Home SLIDER BOLE VAS ZGLOBOVI? Odmah se obratite doktoru jer vjerovatno imate osteoartritis

BOLE VAS ZGLOBOVI? Odmah se obratite doktoru jer vjerovatno imate osteoartritis

Osjećate bolove, zakočenost i škripanje u zglobovima? Nemojte zanemariti signale koje vam vaše tijelo šalje i na vrijeme se javite doktoru jer velika je vjerovatnoća da bolujete od osteoartritisa.

 

Ako ste stariji od 50 godina i osjećate bolove, smanjenu pokretljivost, a ponekad i škripanje u zglobovima, velika je vjerovatnoća da bolujete od osteoartitisa. To je hronična i degenerativna bolest koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, koljena i kičme.

 

Rana dijagnoza poboljšava kvalitet života pacijenata

Simptomi kod osteoartritisa se često razvijaju polako i pogoršavaju s vremenom, a oni su:
bol u zglobovima (tokom ili nakon kretanja)

ukočenost zglobova (naročito nakon kretanja)
otečenost zglobova

osjetljivost zglobova (nelagoda u zglobu prije ili za vrijeme promjene vremena)
gubitak fleksibilnosti zgloba

kvržice u zglobovima (koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca)

 

Ako imate bolove u zglobovima ili mišićima koji traju više od nekoliko sedmice, posjetite doktora jer uspješnost liječenja osteoartitisa najviše zavisi od toga da li je bolest otkrivena na vrijeme. Što se ranije uspostavi dijagnoza, to će rezultati liječenja biti bolji. Budući da se osteoartritis zasada ne može potpuno izliječiti, medicina se usredotočila na olakšavanje i uklanjanje simptoma ove bolesti.

Sve s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice te nastanka deformacija i invaliditeta. Doktorima i pacijentima su na raspolaganju fizikalna terapija i lijekovi za ublažavanje boli i upale. Dobra vijest je da su posljednjih nekoliko godina u regionu predstavljena klinička istraživanja koja su pokazala da veliku ulogu u ublažavanju simptoma i progresije bolesti ima kristalizirani glukozaminsulfat.

Osteoartritis je jedna od bolesti koja se pojavljuje u starijoj životnoj dobi i zbog koje počinjemo „osjećati svoje godine“, no važno je znati da rana dijagnoza i adekvatna terapija itekako mogu ublažiti bolove i poboljšati kvalitet života oboljelih.

 

Svaka druga osoba pati od osteoartritisa

Osteoartritis se obično javlja u starijoj životnoj dobi pa gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina ima jedan ili više oboljelih zglobova. Češće se javlja kod žena koje obično imaju i težu kliničku sliku od muškaraca. Uzrok bolesti još uvijek je nepoznat.
Važno je znati da je kretanje u vidu šetnje, vožnje biciklom ili plivanja odličan način da održite mišićni tonus i učvrstite zglobove, a rana dijagnoza i ispravno liječenje može znatno usporiti progresiju bolesti, smanjiti simptome i poboljšati pokretljivost zgloba.

Kada se bolest neadekvatno liječi ili prekasno otkrije te kada bolovi postanu nepodnošljivi, zglob zahvaćen osteoartritisom hirurškim se putem uklanja i zamjenjuje endoprotezom.

 

IZVOR: Purplekey.ba

 

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar