ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

0
1273
Aleksandra Bošković (FOTO: Aleksandra Bošković, privatni arhiv)

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom. 

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je sport ujedno i dio njene ličnosti.

“Osnovnu školu završila sam kao Vukovac, odnosno sa svim peticama, a srednju školu-smjer farmaceutki tehničar također sa odličnim uspjehom. Posljednje dvije godine treniram jogu i kroz nju upoznajem tijelo kao jedan kompleksniji sistem. Trenerila sam i latino-američke plesove, a poseban lijek za moju dušu je čitanje knjiga kroz koje upoznajem neki drugi svijet, sakriven ispod površine, a svoj um obogaćujem novim znanjem”, kaže Aleksandra Bošković.

Dodaje da voli i pisati te svoje slobodno vrijeme koristi za pisanje tekstova koje rado podijeli sa prijateljima na Facebook profilu.

“Vodim i stranicu ‘Snaga uma’ na kojoj rado podijelim neki inspirativan tekst. Često planinarim uživajući u jedinstvu sa prirodom i svim prirodnim ljepotama koje nam Bosna i Hercegovina pruža. Mnogo volim da upoznajem i druge kulture i učim o njima, a uz to učim i jezike, pa sam završila i kurs slovenačkog jezika”, priča naša sagovornica.

Naglašava da su je uvijek inspirisale jake i borbene žene, one koje imaju snagu da se nadmeću sa muškarcima u intelektualnom smislu.

“Uvijek sam u sebi nosila taj borbeni duh i želju da budem bolja. Posmatrajući druge kako se nadmeću jedni sa drugima, ja sam sve vrijeme znala da jedina osoba od koje mogu biti bolja sam Ja sama. Pobijeđivala sam sebe iz dana u dan i trudila se da budem bolja verzija sebe. Odatle i želja za ovim borbenim sportom. Mnogobrojni su uspjesi, ali onaj koji je kruna moje sportske karijere je osvojena medalja na Svjetskom prevenstvu u Novom Sadu”, govori ova ambiciozna djevojka.

Aleksandra Bošković (FOTO: Aleksandra Bošković, privatni arhiv)

Napominje da joga individualno djeluje na svakog pojedinca, a otkrila nam je i koje benefite je njeno tijelo dobilo zahvaljujući jogi.

“Joga je disciplina kojom kroz tjelesne pokrete uz koncentraciju na svoje tijelo i um postižemo stanje fizičke, pihičke i duhovne ravnoteže. Pravilnim izvođenjem vježbi: učimo kontrolisati disanje, poboljšavamo kondiciju i gipkost, jačamo tetive i mišiće, a stres se redukuje do određenog nivoa. Povezujemo se sa sobom, svojom suštinom. Učimo da razumijemo svoje tijelo, a nivo energije se povećava”, objašnjava Aleksandra Bošković.

Dala nam je odgovor i na pitanje kako voditi zdrav život u vremenu punom izazova.

“Prvo. Trebaš znati šta želiš od sebe! Ko želiš da postaneš? Ako želiš da napreduješ kao ličnost tvoj fokus mora biti na zdravom životu. Samo tako se pravilno možeš razviti u jednu kompletnu individuu, zadovoljnu sa sobom. Duša, tijelo i um su jedna cijelina. Ne mogu jedno bez drugoga i posmatrati se odvojeno. Ako nekome od njih ne usmjerimo dovoljno pažnje, razvoj i ličnost trpe, a to nikome nije cilj. Treba biti u miru sa sobom i tada si kompletan. Zato svaki dan trebaš izdvojiti bar pola sata i uraditi nešto korisno za sebe i svoje tijelo. Budi uvijek zahvalan na nečemu, to je pokretačka snaga”, jasna je ova inteligentna djevojka.

Smatra da su uravnotežena ishrana kao i dovoljan unos tečnosti veoma bitni za naše zdravlje.

“Osim što ćemo ljepše izgledati i biti zadovoljniji sa sobom, tijelo će nam biti zahvalno što ga ne kažnjavamo brzom hranom ili drugim proizvodima koje on kao izvorne za stvaranje kvalitetne energije ne prepoznaje. Hrana nije samo potreba ili rješenje za soptveno nezadovoljstvo, ona je pokretačko gorivo za cjelokupni ljudski sistem. Ako je gorivo nekvalitetno, kako ćete imati dovoljno energije i dobro funkcionisati, otežavate sebi proces”, podvlači naša sagovornica.

Potom je podijelila i nutricionistički savjet svim mladim osobama.

“Mladi za početak trebaju unositi što manje slatkiša, brze hrane, soli i alkohola. U fokusu njihove ishrane trebaju biti: voće, povrće i žitarice uz dovoljan unos tečnosti”, sugerira Aleksandra Bošković.

Aleksandra Bošković (FOTO: Aleksandra Bošković, privatni arhiv)

Kako je i sama veoma aktivna u društvu, mišljenja je da su i ostali mladi u Bosni i Hercegovini mnogo ambiciozni, željni da rade, uče i napreduju.

“Moj fokus je bar bio usmjeren među takvim mladim ljudima koji traže svijetlo u tami i uvijek oni trebaju da budu prioritetni za ovu državu. O njima treba da se govori. Nažalost kod na nas se nekako više pažnje poklanja onima koji prihvataju tamniju stranu života i ne žele da je promijene. To je i jedan od razloga zašto kao društvo ne možemo napredovati. Plašimo se promijene koja je sastavni dio života”, navodi ova marljiva djevojka.

Prema njenim riječima, mnoge su prednosti kod svestranih osoba, odnosno multipotencijalista.

“Mi vidimo priliku u svemu. Vidimo priliku za novom spoznajom i novim znanjem, a zar ima nešto ljepše od nove spoznaje koja dodatno obogaćuje tvoju ličnost. Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve. Ambicija je uvijek pokretač ka većim ciljevima”, tvrdi naša sagovornica.

Priznaje da bi voljela da svaki mladi čovjek bude zadovoljan sa sobom i ne pronalazi pogrešne uzore te da svi naučimo u sebi prepoznati koliko kao osobe vrijedimo i koliko možemo ponuditi ovom svijetu.

“Budite dovoljno hrabri i samovjesni. Spremni da se suočite sa sobom i da radite na sebi. Ne tražite vrijednost u površnosti, dok život i sva njegova vrijednost-prave vrijednosti prolaze pored vas neprimjećeni. Obradujte nekoga komplimentom, zagrljajem, učinite bar jednu osobu srećnom, osjećat ćete se mnogo bolje. Uskratite ovaj svijet za jedno lično nezadovoljstvo. Ne odustajte od sebe i onoga što jeste”, zaključuje Aleksandra Bošković koju je posljednji put istinski obradovao zagrljaj roditelja i kojem se svaki put sve više obraduje, jer zna koliki je to Božji dar, a i da ga neće imati cijeli život.