ALMIR BRADIĆ: Bosna je živa, pokazali smo da se može ići ispravnim putem

Košarkaški klub “Bosna Royal” ekspresno se vratio u Premijer ligu Bosne i Hercegovine nakon što je sezona u A1 ligi okončana zbog pandemije koronavirusa. Sarajevski klub je u prvoligaškom takmičenju bio najbolji tim na tabeli i zasluženo izborio plasman u elitni rang. 

Almir Bradić, predsjednik KK “Bosna Royal” u razgovoru za dobarportal.net govorio je o situaciji u bivšem evropskom prvaku kojeg ćemo ponovo gledati u društvu najboljih.

“Da, vratili smo se , ekspresno. Zahvaljujući dominantnom, superiornom igrom naših momaka. Omjer 17:2 dovoljno govori u korist rečenog. Ostaje žal za još nekoliko zasigurno dobrih utakmica, ali tako je, kako je. Pandemija nas zaobilazi, do sada, kada je zdravstveni bilten svih selekcija u pitanju. Korona nam je prekinula priliv dogovorenih sredstava, i to je najbolniji momenat”, kaže Almir Bradić.

Dodaje kako ambicije kluba ovise o finansijama.

“Želimo iskoristiti ovu specifičnu situaciju kako bi se posložili svi segmenti klupskog rada. Ponajviše, uložiti u edukaciju i selekciju trenera za mlađe kategorije. Svi angažmani ovise o osiguranju budžeta. A potom ćemo potpisivati igrače”, ističe naš sagovornik.

Objasnio je značaj fuzije KK “Bosna” i KK “Royal”.

“KK Bosna miruje u pogledu finansija. Uredno vodimo računa o obavezama predaje Završnih obračuna, za sve godine trajanja Sporazuma. Dug se smanjuje i to čini Sporazum efikasnim i smislenim. KK Royal je nosilac svih aktivnosti, takmičarskih, marketinških, finansijskih”, govori Almir Bradić.

Raduje ga činjenica što se, nakon dužeg vremena, na čelu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, nalazi ministar koji dolazi iz svijeta sporta.

“U Kantonu imamo napokon ministra iz svijeta sporta (Kenan Alikadić op.a)., što proizvodi razumijevanje prema problemima sportskih kolektiva,  a što nije do sada bio slučaj. Ispunili smo rigorozne uslove Javnog poziva, i to nam je otvorilo vrata i drugih institucija, jer se napokon mijenja klima i svijest o klubu”, riječi su našeg sagovornika.

Vjeruje u uspjeh studenata te se nada da će se vratiti na staze stare slave.

“Vjerujem u Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo…u Bosnu i Hercegovinu. Vole mnogi KK Bosna, bez zadrške. KK Bosna je živa, ranjena…ali živa. Ponosan sam na činjenicu da smo pokazali da se može ići ispravnim putem, transparentno i zakonski raditi.  Svi klubovi ovise o državi, treba državi i vratiti… uzajamno i obostrano zadovoljstvo. Nećemo srljati za uspjehom. On će doći. Cilj nam je osnažiti trenersku školu, za napredak podmlatka i budućih seniora. Samo struka i sport nas interesuju. Nikako turizam i komercijala. Bit će Bosna opet šampion”, zaključuje Almir Bradić.