More
  HomeDOBARDOBRE PRIČEFOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

  FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

   

   

  Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a ova 22-godišnja djevojka od svoje 13. godine bavi se fotografijom.

  U razgovoru za dobarportal.net ističe da interesovanje za svijet fotografije gaji još od malih nogu.

  “Još kada sam bila djevojčica sate i dane sam provodila istražujući stare porodične albume, analizirajući ljude, izraze lica, pokrete, odjeću, okruženje itd. Vremenom se javila i želja da ja neki trenutak zabilježim, da i ja pokušam realizovati neku ideju. Prve fotografije su nastajale mobitelom, sa vrlo lošom kamerom, ali meni je to bilo i više nego dovoljno za početak. Kasnije kako je moj brat primjetio da interesovanje ne jenjava, za moj četrnesti rođendan poklonio mi je moj prvi pravi fotoaparat koji je otvorio put ka svemu što je kasnije uslijedilo”, priča Amina Hodžić.

  Dodaje kako najviše voli rad s ljudima. Iako je svi sada znaju po fotografijama vjenčanja, napominje da je sve zapravo počelo od portreta.

  “Sada portreti su nešto što radim baš za svoju dušu. Ako primjetim nekoga da ima neobično i zanimljivo lice ili cjelokupan dojam, priču, javim se sama i ponudim da uradimo neki shooting. Osim toga fotografišem prijatelje i poznanike, jer uvijek je lakše imati ispred objektiva nekoga koga poznajemo, neko ko nas poznaje, atmosfera je u startu mnogo opuštenija, tako da ko duže prati moj rad, može primjetiti nekoliko lica koja se često ponavljaju”, kaže naša sagovornica.

  Fotografija Amine Hodžić (FOTO: Amina Hodžić, privatni arhiv)

  Ova talentirana Visočanka naglašava da voli modnu, ali i dokumentarnu fotografiju.

  “To sam oduvijek znala, ali sam pravu priliku imala tek prije dvije godine na European Fashion Passportu u Sarajevu.  Tada smo u sklopu takmičenja imali priliku da fotografišemo dizajnersku odjeću i profesionalne modele. Osim toga, mnogo volim dokumentarnu fotografiju i imam u planu da joj se više posvetim u budućnosti”, govori ova mlada fotografkinja.

  Otkrila je i šta je najviše inpiriše kada je riječ o fotografisanju.

  “Svjetlo, boje, ljudi, emocije, historija… Inspiracija nikada ne dolazi iz samo jednog izvora, uvijek je to spoj više elemenata. Najviše volim taj početni impuls, trenutak kada se ideja rađa”, navodi Amina Hodžić.

  Fotografija Amine Hodžić (FOTO: Amina Hodžić, privatni arhiv)

  Potom se osvrnula i na mnogobrojne izazove s kojima se suočava dok fotografiše.

  “Izazovi tehničke prirode se najviše tiču pitanja vremenske prognoze, izvora svjetlosti, vremenskog okvira unutar kojeg moramo postići šta smo zamislili. I naravno, tu su uvijek neke nepredviđene okolnosti koje mogu dodatno zakomplikovati sve, ali vrlo često i pozitivno iznenaditi pa dati neki poseban šmek”, tvrdi naša sagovornica.

  Ipak, smatra da se najveći izazovi kriju u samom odnosu sa ljudima.

  “Kako za kratak vremenski period ostvariti odnos povjerenja sa osobom koja treba stati pred objektiv? Kako dobiti reakciju, emociju, nešto stvarno, nešto što se kasnije osjeti preko fotografije? Kako motivisati i prenijeti svoju viziju drugome? To su samo neka pitanja s kojima se susreće svaki fotograf. Zbog toga često kažem da u radu sa ljudima je prvo potrebno biti dobar psiholog i ostvariti kvalitetnu komunikaciju jer ona služi kao temelj za sve”, podvlači ova velika zaljubljenica u fotografiju.

  Fotografija Amine Hodžić (FOTO: Amina Hodžić, privatni arhiv)

  Uvjerena je da svaki fotograf ima drugačiji pristup i način rada, i to zavisi dosta i do vrste fotografije.

  “Ipak vjerujem da je osnova ideja koju je potrebno razraditi a tek onda krenuti u realizaciju. Ni najbolji fotoaparat nam ne može pomoći u realizaciji ako je ideja loša, nedovršena ili nejasna. Realizacija traje duže nego što to većina ljudi zamišlja. Ja mnogo više vremena provodim u obradi nego na terenu, nekad sati, nekad dani, zavisi o čemu je riječ, ali ovo mi je najdraži dio cijelog procesa, dođe mi kao igra i opuštanje”, jasna je Amina Hodžić.

  U svom dosadašnjem radu ponosna je na svaku uspješnu saradnju i projekat, što je znak da napreduje.

  “Još kada dugogodišnji rad dobije potvrdu u vidu neke nagrade, bila bi laž kazati da ima nešto što može nadmašiti taj osjećaj. U maju 2021. godine osvojila sam prvo mjesto na takmičenju sa fotografijom ‘Sarajevski John Doe’. I kada je riječ o nagradama, ova zaista ima posebno mjesto iz više razloga. Naročito sam ponosna znajući za žiri koji stoji iza te odluke i komentara koje sam čula na dan proglašenja. Definitivno highlight godine”, konstatuje ova nadarena fotografkinja.

  Amina Hodžić (FOTO: Amina Hodžić, privatni arhiv)

  Priznaje da je teško govoriti o sebi i svome radu pošto svi imamo drugačiju percepciju o onome što kreiramo jer u to unosimo dio sebe, pa onda je upitno koliko je tačno to što mislimo.

  “Stoga, prepuštam drugima da analiziraju, ocijene i traže ono po čemu se moj rad razlikuje od drugih. Meni je samo važno da me ispunjava to što radim, sve dok je tako, vjerujem da ću nastaviti u ovom pravcu”, poručuje naša sagovornica.

  Na kraju potcrtava da nije osoba koja nešto pretjerano planira jer se dosta toga kod nje do sada odvijalo sticajem raznih okolnosti i vjeruje da će se tako i nastaviti.

  “Kada sam otvorila Facebook stranicu prije nekoliko godina da objavljujem fotografije cvijeća iz dvorišta, a zatim i portrete meni bliskih ljudi, nije mi moglo ni pasti na pamet da ću jednom dobijati poruke i upite godinu unaprijed da zakazujem termine. To me i dalje iznenađuje. Planova nemam, to bi podrazumijevalo da već imam detaljno razrađen svaki korak puta, ali mašte i ideja imam. Maštam da ću nekad u budućnosti imati svoje izložbe fotografija, da ću otvoriti svoj studio, te da ću fotografisati i van granica Bosne i Hercegovine”, zaključuje Amina Hodžić.

  Must Read

  spot_img