/INTERVJU/ EMINA HUSEDŽINOVIĆ IBRAHIMOVIĆ: Nošenje maske učinimo zanimljivim

 /INTERVJU/  EMINA HUSEDŽINOVIĆ IBRAHIMOVIĆ: Nošenje maske učinimo zanimljivim

Emina Husedžinović Ibrahimović i djeca kreativci na radionici Urban Etno “Secesija V” (FOTO: Urban Etno)

Moda i dizajn davno su joj postali mnogo više od hobija. Inspiraciju pronalazi baš svugdje jer “konstantni pokušaji vode vas do uspjeha”, kaže nam u razgovoru Emina Husedžinović-Ibrahimović. Nakon 20 godina postojanja na sceni, sa kreiranih preko 50 kolekcija, nema tapkanja u mjestu – radi se i dalje. Za kraj 2020. godine, osvježenje su zaštitne maske, kreirane na zabavnim dječijim radionicama.

 

Za kraj ove, svima nam neobične 2020. godine, ostvarena je realizacija Eminine radionice, Udruženja „Urban-Etno“. Radionica je iz ciklusa “Secesija V” pod nazivom “Maska bez riječi”. U Sarajevu je Udruženje „Urban- Etno“ organiziralo radionicu za djecu uzrasta 10 godina.




Emina, recite nam koja je tema ove radionice?

Tema radionice je bila „Maska“, nošenje i primjena. Radionica se održala 12. decembra u prostorijama Udruženja. Zahvalni smo talentiranim učesnicima V razreda Osnovne škole „Isak Samokovlija“ koji su usmjerili svoju mladalačku kreativnost i pozitivnu energiji za realizaciju ove radionice

Ja ne bih mogla a da ih ne nabrojim, hvala mnogo Rejhana Hodžić, Umma Tahirović, Maša Radovanović, Merjem Hubjer, Hena Cerić, Dea Đorđević i Alta-Iman Ibrahimović.

Emina Husedžinović Ibrahimović i djeca kreativci na radionici Urban Etno “Secesija V” (FOTO: Urban Etno)

Na koji način su djeca učestvovala u Vašem projektu, recite nam detalj više o tome?

U sklopu projekta “Maska bez riječi” iz ciklusa “Secesija V” kroz umjetnost i krativnost djeca s, veoma uspješno pokazala kako se pridržavaju mjera “Svjetske Zdravstvene Organizacije” (SZO/WHO). Uspješno kroz igru, edukaciju i likovnu umjetnost, savladali su kako se i zašto maska nosi i primjenjuje u praksi.

 

Emina, zašto baš “maska bez riječi”? Da li samo zbog pandemije ili …

Recentna tematska kolekcija “Maska bez riječi” nastala kao sublimacija  dosadašnjeg kontinuiranog  rada mene i  Udruženja “Urban-Etno”, u zaista otežanim okolnostima pandemije, kada je kreativnost jedini vid borbe od ove pošasti. Poveznica ove kolekcije je maska koja je neizostavan modni dodatak uz svaki model.  Ova radionica  ima za cilj edukativni pristup nošenja maske u periodu pandemije.




 

Materijali koje ste koristili na radionici su prirodnog porijekla, a također zanimljivo, spojili ste likovnu i modnu umjetnost?

Materijali koje su djeca koristili za izradu maski su prirodnog porijekla (pamučni saten, pletivo ili popilen). Kroz radionicu smo odradili savršeno spoj dvije umjetnosti – crtež kao likovne umjetnosti i modnog dizajna kao primjenjene umjetnosti. Polaznici radionice su sami izabrali materijal, naučili kako se kroji maska i promatrali proces spajanja maske. Sami su iscrtavali komad pamučne tkanine koja se poslije koristila za šivanje maski.

Emina Husedžinović Ibrahimović i djeca kreativci na radionici Urban Etno “Secesija V” (FOTO: Urban Etno)

Objasnite nam spoj modnog dizajna, likovne umjetnosti i Vašeg imena/brenda u svemu tome?

Modni dizajn je umjetničko oblikovanje originalne odjeće i modnih dodataka koji zadovoljavaju estetske, likovne, vizualne i funkcionalne kriterije što je dokazala Emina Husedžinović Ibrahimović stvorivši unikatne modne dodatke – maske od tkanine koja je ukrašena dječijim  radovima.

 

Emina je za dobarportal.net dala jednu zanimljivu poruku za kraj razgovora:

Noseći masku ljudi  gube individualnost i identitet.  Svi smo jednaki.

 




AMER MUJEZINOVIĆ

https://dobarportal.net

POVEZANE OBJAVE ...