SUMEJA MEŠIĆ: Omladina mi daje do znanja da im moji tekstovi zaista pomažu u životu

Sumeja Mešić iz Sarajeva ima 16 godina i učenica je drugog razreda Gimnazije Dobrinja, društveni smjer, a uskoro i autorica knjige “Pisma mlade dame”.  

U razgovoru za dobarportal.net ističe da će knjiga biti bazirana na motivaciji za mlade, a uvjerena je da će dobro doći i onim starijim.

„Zapravo sve je počelo prije otprilike tri godine kada sam tražila utjehu u nečemu, ali i neku zanimaciju, to je na kraju bilo pisanje. Na kraju je to preraslo u ljubav prema pisanju, prema tome da nekad kada budem starija budem osoba koja će biti od pomoći drugima“, kaže Sumeja Mešić.

Dodaje kako je najviše inspiriše današnjica, odnosno neki postavljeni standardi u našim životima koji uopšte ne moraju biti takvi.

„Tu je i odluka da ja, ali i svaka druga osoba koja je u ovom svijetu pisanja i svijetu podizanja svijesti, budemo promjena. Najviše sam ponosna na to što uskoro izdajem svoju prvu knjigu, ali i na to koliko omladina daje do znanja da im moji tekstovi zaista pomažu u životu i daju motivaciju da idu dalje, što je svakako i cilj mog pisanja“, govori ova mlada autorica.

Prema njenim riječima, motivaciju crpi iz same sebe i iz svojih misli.

„Svjesna sam da dok ja imam motivaciju za pisanje i za sve općenito, da ću i drugima biti izvor inspiracije i motivacije“, naglašava naša sagovornica.

Sumeja Mešić (FOTO: Sumeja Mešić, privatni arhiv)

Ono što je specifično za njeno pisanje jeste da je samo bazirana na psihološke tekstove,

„Ne pišem neke druge vrste tekstova, osim ukoliko se desi neka situacija da moram ili dođem do neke inspiracije odjednom za takvo nešto“, napominje Sumeja Mešić.

Osvrnuvši se na utjecaj društvenih mreža, smatra da bi vjerovatno malo loše uticale na nju da nije osoba jakog karaktera i da se ne bavi pisanjem.

„S obzirom da mi je pisanje ključ svega i da se pretežno to može vidjeti na mojim društvenim mrežama, zaista dobro utiču na mene i moju svakodnevnicu“, jasna je ova mlada autorica.

Komentirala je i položaj mladih u Bosni i Hercegovini.

„Drago mi je vidjeti da zaista ima sve više i više nas koji želimo promijeniti dosta toga, naravno na bolje i ponosna sam na to. Vjerujem da će kroz koju godinu biti još više nas u tom svijetu i da će sve biti mnogo bolje nego sada“, optimistična je naša sagovornica.

Sumeja Mešić (FOTO: Sumeja Mešić, privatni arhiv)

Otkrila nam je i kakvi je muškarci najviše privlače.

„Kažu da kako zračiš tako privlačiš, tako da svi mi privlačimo sebi osobe onakve kakve mi zapravo jesmo. Zaista je bitno da je ta osoba na istom stepenu kao i ja, ili možda i na višem, kako bismo se zajedno gradili i bili bolji u svemu“, tvrdi Sumeja Mešić.

Ne krije da nakon gimnazije planira upisati Filozofski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, odsjek za psihologiju.

„Očekujem svakako i da ću biti autorica još mnogih knjiga, da ću biti bolja u ovome čime se bavim, jer uvijek može bolje naravno“, priča ova mlada autorica.

Mladima poručuje da ne odustaju od svog cilja.

„Samo idite naprijed i ne gledajte na prepreke, njih će uvijek biti. Vidjet ćete koliko će drugi biti ponosni na vas, a ono najbitnije, koliko ćete vi biti ponosni na sebe. Trud, rad, volja zaista su ključ svakog uspjeha“, zaključuje naša sagovornica.