POSLJEDICE KORONA PANDEMIJE: Svijetla tačka (ne)uspjele ljetne turističke sezone u Sarajevu

Turizam je bio prvi na udaru prilikom proglašenja pandemije koronavirusa te doživio totalni krah zatvaranjem granica i prekidom rada turističkih radnika u martu.

 

Danas, tri mjeseca poslije, čini se da je turizam posljednji po oporavku, budući da je još uvijek na čekanju za potpuni angažman, odnosno rad, koji ovisi od otvaranja granica, letova kao i epidemiološke situacije, kod nas i u svijetu.

FOTO: Elma Nikšić/DOBARPORTAL

“Prošle godine u aprilu je u Kantonu Sarajevo (KS) zabilježno 60.000 noćenja, ove godine u aprilu samo 237 noćenja, dakle drastična razlika. U maju se situacija malo poboljšala, ali ništa značajno. Tek sredinom juna u Sarajevo je stigla prva grupa od 80 turista iz Srbije na jednodnevni izlet. Protekla tri mjeseca pandemija koronavirusa izazvala je ogromne štete u turizmu, a nažalost čini se da je ovogodišnja sezona propala, jer kako su nam rekli turistički radnici s kojima smo u stalnom kontaktu, strani turisti im se uglavnom javljaju kako bi se raspitali o trenutnoj situaciji, ali rijetko rezervišu. Kažu i da su ranije napravljene rezervacije otkazane”, kazali su nam iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS).

Inače, u KS je najviše turista dolazilo upravo iz zemalja koje su pogođene koronavirusom, poput Kine i Italije te turisti iz regije.

“Trenutna situacija u industriji turizma, ali i anketa “Uticaj pandemije koronavirusa na industriju turizma u KS” koju smo uradili početkom aprila, pokazuje da se turistička sezona 2020. godine može smatrati neuspjelom. TZKS ulaže maksimalne napore za ublažavanje posljedica krize. U cilju oporavka turističkih radnika, najprije hotelijera, turističkih agencija i vodiča, ponudili smo milion konvertibilnih maraka pomoći koje su usmjerene prvenstveno za očuvanje radnih mjesta, a zatim i prvih koraka u savladavanju krize uzrokovane koronavirusom”, navode iz TZKS.

FOTO: Elma Nikšić/DOBARPORTAL

Zbog izuzetno neizvjesne epidemiološke situacije, koja se posljednjih dana u KS pogoršava, nezahvalno je predviđati kakvo nas turističko ljeto čeka.

Činjenica je da je KS inače prepoznatljiva omiljena destinacija koju su brojni svjetski mediji preporučivali za posjetiti proteklih godina, što nam daje vjetar u leđa da će s boljom epidemiloškom slikom, turizam ponovo oživjeti“, dodaju iz TZKS.

FOTO: Elma Nikšić/DOBARPORTAL

Juli i august proteklih godina mjeseci su kada u Sarajevo dolazi najviše turista. To je vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala (SFF), ali i period ljetnih godišnjih odmora.

SFF je definitvno svijetla tačka predstojeće ljetne turističke sezone i vjerujemo da će taj događaj promjeniti trenutno stanje, da ćemo upravo u augustu zabilježiti prvo značajnije povećanje dolazaka i noćenja, kao i da će iz Sarajeva u svijet biti poslana slika turističkog, filmskog i sigurnog grada u koji će mnogi (ponovo) poželjeti doći”, ističu iz TZKS.

FOTO: Elma Nikšić/DOBARPORTAL

TZKS konstantno radi na unaprijeđenju promocije turizma KS te je aktivni zagovornik poboljšanja turističke ponude.

“Približavanje Sarajeva kao atraktivne turističke destinacije tokom cijele godine domaćim i stranim turistima, umrežavanje sa turističkim agencijama i ostalim turističkim radnicima, zajedničko planiranje promocije turizma… naša su konstanta, između ostalog. Uz bolju komunikaciju sa svijetom (avionski saobraćaj), više promocije na svjetskim sajmovima (posjetioci sajmova tvrde da nemaju dovoljno informacija o BiH, pa tako i o KS), te jačom saradnjom unutar turističke industrije, stanje u turizmu bi bilo bolje”, smatraju iz TZKS.

FOTO: Elma Nikšić/DOBARPORTAL

Mišljenja su da je neophodna saradnja državnog i privatnog sektora za buduće djelovanje, a posebno u vremenu oporavka turizma od koronavirusa.

“TZKS prepoznaje neophodnost i značaj zajedničkog poslovanja, pa je u tom cilju često inicijator sastanaka i dogovaranja principa udruženog djelovanja. To potkrijepljuje i inicijativa predsjednice TZKS Azre Džigal, koja je početkom juna okupila predstavnike turističkih zajednica i organizacija iz cijele države. Na dvodnevnom sastaku se raspravljalo o trenutnoj situaciji u tuzimu nakon pandemije COVID-19, kao i o planovima i idejama za budući period, s akcentom na zajedničkom djelovanju i boljoj koordinaciji izmedju turističkih zajednica i organizacija. Dogovorena je i zajednička promocija turizma i turističke ponude cijele države”, zaključuju iz TZKS.

**Zabranjeno preuzimanje fotografija