More
  HomeDRUŠTVOVAŽNE UPUTE GRAĐANIMA: Informacije o dočeku Nove godine

  VAŽNE UPUTE GRAĐANIMA: Informacije o dočeku Nove godine

  U skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS, radi održavanja novogodišnjih koncerata ispred Vječne vatre i na platou Sarajevo City Centra (SCC), 30. i 31. decembra 2019. i 1. januara 2020. godine, doći će do privremene izmjene saobraćaja u ulicama: Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Hiseta, Vrbanja, Kotromanića, Vilsonovo šetalište, most Suade i Olge, Valtera Perića, Franca Lehara, Kralja Tvrtka, Franje Račkog, Dolina i Magribija.

  Rješenje se odnosi na održavanje koncerta pop-klasik muzike ispred Vječne vatre, u ponedjeljak, 30. decembra 2019. godine, javnog dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem ispred SCC-a, u utorak, 31. decembra 2019. i koncerta Zabranjenog pušenja, u srijedu, 01. januara 2020. godine, ispred Vječne vatre.

  Tim povodom, u ponedjeljak 30. decembra od 17:00 do 00:00 sati, odnosno u srijedu 01. januara 2020. od 17:00 sati do 01:00 ujutro 2. januara 2020. godine, saobraćaj će biti obustavljen u ul. Mula Mustafe Bašeskije, na dijelu od spoja sa ul. Pehlivanuša do spoja sa ul. Kaptol i u ul. Maršala Tita od spoja sa ul. Kaptol do raskrsnice sa ul. Radićeva i ul. Ćemaluša od spoja sa ul. M.M. Bašeskije do spoja sa ul. Ferhadija.

   

  Alternativni pravci: M.M. Bašeskije-Pehlivanuša-Petrakijina-Mehmed paše Sokolovića-Bjelave-Džidžikovac-Koševo-Maršala Tita

   

  Utorak, 31. decembar 2019. od 15:00 sati do 05:00 ujutro 1. januara 2020. godine:

  U vrijeme dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem na platou SCC-a, saobraćaj će biti obustavljen u ul. Zmaja od Bosne u oba smjera, tj. od raskrsnice spomenute ulice sa ul. Fra Anđela Zvizdovića, za smjer Baščaršija-Ilidža (od raskrsnica sa ul. Fra Anđela Zvizdovića do raskrsnica ul. Halida Kajtaza – I transverzala), a za smjer Ilidža-Baščaršija, od raskrsnice sa ul. Hamdije Čemerlića do spoja sa ul. Vrbanja. Također, saobraćaj će biti obustavljen i u ulici Maršala Tita, na dijelu od raskrsnice sa ul. Alipašina do raskrsnice sa ul. Fra Anđela Zvizdovića, kao i na dijelu ul. Valtera Perića od raskrsnice sa ul. Hamida Dizdara – ul. Đoke Mazalića – ul. Hiseta – uspostava jednosmjernog saobraćaja iz pravca ul. Maršala Tita prema ul. Hiseta.

  Alternativni pravci:

  Maršala Tita-Alipašina-Jukićeva-Zuke Džumhura-Braće Begić-Halida Kajtaza-Zmaja od Bosne

  Maršala Tita-Kranječvićeva-Halida Kajtaza-Zmaja od Bosne

  Maršala Tita-Hamze Hume-most Skenderija-Terezije-Grbavička

  Hamdije Čemerlića-Put života-Halida Kajtaza-Bolnička-Alipašina

  Hamdije Čemerlića-Grbavička-Terezije-Skenderija

   

   

  U navedenom periodu, tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren na okretnicu Željeznička stanica. Taxi usluge će se moći koristiti na najbližim stajalištima, tj. onim koji nisu u zoni zabrane saobraćaja.

   

  Na početku prilaznih ulica koje vode ka platou SCC-a bit će postavljeni kontrolni ulazni punktovi: Hiseta, spoj Valtera Perića-Dolina, Augusta Brauna, fra Anđela Zvizdovića, Kralja Tvrtka, Franca Lehara i Zmaja od Bosne. U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, u koncertni prostor posjetioci neće moći unositi predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda, oružje, vreće, torbe i ruksake, alkoholna pića, napitke u metalnoj ili staklenoj ambalaži, te pirotehnička sredstva.

   

  U sklopu koncertnog prostora bit će raspoređeni mobilni toaleti. Također, bit će vidno označene lokacije na kojima će se nalaziti kola Hitne pomoći čije će ekipe intervenirati u slučaju potrebe.

   

   

  Ovom prilikom, sugeriramo građanima koji žele prisustvovati Javnom dočeku Nove 2020. godine da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u saobraćaju. S obzirom na to da će parking prostori na lokaciji Javnog dočeka biti zatvoreni, preporučeno je da putnički automobili, kao i autobusi koji organizirano dovoze posjetioce, koriste najbliže veće parking površine na Zetri, kao i u krugu Kampusa UNSA (od 22.30 sati) u noći javnog dočeka Nove 2020. godine.

   

  IZVOR: sarajevo.ba

  Must Read

  spot_img