AMINA SABLJICA: Taekwondo je sport koji će tek da osvoji naše prostore

Amina Sabljica već deset godina trenira taekwondo u klubu borilačkih vještina “Tornado”. Ova 19-godišnja studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu u februaru 2019. godine položila je za crni pojas I dan i nakon toga pristupila reprezentaciji Bosne i Hercegovine, što je za nju predstavljalo veliki uspjeh.

U razgovoru za dobarportal.net otkrila je zbog čega je odabrala taekwondo.

“Moja najbolja prijateljica je počela trenirati taekwondo i stalno mi je pričala o tome pa sam se tako i ja odlučila učlaniti u klub. Na početku mi je bilo zanimljivo trenirati nešto drugačije u odnosu na moje vršnjakinje, ali s vremenom se stvorila velika ljubav prema sportu, treningu i članovima kluba te ih danas gledam kao svoju drugu porodicu jer su godine iza nas stvorile povjerenje”, kaže Amina Sabljica.

Najviše je ponosna što je kao juniorka pristupila taekwondo reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je velika čast braniti boje svoje zastave na evropskim i svjetskim takmičenjima. Prethodno sam četiri uzastopne godine bila državna prvakinja u svojoj kategoriji u disciplini borbe te je pristup reprezentaciji bio plod dugogodišnjeg rada”, ističe naša sagovornica.

Amina Sabljica (FOTO: Amina Sabljica, privatni arhiv)

Dodaje kako je nastupe za reprezentaciju Bosne i Hercegovine shvatila kao veliku obavezu i nešto što će zasigurno obilježiti njenu sportsku karijeru.

“U narednom periodu nemamo takmičenja, ali svakako da mi je velika želja osvojiti medalju na evropskom takmičenju zbog toga ću se u nastavku karijere još više truditi. Sada sam seniorka tako da ću sada morati još više raditi”, govori Amina Sabljica koja je u ovom sportu stekla dosta muških prijatelja i oni su joj jednaka podrška.

Naglašava kako redovno ima treninge, ali i da ide na trčanje ili u teretanu, u skladu sa obavezama.

“Naravno, kada je dio takmičarske sezone treniramo intenzivnije. Što se tiče motivacije, to mi nikada nije bio problem jer uvijek imamo grupne treninge gdje je atmosfera jako dobra i to me motiviše. Volim da se takmičim tako da me to još više pokreće da ostvarim svoj cilj”, potcrtava ova mlada bh. taekwondoistkinja.

Napominje da je u Sarajevu održano posljednje evropsko taekwondo takmičenje gdje smo, kako kaže, pokazali da možemo organizovati veća takmičenja.

“Zbog toga smatram da je taekwondo sport koji će tek da osvoji naše prostore. Nadam se da će naši nadareni sportisti dobiti više pažnje i podrške koja je pravi podsticaj za dalji rad”, smatra naša sagovornica.

Amina Sabljica (FOTO: Amina Sabljica, privatni arhiv)

Ističe kako je pandemija koronavirusa poremetila mnoge njene planove.

“Zbog proglašenog stanja otkazana su sva evropska i državna takmičenja što je poremetilo naše planove. Za vrijeme karantina sam trenirala kući i održavala ritam treninga. Sada smo se već vratili našem standardnom planu treninga iako još uvijek nemamo najavljenih takmičenja”, govori Amina Sabljica.

Naglašava da se u skladu sa svojim obavezama na fakultetu planira i dalje baviti sportom jer to je mjesto gdje se može opustiti i riješiti stresa.

“Nadam se da će situacija biti povoljnija u narednom periodu i da će biti organizovana takmičenja. U svakom slučaju ću se sa trenerima spremati za polaganje ispita za crni pojas II Dan”, riječu su ove mlade bh. taekwondoistkinje.

Svima poručuje da se trebaju baviti sportom, prvenstveno zbog svog zdravlja, te da sport uvijek sa sobom donosi nova prijateljstva i putovanja.

“Veliko je zadovoljstvo pogledati unazad i vidjeti šta si svojim radom, odricanjem i zalaganjem uspio ostvariti. Ja smatram da sport donosi velika odricanja, ali i još veće uspjehe. Na nama je da damo svoj maksimum, a naš trud i rad sigurno neće proći nezapaženo. Zbog toga ne trebamo odustati od svojih snova”, zaključuje Amina Sabljica.