OSCE ALBANIJA: Mladi novinari Zapadnog Balkana predstavili medijsku platformu u Tirani

Osamnaest mladih novinara sa Zapadnog Balkana okupilo se u Tirani od 10. do 14. oktobra 2021. godine kako bi razgovarali o medijskim izazovima u cijeloj regiji i razmišljali o načinima njihovog rješavanja.

Događaj pod nazivom “Staza mladih” sada je tradicija prisustva OSCE-a u Albaniji, koji okuplja mlade ljude iz regiona od 2017. godine radi povezivanja i rasprave o demokratiji, sigurnosti, miru i saradnji. Ovo je bio prvi put da se “Staza mladih” fokusirala na jednu specifičnu temu – medije – kako bi se složila sa 8. OSCE -ovom Medijskom konferencijom za jugoistočnu Evropu (SEEMC) koja je održana u Tirani 11. i 12. oktobra 2021. godine.

Mladi novinari Zapadnog Balkana sastali se u Tirani (FOTO: Prisustvo OSCE-a u Albaniji)

Mladi novinari su zajedno radili na razvoju dokumenta-Tiranske medijske platforme-gdje su prepoznali važnost i hitnost rješavanja nekih od najhitnijih medijskih pitanja, kao što su niski etički standardi, ograničena samoregulacija, nizak nivo medijske pismenosti, lažne vijesti i dezinformacije, ograničene mogućnosti čuvanja kapija, loši uslovi rada i nedostatak sigurnosti i zaštite posebno za novinarke.

U ime svih učesnika “Staze mladih”, njih dvoje – Ljubica Ivanova iz Sjeverne Makedonije i Lazar Čovs iz Srbije – predstavili su Platformu na SEEMC -u. Pozvali su pažnju državnih institucija, medija i međunarodnih organizacija na njihov skup preporuka te naglasili da mladi novinari sebe vide kao dio rješenja.

Mladi novinari Zapadnog Balkana predstavili medijsku platformu u Tirani (FOTO: Prisustvo OSCE-a u Albaniji)

Tokom svog boravka u Albaniji, mladi novinari sastali su se, između ostalih, sa ministricom mladih, Borom Muzhaqi, gradonačelnikom Tirane, Erionom Veliajem, generalnom direktoricom Nacionalne agencije za mlade, Kleinom Kasanai, šefom Odjela za novinarstvo, Markom Markuom, generalnim sekretarom Regionalne omladine Ured za saradnju (RYCO), Albertom Hanijem, holandskim ambasadorom, Reinoutom Vosom, kao i predstavnicom OSCE-a za slobodu medija, Teresom Ribeiro, i šefom OSCE-ovog prisustva Vincenzom Del Monacom.

Mladi novinari Zapadnog Balkana u Tirani (FOTO: Prisustvo OSCE-a u Albaniji)

Posjetili su i bivši politički zatvor u Spaču i slušali svjedočenja iz albanske komunističke prošlosti kao podsjetnik da se sloboda i sloboda medija ne smiju uzimati zdravo za gotovo.

Prisustvo OSCE-a u Albaniji organiziralo je “Stazu mladih 2021” uz podršku Austrijske razvojne agencije, ambasada Grčke i Italije u Albaniji te u saradnji s Općinom Tirana, RYCO-om, Odsjekom za novinarstvo Univerziteta u Tirani i drugim OSCE-om terenskim operacijama u regionu.

Izvor: Prisustvo OSCE u Albaniji