STJUARDESA NIJAZA MAZALOVIĆ: Čim sam kročila na Times Square, počela sam plakati od sreće

Nijaza Mazalović iz Kladnja trenutno živi u gradu Jeddah u Saudijskoj Arabiji i radi kao stjuardesa za “Saudia Airlines”.

U razgovoru za dobarportal.net ističe kako je njen san još iz djetinjstva bio da posjeti New York pa je tako jednom prilikom dok je čitala novine naišla na oglas sudijske nacionalne aviokompanije i odmah je pomislila da je to prilika da ostvari svoj san.

“Razmišljala sam da su veće šanse da ću posjetiti New York kao stjuardesa. Pored toga imala sam osjećaj da mi treba neka promjena. Bila sam u svakodnevnici koja me nije činila sretnom. I tako, slušajući svoj unutrašnji glas, odlučila sam se prijaviti. Nakon dva uspješno obavljena intervjua, spakovala sam kofere i evo već četiri godine sam tu. Sretna, zadovoljna i zahvalna Bogu”, kaže Nijaza Mazalović.

Smatra da ljudi obično misle kako je to posao iz snova i da ga je lahko obavljati.




“Posao iz snova svakako da jeste jer imate priliku da putujete svijetom i nahranite svoje oči i dušu divnim prizorima, ali da je lahko raditi, nije. Posao je jako zahtjevan. Zaslužuje dosta fizičke, a još više mentalne snage. Kad počnete raditi kao stjuardesa morate biti spremni na potpunu promjenu svog načina života”, naglašava naša sagovornica te dodaje da je svaki let priča za sebe i da se na svakome desi nešto interesantno.

Nijaza Mazalović (FOTO: Nijaza Mazalović, privatni arhiv)

Ispričala nam je i jednu anegdotu koja joj se desila na letu za Cairo.

“Izgleda da je njihov običaj da torbe nose na glavi. Jedna starija gospođa je ušla i primijetila sam da pored torbe na glavi u rukama nosi još dvije torbe. Ja sam joj prišla s namjerom da pomognem. Nije pričala engleski, ali govorom tijela je shvatila da joj nudim pomoć. Dvije torbe je spustila na pod i onu torbu s glave je krenula da stavi meni na glavu. Ja sam se počela smijati, skinula sam kapu koja je sastavni dio uniforme i stavila torbu na glavu. Ali naravno odmah sam je skinula, bilo je samo s ciljem da se nasmijemo. Nisam baš bila sigurna u svoj balans i da bih stigla do njenog sjedišta s torbom na glavi”, uz smijeh nam priča ova stjuardesa.

Navodi kako je njen posao pun izazova, ali i da je život u oblacima zaista neopisiv.




“Svašta možete očekivati gore u zraku. Dovoljno je reći da je ovo posao koji obuhvata najmanje pet drugih profesija. Tako da ste po potrebi ljekar, psiholog, vatrogasac, dadilja, prevodilac, učiteljica. Ono što je meni interesantno je da svaki put kad sam gore u visinama zaboravim na realnost. I ako imam nešto što me muči ili nekih privatnih problema, to sve nestane kad uđem u avion. Vjerovatno zbog toga što ja stvarno volim to što radim, volim raditi s ljudima i biti okružena njima. Imam i divne kolege s kojima je radna atmosfera predivna. I da, za mene je blagoslov biti tako blizu svih tih divnih izlazaka i zalazaka Sunca”, govori Nijaza Mazalović.

Nijaza Mazalović (FOTO: Nijaza Mazalović, privatni arhiv)

Svaka država i grad koji je posjetila za nju je bilo divno iskustvo.

“Divno je kad se susrećete s različitim ljudima, kulturama, običajima. Svaki grad ima nešto svoje posebno čega ćete se uvijek sjećati. Naravno da me New York oduševio, jer to je bio moj san. Čim sam kročila na Times Square, počela sam plakati od sreće”, riječi su naše sagovornice.

Smatra da mnogi imaju pogrešno mišljenje o životu u Saudijskoj Arabiji i da je realnost skroz drugačija od onoga što mediji predstavljaju.




“Život ovdje je život koji bi svako volio imati. Miran i siguran. Sigurnost je stvarno na zavidnom nivou. Možete ostaviti vrata otvorena u svako doba dana, iako recimo znate da u kući imate nekoliko hiljada maraka i pet kilograma zlata. Niko vas neće pokrasti. Danas možete ostaviti novčanik na klupi u parku, vratite se sutradan i pronaći ćete ga na istom mjestu. Narod ovdje je jako dobroćudan, gostoprimljiv i uvijek spreman pomoći bez obzira koje ste nacionalnosti. Smatraju da smo svi jednaki i da smo svi braća i sestre”, potcrtava ova stjuardesa.

Nijaza Mazalović (FOTO: Nijaza Mazalović, privatni arhiv)

Pandemija koronavirusa je imala veliki utjecaj na poslovanje svih kompanija, a naša sagovornica misli da je avijacija najviše pogođena.

“Za nas je to bio ogroman šok, jer smo mi navikli na dinamiku, na stalno kretanje i odjednom je sve to zaustavljeno. Meni lično je poremetila plan odlaska kući i naravno uticala je na džep. Manje letova, manje novca. Ali pomalo se, hvala Bogu, sve vraća u normalu i nadam se da će već od polovine sljedeće godine biti kao što je bilo”, navodi Nijaza Mazalović.

Otkrila nam je i svoje planove za budućnost.




“Planiram ostati u avijaciji, ali ne kao stjuardesa. Voljela bih raditi na aerodromu, a imam i mogućnost raditi kao instruktor na akademiji i podučavati nove generacije stjuardesa. Mi planiramo, ali sve je u Božjim rukama. Tako da, vidjet ćemo”, ističe naša sagovornica.

Nijaza Mazalović (FOTO: Nijaza Mazalović, privatni arhiv)

Mladima poručuje da budu hrabri i odlučni.

“Sreća zaista prati hrabre. Za dvadeset godina od sad bit ćete više razočarani stvarima koje niste uradili nego onima koje jeste. Zato odbacite sidro. Otplovite iz sigurne luke. Uhvatite vjetar u svoja jedra. Istražujte. Sanjajte. Otkrivajte”, zaključuje Nijaza Mazalović.

Nijaza Mazalović (FOTO: Nijaza Mazalović, privatni arhiv)