Home SPORT OSTALI SPORTOVI JU-JUTSU KLUB "SENSEI": Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu “SENSEI” koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od šest godina pa nadalje.

Naš sagovornik učestvovao je na svjetskim, evropskim, mediteranskim, balkanskim i lokalnim takmičenjima te je dobitnik brojnih medalja, zahvalnica kao i pohvala. Također, organizator je balkanskog takmičenja u Sarajevu na kome su učestvovale sve države iz bivše Jugoslavije.

“Samoodbrana nam je važna prije svega zbog zdravlja našeg organizma, a potom i zbog eventualnog napada na nas, kako bismo naše tijelo naučili, odnosno obučili odbraniti od nasilnika i nasilništva”, kaže Željko Stjepanović.

Željko Stjepanović (FOTO: Željko Stjepanović, privatni arhiv)

Potom nam je objasnio koje se tehnike koriste za samoodbranu.

“Koristimo sve udarce, blokade, vitalne tačke na tijelu koje ima svaki čovjek, parterne tehnike, tehnike u stojećem stavu, gušenja i najljepši dio japanske tradicionalne JU-JUTSU vještine su poluge koje se koriste na svim zglobovima koje ima čovjek. Odbrane od hvata za kosu, vrat, nadlakticu, podlakticu, rame, zglob ruke, kuk, koljeno, skočni zglob, obuhvat ispod ruku, i preko ruku, napadi i odbrane od oruđa i oružja kao i fizički napad”, ističe naš sagovornik.

Dodaje da se treninzi samoodbrane održavaju u Sportsko rekreativnom centru “Safet Zajko” u sali za borilačke vještine.

“Trening se sastoji od zagrijavanja, razgibavanja, tehnika koje su navedene, vježbe snage i obaveznog istezanja. Treninzi za djecu se razlikuju od odraslih jer se s djecom trening održava kroz igru”, govori Željko Stjepanović.

Željko Stjepanović (FOTO: Željko Stjepanović, privatni arhiv)

Smatra da je na časovima tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama potrebno više fizičkih aktivnosti jer danas, nažalost, djeca provode mnogo vremena za uređajima.

“U osnovnim školama ima samo jedan čas tjelesnog, a to je jako malo jer se drugi čas tjelesnog odgoja vodi u učionici. Zato je neophodno obavezno aktivirati taj čas, potaknuti djecu na tjelesnu aktivnost i to će pospješiti njihovu koncetraciju i raspoloženje, kao i JU-JUTSU samoodbrana”, naglašava naš sagovornik.

Napominje da je u prijeratnom periodu JU-JUTSU samoodbrana bila tajna borilačka vještina koju je koristila policija.

“Danas, svi koji namjeravaju raditi u zaštitarskim agencijama kao obezbjeđenje, naravno potrebno je da znaju tehnike samoodbrane savladavanje lica odnosno nasilnika, a posebno pozivam žene koje žele da rade na takvim i sličnim poslovima. Samoodbrana, to nije film, to nije Steven Seagal, Chuck Norris, tehnike samoodbrane učimo zbog sebe i zadržavamo u sebi. To je umjetnost pokreta”, poručuje Željko Stjepanović.

Željko Stjepanović (FOTO: Željko Stjepanović, privatni arhiv)

Navodi da mu je plan skloniti djecu s ulice, aktivirati roditelje zajedno s djecom jer djeca kopiraju roditelje.

“Cilj mi je napraviti atmosferu gde će svako radosno dolaziti na trening, a ne mrzovoljno. U svom radu najviše se ponosim mojom upornošću da ne odustanem. Kineska poslovica kaže: ‘Planinu će pomaknuti samo onaj ko je na početku pomicao kamenčiće'”, jasan je naš sagovornik.

Na kraju razgovora, mladima savjetuje da čuvaju svoju mladost.

“Nemojte da izgubite zdravlje, a onda se kasno sjetite da zdrav čovjek ima 1000 želja, a bolestan samo jednu. Ne trudite se postati poznati i uspješni već zdrav, pošten i vrijedan čovjek”, zaključuje Željko Stjepanović.

Komentari

komentar

Must Read

OSCE ALBANIJA: Mladi novinari Zapadnog Balkana predstavili medijsku platformu u Tirani

Osamnaest mladih novinara sa Zapadnog Balkana okupilo se u Tirani od 10. do 14. oktobra 2021. godine kako bi razgovarali o medijskim izazovima u...

ZABORAVLJENA NEKROPOLA GORIŠIĆ POLJE: Potencijalni spomenik za razvoj bh. turizma

Bosna i Hercegovina, sa historijiskog aspekta, je karakterstična država i razlikuje se od država u regionu, ali i svijetu. Bilo da se radi o...

POTPISAN SPORAZUM: Iz Sarajeva krenulo uvođenje rodne ravnopravnosti na univerzitete u regionu

U Sarajevu je potpisan sporazum o regionalnoj saradnji javnih i privatnih univerziteta na implementaciji aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji rodne ravnopravnosti na univerzitetima u...

ADNA BIBER, MISS BIH: Voljela bih da osvojim krunu na svjetskom takmičenju

Adna Biber pobijedila je u finalu izbora za Miss Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i ova 19-godišnja Sarajka će predstavljati našu domovinu na...

POČELA PRVA SEDMICA ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH: Predstavljen Okvir za realizaciju Ciljeva

Prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini počela je danas promocijom Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i  Hercegovini "Pozivam sve u...

Komentari

komentar