok je ranije igrala na poziciji primača.

“Otac mi je profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, student beogradskog DIF-a i usmjerio nas je prema sportu. Sestra Nedima igra odbojku za univerzitet Little Rock u Arkansasu. Brat Nedim je vrlo perspektivan mladi košarkaš u klubu Spartans Živinice. Brat i sestra su vrhunski sportisti. Poželjela sam igrati odbojku gledajući stariju sestru na terenu. Nije mi dugo trebalo da zavolim ovaj sport”, kaže Zerina Kamberović.

Ova perspektivna odbojkašica u razgovoru za dobarportal.net otkrila je na šta je najviše ponosna u svojoj dosadašnjoj karijeri.




“Godine 2018. dobila sam nagradu za najbolju kadetkinju općine Lukavac gdje sam igrala na dvojnu registraciju u OK Lukavac, a 2019. godine sam nagrađena kao najbolja juniorka za Grad Živinice. Ponosna sam na kompletno usavršavanje u odbojci. Također, licencirana sam sutkinja i trenerica mlađim kategorijama u klubu”, ističe naša sagovornica.

Zerina Kamberović (FOTO: Zerina Kamberović, privatni arhiv)

Dodaje da i suđenje i igranje zahtijevaju koncentraciju i odgovornost.

“S aspekta odgovornosti teže je suditi. Sudija svojim dobrim ili lošim odlukama može da utiče na ishod utakmice. S aspekta kompletnosti, vrhunski igrač mora da posjeduje psiho-fizičku spremu, tehničko-taktičko umijeće i da nosi određen nivo odgovornosti”, govori Zerina Kamberović.

Naglašava kako je za vrijeme panedmije koronavirusa bilo teško održati formu.




“Nije bilo treninga i sezona je prekinuta. Onemogućeno mi je napredovanje i postizanje rezultata. Izgubila sam formu, spremnost i snagu. Kućni treninzi nisu bili dovoljni za održavanje svega toga”, navodi ova mlada Živičanka.

Zerina Kamberović (FOTO: Zerina Kamberović, privatni arhiv)

Smatra da je sport u Bosni i Hercegovini generalno zapostavljen.

“Odbojka je pogotovo zapostavljena jer nema nikakvih državnih ulaganja, nema strategije i prepuštena je nekolicini entuzijasta koji to drže da se ne raspadne”, potcrtava naša sagovornica.

I u budućnosti želi igrati odbojku na najvišem nivou.




“Ispred mene su planovi, a ne neostvarene želje. Svakom sportisti je najveća čast braniti boje svoje države. Moj krajnji cilj je reprezentacija Bosne i Hercegovine. Nakon igračke karijere vidim se u ulozi trenerice. Dobar trener prije svega mora osjetiti teren, igru i najbitnije mora biti dobar psiholog i pedagog”, zaključuje Zerina Kamberović.

Zerina Kamberović (FOTO: Zerina Kamberović, privatni arhiv)