ZEĆIR RAMČILOVIĆ: Nije dovoljno samo izražavati zabrinutost za stanje u BiH

0
608
Zećir Ramčilović (FOTO: Zećir Ramčilović, privatni arhiv)

U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije na sjednici Nacionalnog savjeta za eurointegracije raspravljalo se o Izvještaju Europske komisije o napretku Sjeverne Makedonije za 2021., ali i o aktuelnom stanju, prije svega za predstojeće Vijeće ministara Europske unije na kojem, između ostalog, Sjeverna Makedonija očekuje da dobije datum za prvu međuvladinu konferenciju za početak pristupnih pregovora. 

Pred predstavnicima Delegacije Europske unije u Skoplju i ambasadorima članica Europske unije, predstavnicima Vlade Sjeverne Makedonije i narodnim poslanicima veliku pažnju privuklo je izlaganje Zećira Ramčilovića koji je bio uključen u razgovorima oko rješavanja spora s Grčkom.

“Razgovarao sam s mnogim, tada nosiocima funkcija uključenim u kreiranju politika Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO), u smjeru ostvarivanja naših strateških ciljeva i rješavanju spora s Grčkom kao jedinoj prepreci, potenciram jedinoj prepreci. Dodali smo pridjev našem imenu Makedonija u cilju stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta i budućnosti vezanim za članstvo u Europsku uniju i NATO. Postali smo članica NATO-a, ali još nismo počeli pregovore s Europskom unijom. Otvoreno pitam: Šta je Republika Sjeverna Makedonija pogriješila? Šta se promijenilo da u jednom istom periodu nemamo veto za NATO, a imamo veto za Europsku uniju”, kazao je Ramčilović.

Govoreći o “velikoj slici” gdje nijedna država ne može da funkcioniše izolovano i da se region ostavlja pod utjecaj drugih, kojima nije centar u Briselu i koji mogu da imaju destruktivne posljedice, osvrnuo se i na stanje u Bosni i Hercegovini i tražio od Europske unije da djeluje odlučnije.

“Nije dovoljno samo da se debatuje za stanje u Bosni i Hercegovini i da se izrazi zabrinutost, kako se to desilo i prije deset dana na sesiji u Strazburu. Dok jedni upozoravaju na planove Milorada Dodika koji imaju ozbiljne destruktivne intencije da naprave krizu koja može prerasti u konflikt, drugi europski lideri poput Viktora Orbana susreću se s Miloradom Dodikom u znaku podrške njegovim nacionalističkim i secesionističkim namjerama”, istakao je Ramčilović.

Osudio je i dio izjave Izvjestioca Europskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju, Ilhana Kučuka, u kojem on nabraja krize između balkanskih država, pri tom nabraja krizu između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

“Ova njegova rečenica je strašna jer s njom negira teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine. Nedozvoljivo je da nabrajate suverene države i u njima da svrstate i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku. Za rješavanje jednog unutarnjeg pitanja jedne države ne pomaže se na ovaj način. Europska unija mora preuzeti sve, diplomatija, ali i sankcije prema ljudima i institucijama koje potkopavaju integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ne samo kao Bošnjak, već kao zastupnik države koja ima odlične bilateralne odnose s Bosnom i Hercegovinom i koja je podržava i poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet ne mogu ovo da prešutim i najoštrije osuđujem”, naglasio je Ramčilović.

Na kraju je govorio i o ostvarivanju strateških ciljeva s osvrtom na napredak regiona.

“Radi se o cijelom regionu, u kojem Sjeverna Makedonija ima ključni značaj. I zato je potreban početak pregovora Sjeverne Makedonije s Europskom unijom, mi smo to zaslužili, a time će te ispratiti jasnu poruku o budućnosti regiona i građanima vratiti vjeru u bolju budućnost, а politike koje se baziraju na nacionalizam i podjele biti poražene”, zaključio je Ramčilović.