RIJALDA SULJA: Pišem dušom i emocijom te želim da osvijestim mlade ljude

Rijalda Sulja studentica je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za hemiju.

Ova 23-godišnja djevojka rođena je u Bijelom Polju, a u razgovoru za dobarportal.net ističe da je u Sarajevo došla zbog studija te se odmah zaljubila u glavni grad Bosne i Hercegovine.

“Pored hemije, veliku ljubav od malena gajim prema glumi i modelingu. U modelingu sam se prvi put oprobala sa svojih 17 godina, kada sam snimila reklamu za jednu kompaniju. Od tada sam nastavila da snimam i da se fotografišem onoliko koliko mi je to vrijeme dozvoljavalo, jer mi je uvijek fakultet bio prioritet”, kaže Rijalda Sulja.

Ističe kako je njena druga strast pisanje, što je otkrila dok je pohađala srednju školu.




“Ja nisam bila učenica koja je jedva čekala da čita lektire, ali sam rado čitala drugu literaturu koja je meni u datom trenutku prijala. Sa pisanjem nikada nisam prestala. To je u početku bilo pisano za mene. Papir je bio utočište za moju dušu, svaka moja suza kanuta na papir pretvarala bi se u riječi, to mi je davalo jačinu”,  priča naša sagovornica.

Rijalda Sulja (FOTO: Rijalda Sulja, privatni arhiv)

Iz ljubavi prema pisanju te vidjevši pozitivne reakcije drugih ljudi, odlučila je na Instagramu napraviti profil pod nazivom “emocijanapapiru” kako bi sa svima mogla dijeliti poneke napisane priče i citate.

“Ja pišem dušom i emocijom i želim da na neki način dam doprinos ovom svijetu, da osvijestim mlade ljude i kroz umjetnost im kažem ono što sam ja tada voljela da mi je neko rekao, ispričao ili napisao. Kroz razgovor sa ljudima, shvatila sam da volim da slušam i razumijem ljude, volim da slušam tuđa iskustva i tako upotpunjujem i svoj um i duh, pa vodeći se time da i ja iz svog iskustva i gledajući iskustva drugih ljudi, imala bih mnogo da kažem mladim ljudima o svijetu u kojem živimo i o vrednovanju današnjih kvaliteta odnosno nekvaliteta”, naglašava Rijalda Sulja.

Dodaje kako je boli to što mlađim generacijama nisu uzori glumci, pisci, umjetnici, nego starlete i lopovi.




“Iz tog razloga, a i radi ljubavi prema književnosti, voljela bih da ostavim neko djelo sa mojim potpisom ovom svijetu. Na tome radim i nadam se da će se uskoro osjetiti miris moje prve knjige”, poručuje Rijalda Sulja.

U nastavku pročitajte neke zanimljive citate koje potpisuje Rijalda Sulja:

“Ja nisam pisac, ne znam hoću li to ikada biti. Pisac po standardu koji nam nalaže nauka i književnost.  Ne znam da li ću ikada dobiti priznanje od nekoga za svoje napisano djelo. Meni to ne smeta. Ja ne pišem radi titule, radi aplauza, radi priznanja. Moja djela su moja duša, mir koji dobijem kada oživim emociju u sebi. Osjećaj dok pišem mi je najveća titula koju mogu dobiti dok postojim u ovom svijetu.”




“Aktuelna bolest današnjice je površnost. Ljudi ne vide dalje od tuđih profila na društvenim mrežama. Surfovanje znači hodanje po površini. Umjesto plivanja u dubini knjige, izabrali smo da hodamo po površini ekrana. Zato se svijet pretvorio u tanku platformu na kojoj se skupljaju površni ljudi.”

Rijalda Sulja (FOTO: Rijalda Sulja, privatni arhiv)

“Fizička ljepota je bogatstvo u 20-tim, ali ona je obrnuto proporcionalna godinama. Dok je bogatstvo duha i uma direktno proporcionalno godinama, to se ne umanjuje, samo raste. Ako ga redovno treniraš, na kraju ćeš umrijeti kao bogataš. Bogataš duha i života, ostaviš trag i duhovnu imovinu kojom se svi služe. Tu nema testamenta, svima pripada, jer, upravo je to pravo bogatstvo, svima dati i ne tražiti kamatu.”




“Sagradila sam kuću, ali je vi ne vidite. Imam dom, ali ga vi ne posjećujete. Zidovi su mu od istine, a krov od vizije. Imam i prozore i vrata, napravljeni su od slobode. Imam i baštu, njegujem je svakog dana, to je moj um. Znate li čime prašinu brišem? Maštom. Ja nemam adresu, jer mogu boraviti bilo gdje, ali stanujem tamo, u udobnosti sopstvenog mira.”

Rijalda Sulja (FOTO: Rijalda Sulja, privatni arhiv)