AZRA HASKIĆ: Treba istraživati i slušati kvalitetnu muziku, u Španiji sam mnogo naučila

Azra Haskić trenutno je studentica četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, odsjek za gitaru.

Ova 22-godišnja djevojka na trećoj godini studija bila je na razmjeni studenata preko programa “Erasmus+” u španskom gradu Vigo, a kako kaže u razgovoru za dobarportal.net, gitaru je odabrala sasvim spontano.

“Meni kao 9-godišnjakinji, muzička škola je zvučala veoma interesantno, pa sam se odlučila upisati ne znajući koji su sve instrument ponuđeni. U momentu upisa, moj kasnije nastavnik gitare, mi je predložio upravo gitaru, te sam na taj način i započela svoje muzičko/gitarističko obrazovanje. Tokom tih šest godina osnovne škole, u meni se razvila velika ljubav prema muzici i gitari te kroz godine svakako i postala posao koji najradije radim”, kaže Azra Haskić.

Ističe kako se od početka bavi umjetničkom muzikom.

“Ovu vrstu muzike izučavamo tokom obrazovanja, ali tokom svih godina bavljenja istom, mogu reći da je to nešto što najradije sviram. Pored gitarističke muzike, mislim da je potrebno slušati, analizirati iste repertoare i na drugim instrumentima, kao i muziku za druge instrumente”, smatra naša sagovornica.

Azra Haskić (FOTO: Azra Haskić, privatni arhiv)

Naglašava da je ponosna na svoj cjelokupan dosadašnji rad, od umjetničkih angažmana, preko takmičenja, pa sve do koncerata.

“Ono što je posebno u svemu jeste što znam da uvijek ima prostora za napredak, dodatno usavršavanje i rad na sebi. Također sam ponosna što sam kroz svoj rad imala priliku upoznati veoma uspješne ljude, steći velika poznanstva, te što sam imala sreću da tokom cijelog obrazovanja radim sa kvalitetnim i renomiranim nastavnicima i profesorima”, govori Azra Haskić.

Mišljenja je da je u poslu kojim se bavi veoma bitno, pored vježbanja i disciplinovanosti, svakodnevno biti u kontaktu sa muzikom.

“Treba istraživati, slušati kvalitetnu muziku, kao i izvođače. Kada je u pitanju gitara, danas u svijetu postoji mnogo dobrih i kvalitetnih izvođača. Mogu reći da je standard dosta visok, posebno gledajući stariju generaciju gitarista od kojih se itekako dosta toga može naučiti. Ja također svoju motivaciju pronalazim u slušanju i analiziraju CD-ova, kao i live izvedbi nekih od velikih gitarista kao što su David Russell i Denis Azabagić”, riječi su ove mlade Sarajke.

Azra Haskić (FOTO: Azra Haskić, privatni arhiv)

Potom se osvrnula na svoj boravak u Španiji gdje ju je na početku drugog semestra zadesila pandemija koronavirusa.

“Ubrzo smo se prebacili na online metod i na taj način završili školsku godinu. Za april i maj je bilo planirano nekoliko koncerata kao i masterklas, ali nažalost nije bilo realizovano, tako da smo nekoliko puta interno unutar odsjeka održali mini online koncerte. Za vrijeme boravka u Španiji, mnogo toga sam naučila. Bilo je to jedno ogromno iskustvo koje me zasigurno u gitarističkom pogledu dosta obogatilo. Imala sam priliku raditi sa renomiranim profesorima sa ‘Conservatorio Superior de Musica’ u Vigu od kojih sam mnogo toga naučila, također svirati koncerte u sklopu njihovog konzervatorija, učestvovati na masterklasima, te upoznati kolege gitariste kako iz Španije, tako i iz drugih zemalja Evrope i svijeta. Pored toga, ovo iskustvo mi je pružilo priliku za upoznavanje Španije i Portugala, učenje novog jezika te na njega gledam kao veliku odskočnu dasku za budućnost”, ističe naša sagovornica.

Optimistična su joj očekivanja za budućnost.

“Meni i mojim vršnjacima mislim da i same naše godine ne dozvoljavaju drugačije razmišljanje. A mladima bih poručila, ono što i samoj sebi poručujem, a to je da budu hrabri i odlučni u svojim nastojanjima, kao i da je najbolje uglanje uvijek ulaganje u sebe i svoje znanje, jer najvrijedniji kapital je intelektualni kapital”, zaključuje Azra Haskić.