PREDSTAVLJAMO VAM: Bh. bend “BruhUuhu” prepoznali i u New Yorku

Zeničanin Ernad Bihorac od malih nogu gaji ljubav prema muzici. U Gradu čelika završio je osnovnu i srednju muzičku školu, a trenutno je član benda pod nazivom “BruhUuhu”. 

Bend “BruhUuhu” je nastao krajem 2018. godine, a njegovi članovi su: Ernad Bihorac (vokal i gitara), Duško Kostić (bubnjevi), Nermin Bihorac (DJ), Solo Semir (perkusije i vokal) i Boris Marković (bass). 

“Muzika koju mi stvaramo, lično ne možemo svrstati ni u jedan žanr, a najbliže je alternativnom rocku, industrijalu i elektronici”, kaže Ernad Bihorac.

U razgovoru za dobarportal.net ističe kako jei inicijalni prijedlog naziva benda došao od strane jednog nesuđenog člana, koji je zajedno sa ostalim talentovanim muzičarima radio na prvoj pjesmi. 




BruhUuhu je zazvučalo interesantno i odlučili smo se da to bude naziv naše grupe, a posebno je interesantno slušati kako svi drugačije izgovaraju naziv naše grupe”, priča naš sagovornik.

Ideja za osnivanje benda im je već bila poznata, jer su muzičari bili upoznati sa grupnim sviranjem i nastupima. Ernad i Duško su svirali zajedno od početka, prvo bendu “Adrenalin”, koji je radio svoje pjesme, a kasnije i u nekoliko cover bendova. 

“Nermin i ja smo braća i skupa već dugo radimo. Sa Semirom sam svirao u nekoliko bendova i zajedno smo pjevali u Acappella grupi, a sa Borisom sam također svirao skupa u nekoliko varijanti. S obzirom na to da skupa kreiramo muziku, nekako je imalo smisla da oformimo grupu. Sada je BruhUuhu ono što nas u muzici najviše zaokupljuje i čemu smo se svi maksimalno posvetili”, govori Ernad Bihorac te dodaje kako postoje umjetnici koji ga inspirišu, kao što su: The Prodigy, The Chemical Brothers, u krugu svjetske scene te da oni jako utječu na njihov rad i podstiču im kreativnost.

Bend “BruhUuhu” (FOTO: Ernad Bihorac, privatni arhiv)

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme i techno ima svoj udio u njihovoj inspiraciji. Kao noviji bend, veoma brzo su dostigli državnu popularnost. Snimili su i nekoliko pjesama kao što su: “Trust”, “Dance”, “DJ Monkey”, “Frontline”. 




“Naša pjesma Dance je bila nominovana na Music Awards Ceremony-MAC 2020. godine u kategoriji Novi izvođač’. Prisustvovali smo ceremoniji i bilo nam je baš dobro u Beogradu, ali nažalost nismo ništa osvojili. Turbofolkeri nas pomeli”, navodi naš sagovornik.

Ova grupa dobila je izuzetnu priliku u vidu potpisivanja ugovora sa izdavačkom kućom “Bentley Records”, koja se nalazi u New Yorku, što “BruhUuhu” može pružiti nove prilike za stvaranje muzike i veću platformu slušalaca.

“Dobili smo ponudu od Bentley Recordsa za saradnju na period od godinu. Za nas, kao bend, koji ima tek nekoliko objavljenih singlova, je veliki uspijeh i ovu ćemo saradnju maksimalno iskoristiti. U ovoj godini planiramo da nastupamo na svim mogućim i nemogućim mjestima. Samo da pandemija COVID-19 završi”, zaključuje Ernad Bihorac.

Autor: Amila Mehinagić

Bilješka o autoru: Amila Mehinagić rođena je 02.02.1999. godine u Zenici i trenutno je studentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.