More
  HomeDRUŠTVOCRNA HRONIKAPRVI PUT ZA JAVNOST: Iz ugla Dane Škrbe o životu koji nikada...

  PRVI PUT ZA JAVNOST: Iz ugla Dane Škrbe o životu koji nikada nećete sanjati

  Dana Škrba je javnosti poznata iz predmeta ubistva Mustafe Bukvića, fotografa iz Sarajeva.

   

  Osuđena je na 14 godina zatvora, a kaznu izdržava u ženskom paviljonu KPZ Tuzla. U crnoj hronici naših medija su objavljivani tekstovi s bombastičnim naslovima koji su kako počiniteljki, tako i ubijenom, donijeli štete, bez koristi. Škrba je majka dva sina, od kojih je jedan rođen u zatvoru. Prema njenim navodima, ubistvo je počinila u odbrani.

  O svemu nije mnogo govorila javno tokom izdržavanja kazne, ali borbu sa samom sobom, zatvorske dane i ono što je prolazila prvi put je napisala u svojoj knjizi “Moljac u svili”, koja izlazi za nekoliko dana.

  Svaki slučaj ima dvije strane pa i ovaj. Druga strana iz Daninog ugla biće poznata uskoro.

   

   

  U pismu koje je objavljeno nekoliko mjeseci nakon ubistva, Škrba je napisala između ostalog:

  “Nisam koljač, nisam napadač, nisam brutalni ubojica. Ja sam žrtva situacije koja je izmakla kontroli, a koja je bila mučna, opasna i u potpunosti uperena protiv mene i, na moju nesreću, završila je nesretnim slučajem, jer sam u tom momentu, oduzimajući tuđi život, ubila samu sebe”

   

  Kada je osuđena, Škrba nije ulagala žalbu.

  Slikarka, medijska radnica, bivša studentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, završila je s druge strane zakona zbog jednog trenutka u kome situaciju nije mogla održati pod kontrolom.

  Mediji su s pažnjom pratili slučaj svoje koleginice, objavili najviše tekstova u kojima je jedina tačna informacija bila činjenica o izvršenom ubistvu, većina drugih detalja slučaja nije odgovarala istini.

   

  Za nekoliko dana ćemo objaviti adresu, ali i prve preliminarne priče Dane Škrbe, a do tada detalje možete pratiti i putem Facebook grupe Dana i prijatelji.

   

  Must Read

  spot_img