FILM JASMILE ŽBANIĆ: Pogledajte online najbolji evropski film “Quo Vadis, Aida?”

Film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, dobitnik tri nagrade Evropske filmske akademije 2021 – Evropski film godine, nagrade za režiju: Jasmila Žbanić i Evropska glumica godine: Jasna Đuričić, pogledajte online na VoD platformi kina Meeting Point. 

Film o genocidu u Srebrenici online je dostupan gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Radnja filma dešava se u julu 1995. godine, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srprke zauzima Srebrenicu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

U Bosni i Hercegovini film je premijerno prikazan u oktobru 2020. godine u Memorijalnom centru Potočari. Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

Film je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku kao kandidat Bosne i Hercegovine.