ADNA TUPKOVIĆ, INSTRUKTORICA JAHANJA: Uz konje zaboravite na sve brige i probleme

Adna Tupković (22) iz Sarajeva jahanjem se počela baviti prije deset godina u Fondaciji “Zemlja prijateljstva i mira” i trenutno je instruktorica jahanja u Konjičkom klubu “Sarajevo” na ranču “Lazy Horse”.

 

Oova diplomirana psihologinja posljednje dvije godine volonterski je aktivna u Savezu konjičkih organizacija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) kao članica upravnog odbora i predsjednica preponskog odbora.

“Konjički sport u BiH doživljava svoj procvat te se iz godine u godinu sve više popularizira i širi. Ponosno mogu reći da Savez trenutno broji 12 klubova članica iz FBiH te da svako malo dobivamo aplikacije za članstvo od novih klubova. Broj registrovanih jahača, konja, startova na takmičenju te i sam broj takmičenja u sezoni premašuje svaku prethodnu godinu. Ovo sve je rezultat mukotrpnog rada jahača, trenera, vlasnika klubova i konja te svih ostalih koji doprinose uspjehu pojedinaca i timova kao što su naši veterinari, potkivači, konjušari, roditelji i brojni volonteri i prijatelji. Savez je tu da podrži sve naše jahače parove koliko je u mogućnosti. Nažalost, država nema nikakvog sluha za ovaj sport. Sve što se uradilo u ovom sportu i rezultati koje imamo danas su posljedice rada i uloga pojedinaca kojima je stalo do rezultata”, kaže Adna Tupković za dobarportal.net.

 

Adna Tupković (FOTO: Adna Tupković, privatni arhiv)

Najviše je ponosna na svoju dosljednost i ljubav prema konjima koja ne jenjava.

“Uvijek sam govorila da je jahanje za mene samo izgovor da se družim sa tim životinjama i povećam našu povezanost. Nakon brojnih sati jahanja, takmičenja, seminara, osvojenih medalja, pehara, diploma, a kao moj najveći uspjeh diplome GALOP 6 iz Francuske 2015. godine, to se nije promijenilo. Posljednje četiri godine aktivno radim kao instruktorica jahanja. Ponosna sam da mogu nastaviti stopama svojih trenera, pogotovo osvjetlati obraz svoje dugogodišnje trenerice Ramije Mujić te prenijeti svo znanje koje sam usvojila, a koje je najvrijednije pogotovo u BiH, gdje vlada oskudica trenera dresurnog i preponskog jahanja”, ističe naša sagovornica.

 

Dodaje da su u Konjičkom klubu “Sarajevo”  djeca do 15 godina trenutno najbrojnija grupa jahača.

“Među njima vlada velika zainteresiranost, konzistentnost te odgovornost prema treningu i konjima. Jahanje potencira razvoj brojnih vještina koje su bitne za njihov psihofizički razvoj, a ja kao psihologinja sa velikim iskustvom rada sa djecom mogu slobodno da kažem da je napredak kod pojedinaca i više nego vidljiv i pozitivan. Međutim, na jahanje dolaze i zainteresirani odrasli koji nikad nisu probali jahanje te i oni iskusniji koji su već spremni za terensko jahanje i uživanje u prirodi preko vikenda. Gornje starosne granice za jahanje ne postoje. Potrebna su samo dobra volja i strpljenje”, govori ova mlada Sarajka.

Naglašava kako su konji prirodni antidepresivi.

 

“Uz konje zaboravite na sve brige i probleme te se maksimalno fokusirate njihovoj dobrobiti, a kad vas nose na leđima posebnom osjećaju povjerenja. Benefiti jahanja su brojni i za fizičko zdravlje pored psihičkog. Dok ne probate jahanje nećete shvatiti da je to daleko od sjedenja na konju. Brojni mišići su uključeni u održavanje na konju i davanje pravilnih komandi, a upale mišića su neizbježna pojava nakon treninga”, ističe Adna Tupković.

 

Adna Tupković (FOTO: Adna Tupković, privatni arhiv)

Kako kaže, u Savezu konjičkih organizacija FBiH rade na ujedinjenu u jedinstveni Savez Bosne i Hercegovine, kako bi postali članica Svjetske konjičke organizacije FEI te samim time omogućili međunarodna takmičenja za jahače parove i formirali reprezentaciju.

“Trenutni fokus Saveza je digitalizacija i licenciranje takmičara. Radimo mnogo i na osposobljavanju kadra, međutim, zbog pandemije koronavirusa, edukacije i licenciranja su bila onemogućena. Pandemija je usporila sve administrativne procese, onemogućila sjednice uživo, poremetila takmičarsku sezonu, skratila je sa osam na pet mjeseci te smanjila broj gledalaca”, riječi su naše sagovornice.

 

Ističe kako mnogi konjički klubovi pored sportskog dijela nude i rekreativno jahanje kako za domaće tako i za strane turiste.

“Tereni u BiH su fantastični, a u svijetu je sve poznatije terensko jahanje koje traje i po nekoliko dana sa obilascima prirodnih ljepota BiH. Prateći svjetske trendove ‘Lazy Horse’ je prošle godine organizovao takve ture za domaće i strane turiste koje su prošle i više nego uspješno i sa kojih su jahači ponijeli samo lijepe uspomene. Međutim ove sezone, zbog pandemije koronavirusa nije bilo prilike za održavanje istih. Jahanje može biti uspješna turistička atrakcija, ali samo ukoliko su sve mjere predostrožnosti i sigurnosti poduzete te ukoliko su konji mirni, pouzdani, a ljudi koji rade sa njima profesionalni i stručni”, govori ova mlada instruktorica jahanja.

 

Potcrtava da je prvi korak ka ulasku u ovaj sport ljubav prema životinjama, prvenstveno konjima.

“U ovom sportu nema mjesta za taštinu i nestrpljivost. Ukoliko želite da se vodite tu veliku plemenitu životinju i da se popnete na njena leđa, naoružajte se strpljenjem, razumijevanjem i saosjećajnošću”, zaključuje Adna Tupković koja na kraju dodaje da je takmičarska sezona uveliko počela i da su svi gledaoci dobrodošli uz obavezno poštivanje preventivnih mjera za suzbijanje koronavirusa.